Sivistyslautakunta, kokous 18.6.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Mäntyharjun Yhtenäiskoulun 2-luokkien huoltajat / Vaatimus sivistyslautakunnalle perusopetuslain mukaisesta opetuksesta

MjuDno-2019-412

Kuvaus

Kuntaan on saapunut 6.6.2019 kirje, jonka mukaan osa Mäntyharjun Yhtenäiskoulun kevään 2019 toisen vuosiluokan vanhemmista on huolissaan luokkien opetuksen toteutumisesta.

Mahdollisesta luokkatason jakamisesta kolmeksi luokaksi puhuttiin kevättalvella. Kunnanhallitus (29.4.2019 / 76 §) linjasi yhtenä talouden sopeuttamisen toimenpiteenään vuoden 2019 osalta, että ”talousarvioon sisältymättömiä uusia toimintoja kesken talousarviokauden ei aloiteta”. Tämän ohjeistuksen perusteella on linjattu ensi syksynä aloitettava lukuvuosi. Kun edellinen vastaava luokkatason jakopäätös tehtiin vuonna 2018, olivat oppilasmäärät jaettavalla luokkatasolla 20 ja 29. Ko. tulevalla kolmannella luokkatasolla oppilasmäärät ovat 20 ja 24-25. 

Lausunnon antanut opettaja on maininnut selvityksessään, että syksyllä ohjaaja on käytettävissä vain puolella luokan tunneista. Näin on suunniteltu henkilöstösuunnitelman ja talousarvion puitteissa. Toukokuussa opettajien kanssa on keskusteltu suunnitelmasta palkata lisäksi hankerahalla luokkatasolle oma erityisopettaja. Erityisopettajaratkaisu luokkien jakamisen sijaan on saanut osalta vanhemmista myös positiivista palautetta, koska se esimerkiksi mahdollistaa joustavamman ryhmittelyn tilanteen mukaan. Samanaikaisopetus on luonteeltaan toisenlaista kuin opettaja-ohjaaja-parina työskentely, koska vastuu jakautuu eri tavalla. Luokkatasolla sijaisena toimiva opettaja on ammatillisesti pätevä.

Yhtenäiskoulun sisäilmatyöryhmän kokouksessa 4.3.2019 on päätetty ohjeistaa koulun henkilökuntaa pitämään ikkunoita auki. Tämä ei vaikuta ilmanvaihtokoneen toimintaan. Sisäilmatyöryhmä jatkaa työtään.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kati Hämäläinen, vt. sivistysjohtaja, kati.hamalainen@edu.mantyharju.fi

Sivistyslautakunta päättää

  1. merkitä saamansa kirjeen tiedoksi
  2. toteaa, että luokkatasolle annettava tuki on lukuvuonna 2019-2020 luokanopettajien lisäksi yksi koulunkäynnin ohjaaja sekä kokonaan luokkatason käytössä oleva erityisopettaja. Lisäksi luokkatasolla on laaja-alaisen erityisopettajan ja pienryhmän palvelut
  3. saattaa pätöksen kunnanhallituksen tiedoksi

Päätös

Hyväksyttiin kohdat 1-3 esityksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. 

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä: 

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • ​kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi. 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun sivistyslautakunta


Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoitteet ovat:
Postiosoite: PL 76
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Faksi: (015) 770 1212
Puhelinnumero: (015) 770 111
Kunnan kirjaamon aukioloaika: arkipäivisin klo 9-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • se, millaista oikaisua vaaditaan, sekä
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.