Sivistyslautakunta, kokous 18.6.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Arviointikertomus 2018

MjuDno-2019-309

Kuvaus

Kunnanvaltuusto on kokouksessaan 3.6.2019 § 35 käsitellyt vuoden 2018 arviointikertomusta ja kehoittanut kunnanhallitusta raportoimaan kunnanvaltuustolle ennen vuoden 2020 talousarviokäsittelyä toimenpiteistä,​ joihin arviointikertomuksessa esitettyjen epäkohtien,​ kysymysten ja selvityspyyntöjen johdosta on ryhdytty.

Liitteenä olevan arviointikertomuksen mukaisia sivistyslautakunnalle osoitettuja huomioita ovat:

  • Varhaiskasvatus - Lapset ja henkilökunta viihtyvät, toimintatilat ovat hyvät ja toimivat. 5-vuotiaiden maksuttoman päivähoitokokeilun nettokulut 5 kk jaksolta noin 29.700 €.
  • Perusopetus - Suuret ryhmäkoot ovat vaikeuttaneet opetusta. Kirkonkylän kouluun on tulossa laajennus. Koulujen oppilasmäärissä ennusteen mukaan noin viiden vuoden kuluttua tapahtuu selvä väheneminen. On kiinnitettävä huomiota opettajien ja oppilaiden jaksamiseen sekä opetustoiminnan sujuvuuteen.
  • Lukio - Lukion elinvoimaisuus ja säilyminen on kunnan toisen asteen koulutuksena merkittävä. Lukion houkuttelevuudesta jatkossakin on pidettävä huoli. Oppilasmäärätavoite (110) ei ihan toteutunut.
  • Liikuntapalvelut - Urheilualueen mittavat uudistukset etenivät. Toimintavuonna valmistuivat tekojäärata ja skeittiparkki sekä tenniskentän siirto. Kisalan rakennussuunnitelma on edennyt monivaiheisesti. Kuntalaisille on tarjolla monipuolinen valikoima luonto- ja kuntoilu/urheiluaktiviteettejä ympäri vuoden.
  • Nuorisotyö - Nuorisotilojen aukioloajat ovat toteutuneet suunnitellusti. Kuraattoripalvelujen väheneminen on lisännyt kohdennetun nuorisotyön tarvetta. Etsivä nuorisotyön tavoitteena on ollut tavoittaa kaikki koulutuksen tai työn ulkopuolelle jääneet nuoret. Onko tavoitettu? Lautakunta pitää erittäin tärkeänä, että kaikki saadaan mukaan. Fyysisen hyvinvoinnin tukeminen on myös tavoite, mutta toteutumisesta ei mainintaa.
  • Elokuvateatteri Kino - Tilat ovat toimivat ja Kinossa tehdään erinomaista työtä. Tavoitteet ovat toteutuneet (10,8), mutta kulttuurisalin tilan käytön kannalta käyttöaste on jäänyt alhaiseksi ollen keskimäärin 14,3 henkilöä/näytös. Näytöksiä 676/v. Kulttuurisalin käytön organisointi?
  • Kansalaisopisto - Opiston toiminta on ollut vireää ja monipuolista ulottuen kunnan eri alueille. Toiminnalle on asetettu selkeät mittarit ja tavoitteet ovat toteutuneet.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kati Hämäläinen, vt. sivistysjohtaja, kati.hamalainen@edu.mantyharju.fi

Sivistyslautakunta

  1. merkitsee arviointikertomuksen 2018 tiedoksi,
  2. toteaa, että
    1. perusopetuksen osalta sivistyslautakunta on selvittänyt oppilasmäärän kehitystä keväällä 2019 ja raportoinut asiasta kunnanhallitukselle 16.4.2019
    2. etsivässä nuorisotyössä pyritään tavoittamaan kaikki työn tai koulutuksen ulkopuolelle jääneet nuoret, mutta vuosittain on 2-3 nuorta, jotka eivät halua tulla tavoitetuksi. Etsivä nuorisotyö perustuu vapaaehtoisuuteen ja näiden nuorten tavoittamiseksi tehdään tiivistä yhteistyötä aikuissosiaali-, päihde-, ja mielenterveystyön kanssa. Fyysistä hyvinvointia on tuettu mahdollistamalla ja lisäämällä liikunnallisia menetelmiä nuorisotyöhön, kuten kaikille nuorille avoimet pesäpallovuorot ja liikuntapäivä kerran viikossa nuorten työpajalla. Lisäksi Pokemonrun-toiminta 3. luokkalaisille ja sitä vanhemmille. Skeittiparkki on myös tuonut toivottua liikunnallisuutta lasten ja nuorten vapaa-aikaan.
    3. elokuvateatteri Kinon osalta käynnistetään selvitys mahdollisuudesta tehostaa kulttuurisalin käytön organisointia
  3. huomioi kaikki arviointikertomuksessa esitetyt asiat vuoden 2020 talousarvion valmistelussa

Päätös

Hyväksyttiin kohdat 1-3 esityksen mukaisesti.