Sivistyslautakunta, kokous 18.6.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Perusopetuksen ja lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

MjuDno-2019-410

Kuvaus

Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (1329/2014) ja yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) velvoittavat oppilaitokset yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien tekemiseen. Suunnitelmat voidaan tehdä yhdessä tai erikseen. 

Tasa-arvolaki käsittelee sukupuolten välistä tasa-arvoista kohtelua. Lain tarkoituksena on estää sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa. Viranomaisilla on perustuslakiin ja yhdenvertaisuuslakiin perustuva velvollisuus edistää ihmisten yhdenvertaisuutta. Perustuslaki (731/1999) kieltää ihmisten asettamisen erilaiseen asemaan ilman hyväksyttävää perustetta ja yhdenvertaisuuslain 4 § mukaan viranomaisten tulee erityisesti muuttaa niitä olosuhteita, jotka estävät yhdenvertaisuuden toteutumisen.

Liitteenä oleva Mäntyharjun perusopetuksen ja lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma sisältää syrjimättömyyden, tasa-arvon sekä yhdenvertaisuuden näkökulmat koulutuksen ja opetuksen järjestämisessä. Suunnitelmaa täydennetään koulukohtaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kati Hämäläinen, vt. sivistysjohtaja, kati.hamalainen@edu.mantyharju.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy liitteenä olevan Mäntyharjun perusopetuksen ja lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman.

Päätös

Hyväksyttiin.