Rakennuslautakunta, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Kokousmenettelyn päivitys toimikaudella 2024-2025 / Rakennuslautakunta

MjuDno-2021-754

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnan toimielimien kokousmenettelystä määrätään kunnan 1.8.2021 voimaan tulleen hallintosäännön 16. luvussa (§ 118-144) seuraavaa;

§ 122 Kokousaika ja -paikka
Toimielin päättää kokoustensa ajan ja paikan. Kokous pidetään myös, milloin puheenjohtaja katsoo kokouksen tarpeelliseksi tai enemmistö toimielimen jäsenistä tekee puheenjohtajalle esityksen kokouksen pitämisestä ilmoittamansa asian käsittelyä varten. Tällöin puheenjohtaja määrää kokousajan. Puheenjohtaja voi perustellusta syystä perua kokouksen.

§ 123 Kokouskutsu
Kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kokouskutsussa on ilmoitettava kokouksen aika ja paikka sekä käsiteltävät asiat. Kokouskutsussa on mainittava, mitä toimielimen päätöksentekotapaa noudatetaan kunkin asian kohdalla. Jos asia käsitellään sähköisessä päätöksentekomenettelyssä, tulee kutsussa ilmaista, mihin mennessä asia on käsiteltävä sähköisesti. Esityslista, joka sisältää selostuksen käsiteltävistä asioista ja ehdotukset toimielimen päätöksiksi, lähetetään kokouskutsun yhteydessä, jolleivat erityiset syyt ole esteenä. Jos esityslistalla, liitteissä tai oheismateriaalissa on salassa pidettäviä tietoja, asiakirjaan tehdään merkintä salassapidosta.
Kokouskutsu lähetetään jäsenille ja muille, joilla on läsnäolo-oikeus tai -velvollisuus, toimielimen päättämällä tavalla. Kokouskutsu lähetetään, mikäli mahdollista vähintään 4 päivää ennen kokousta.

§ 124 Sähköinen kokouskutsu
Kokouskutsu, esityslista, liitteet ja oheismateriaali voidaan lähettää sähköisesti. Tällöin kunnanhallitus tai sen nimeämä henkilö vastaa siitä, että tähän tarvittavat tekniset laitteet, järjestelmät ja tietoliikenneyhteydet ovat käytettävissä.

§ 125 Esityslistan ja liitteiden julkaiseminen kunnan verkkosivuilla
Esityslista julkaistaan kunnan verkkosivuilla. Ennen julkaisemista esityslistalta poistetaan salassa pidettävät tiedot sekä henkilötiedot, joihin ei liity tiedottamisintressiä. Verkossa julkaistavalta esityslistalta voidaan poistaa yksittäisiä kokousasioita, joihin ei liity erityistä tiedottamisintressiä tai mikäli erityisestä syystä asian valmistelua ei julkisteta ennen päätöksentekoa. Esityslistan liitteitä julkaistaan verkossa harkinnan mukaan ottaen huomioon kunnan asukkaiden tiedonsaanti-intressit.

§ 143 Pöytäkirjan laatiminen ja tarkastaminen
Pöytäkirjan pitämisestä ja sisällöstä vastaa toimielimen puheenjohtaja. Jos puheenjohtaja ja pöytäkirjanpitäjä ovat eri mieltä kokouksen kulusta, pöytäkirja laaditaan puheenjohtajan näkemyksen mukaan. Pöytäkirjan allekirjoittaa puheenjohtaja ja varmentaa pöytäkirjanpitäjä. Pöytäkirja tarkastetaan toimielimen päättämällä tavalla.

§ 144 Päätösten tiedoksianto kunnan jäsenelle
Kunnanhallituksen ja lautakunnan pöytäkirja siihen liittyvine oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä kunnan verkkosivuilla siten kun kuntalain 140 §:ssä tarkemmin säädetään.

Hallintosäännön 5. luvun 26 §:n mukaisesti rakennustarkastaja toimii rakennuslautakunnan esittelijänä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta päättää, että

  1. rakennuslautakunnan kokoukset pidetään pääsääntöisesti  kerran kuukauden arkitiistaina klo. 16:30  sekä tarvittaessa puheenjohtajan määräämänä muuna ajankohtana,
  2. kokouskutsu lähetetään sähkpostina kullekkin lautakunnan jäsenelle ja tarvittaessa varajäsenelle, sekä kunnanhallituksen puhenjohtajalle ja kunnanjohtajalle neljä päivää ennen kokousta,
  3. kokousten esityslistat julkaistaan kunnan verkkosivuilla,
  4. pöytäkirjan tarkastajina toimivat jäsenet vuorollaan aakkosjärjestyksen mukaisesti,
  5. kokouksesta laadittu pöytäkirja pidetään yleisesti nähtävillä rakennusvalvonnassa kokousta seuraavana perjantainan klo. 9-15 sekä julkaistaan kunnan www-sivuilla,
  6. kokouksissa esittelijä toimii rakennustakastaja, hänen ollessa esteellinen/estynyt määrää sijaisen kunnanjohtaja
  7. kokouksissa pöytäkirjanpitäjänä toimii palvelusihteeri Mirja Marttila, varalla toimistotyöntekijä Hanna Jantunen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnanhallintossäntö on uudistettu 2023, tässä 1.8.2023 voimaan tulleen hallintosäännön 18. luvussa KOKOUSMENETTELY (§ 133-​160) seuraavaa;​

134 § Toimielimen päätöksentekotavat
Toimielin voi käsitellä asian varsinaisessa kokouksessaan, jossa kokouksen osallistujat ovat läsnä kokouspaikalla tai sähköisen yhteyden avulla. Varsinaisessa kokouksessa käytetään sähköistä asiahallinta- tai äänestysjärjestelmää. Toimielin pitää kokouksensa sähköisessä toimintaympäristössä, jolloin kokoukseen osallistutaan videoneuvottelua tai muuta soveltuvaa teknistä tiedonvälitystapaa käyttäen (sähköinen kokous).
Toimielimen jäsenellä on oikeus osallistua kokoukseen sähköistä toimintaympäristöä käyttäen. Kokouskutsussa on mainittava, jos osa kokousasioista käsitellään suljetussa kokouksessa.
Toimielin voi tehdä päätöksiä suljetussa sähköisessä päätöksentekomenettelyssä ennen kokousta (sähköinen päätöksentekomenettely).
Kunnanhallitus tai sen nimeämä henkilö vastaa, että sähköisiin kokouksiin ja sähköiseen päätöksentekomenettelyyn tarvittavat tekniset laitteet, järjestelmät ja tietoliikenneyhteydet ovat ajantasaisia ja tietoturvallisia lakien edellyttämällä tavalla.

137 § Kokousaika ja -paikka
Toimielin päättää kokoustensa ajan ja paikan.
Kokous pidetään myös, milloin puheenjohtaja katsoo kokouksen tarpeelliseksi tai enemmistö toimielimen jäsenistä tekee puheenjohtajalle esityksen kokouksen pitämisestä ilmoittamansa asian käsittelyä varten. Tällöin puheen- johtaja määrää kokousajan. Puheenjohtaja voi perustellusta syystä peruuttaa kokouksen.

138 § Kokouskutsu
Kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.
Kokouskutsussa on ilmoitettava kokouksen aika ja paikka sekä käsiteltävät asiat. Toimielimen jäsenille on kokouskutsussa ilmoitettava verkko-osoite sähköistä osallistumista varten.
Kokouskutsussa on mainittava, mitä toimielimen päätöksentekotapaa noudatetaan kunkin asian kohdalla. Jos asia käsitellään sähköisessä päätöksen- tekomenettelyssä, tulee kutsussa ilmaista, mihin mennessä asia on käsiteltävä sähköisesti.
Esityslista, joka sisältää selostuksen käsiteltävistä asioista ja ehdotukset toimi- elimen päätöksiksi, lähetetään kokouskutsun yhteydessä, jolleivat erityiset syyt ole esteenä. Jos esityslistalla, liitteissä tai oheismateriaalissa on salassa pidettäviä tietoja, asiakirjaan tehdään merkintä salassapidosta. Kokouskutsu lähetetään jäsenille ja muille, joilla on läsnäolo-oikeus tai -velvollisuus, toimielimen päättämällä tavalla.
Kokouskutsu lähetetään, mikäli mahdollista, vähintään 4 kalenteripäivää ennen kokousta.
Toimielin voi päättä esityslistan toimittamisesta varajäsenille.

139 § Sähköinen kokouskutsu
Kokouskutsu, esityslista, liitteet ja oheismateriaali lähetetään sähköisesti.
Tällöin kunnanhallitus tai sen nimeämä henkilö vastaa siitä, että tähän tarvittavat tekniset laitteet, järjestelmät ja tietoliikenneyhteydet ovat käytettävissä.

140 § Esityslistan ja liitteiden julkaiseminen kunnan verkkosivuilla
Esityslista julkaistaan kunnan verkkosivuilla.
Ennen julkaisemista esityslistalta poistetaan salassa pidettävät tiedot sekä henkilötiedot, joihin ei liity tiedottamisintressiä. Verkossa julkaistavalta esityslistalta voidaan poistaa yksittäisiä kokousasioita, joihin ei liity erityistä tiedottamisintressiä tai mikäli erityisestä syystä asian valmistelua ei julkisteta ennen päätöksentekoa. Esityslistan liitteitä julkaistaan verkossa harkinnan mukaan ottaen huomioon kunnan asukkaiden tiedonsaanti-intressit.

142 § Varajäsenen kutsuminen
Toimielimen jäsenen on ilmoitettava toimielimen sihteerille, mikäli hän ei pääse kokoukseen, jonka jälkeen toimielimen sihteeri ilmoittaa varajäsenelle ja toimittaa tarvittavan materiaalin.
Kun jäsen on esteellinen jossakin kokousasiassa tai esteen vuoksi ei voi osallistua jonkin asian käsittelyyn, hän voi kutsua varajäsenen yksittäisen asian käsittelyyn.

150 § Esittelijä
Rakennuslautakunnan esittelijä on rakennustarkastaja.
Esittelijän ollessa poissa tai esteellinen esittelijänä toimii hänen sijaisekseen määrätty.

159 § Pöytäkirjan laatiminen ja tarkastaminen
Pöytäkirjan pitämisestä ja sisällöstä vastaa toimielimen puheenjohtaja. Jos puheenjohtaja ja pöytäkirjanpitäjä ovat eri mieltä kokouksen kulusta, pöytäkirja laaditaan puheenjohtajan näkemyksen mukaan.
Pöytäkirjan allekirjoittaa puheenjohtaja ja varmentaa pöytäkirjanpitäjä.
Pöytäkirja tarkastetaan toimielimen päättämällä tavalla.
Pöytäkirja voidaan allekirjoittaa ja tarkastaa sähköisesti. Sähköisessä päätök- sentekomenettelyssä tehtyjä päätöksiä koskeva pöytäkirja tai sen osa voidaan tarkastaa erikseen ennen kokousta.

160 § Päätösten tiedoksianto kunnan jäsenelle
Lautakunnan pöytäkirja siihen liitettyine oikaisuvaatimus- ohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä kunnan verkkosivuilla siten kuin kuntalain 140 §:ssä tarkemmin säädetään.
Kunnanhallitus antaa ohjeet salassapito- ja tietosuojavelvoitteiden huomioon- ottamisesta annettaessa päätöksiä tiedoksi yleisessä tietoverkossa. Lautakunta voi antaa tarkentavaa ohjeistusta omalla toimialallaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta päättää,​ että

  1. toimielin voi käsitellä asian varsinaisessa kokouksessaan, jossa kokouksen osallistujat ovat läsnä kokouspaikalla tai sähköisen yhteyden avulla. Varsinaisessa kokouksessa käytetään sähköistä asiahallinta- tai äänestysjärjestelmää,
  2. rakennuslautakunnan kokoukset pidetään tarvittaessa arkimaanantaina klo.16.00 puheenjohtajan määräämässä paikassa, sekä tarvittaessa puheenjohtajan määräämänä muuna ajankohtana,​
  3. toimielimen sihteeri lähettää kokous- ja kalenterikutsut sähköisesti kullekkin lautakunnan jäsenelle, tarvittaessa varajäsenelle ja kunnahallituksen edustajalle,​ sekä kunnanhallituksen puhenjohtajalle ja kunnanjohtajalle mikäli mahdollista neljä päivää ennen kokousta,
  4. toimielimen jäsenen on ilmoitettava toimielimen sihteerille, mikäli hän ei pääse kokoukseen, jonka jälkeen toimielimen sihteeri ilmoittaa varajäsenelle ja lähettää kokous- ja kalenterikutsut sähköisesti,
  5. kokousten esityslistat julkaistaan kunnan verkkosivuilla,​ ennen julkaisemista esityslistalta poistetaan salassa pidettävät tiedot sekä henkilötiedot, joihin ei liity tiedottamisintressiä,
  6. kokouksen esityslistan liitteitä julkaistaan verkossa harkinnan mukaan ottaen huomioon kunnan asukkaiden tiedonsaanti-intressit,
  7. pöytäkirjan tarkastajina toimivat jäsenet vuorollaan aakkosjärjestyksen mukaisesti,​
  8. kokouksesta laadittu pöytäkirja siihen liitettyine oikaisuvaatimus- ohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä kunnan verkkosivuilla www-​sivuilla tarkastamisen jälkeen,​
  9. kokouksissa esittelijä toimii rakennustakastaja,​ hänen ollessa poissa tai esteellinen esittelijänä toimii tekninen johtaja,
  10. toimielimen sihteerinä ja kokouksissa pöytäkirjanpitäjänä toimii palvelusihteeri.

Päätös

Hyväksyttiin

Tiedoksi

Kunnanhallitus