Sivistyslautakunta, kokous 20.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Eteläsavolaisista kirjastoista kansanvallan areenoita (ESKA) -hanke

MjuDno-2020-682

Valmistelija

  • Jari Hautamäki, kansalaisopiston rehtori-kirjastotoimen johtaja, jari.hautamaki@mantyharju.fi

Kuvaus

Sitra on valinnut Mäntyharjun kirjaston yhdeksi kuudesta suomalaisesta kirjastosta, jotka kehittävät uusia toimintatapoja kansalaisten ja poliitikkojen väliseen vuorovaikutukseen. Kullakin kirjastolla on oma erityinen hanke. Muut valitut ovat Oulun, Turun, Imatran, Pietarsaaren ja Inarin kirjastot. Mäntyharjun kirjasto on valinnut kohderyhmäkseen nuoret. Eteläsavolaisena kehittäjäkumppanina toimii Pieksämäen kirjasto.

Hankkeen taustalla on hallitusohjelma, jossa korostetaan demokratian ja osallisuuden edistämistä mm. vahvistamalla kansalaisten tasavertaisia mahdollisuuksia saada luotettavaa tietoa, sivistää itseään ja osallistua aktiivisesti kansalaistoimintaan. Hankeohjelma on nimeltään ”Kirjastoista kansanvallan areenoita”. Sitran koordinoiman ohjelman tavoitteena on kasvattaa kirjastojen roolia poliittisen keskustelun paikallisina foorumeina.

Mäntyharjulla tavoitteena on aktivoida nuoria poliittiseen vuorovaikutukseen hyödyntäen kirjastoon kesällä 2020 hankittua etätyö/etäneuvotteluhuonetta. Hankkeeseen osallistuvat nuoret tulevat lukiosta, nuorten työpajasta sekä nuorisovaltuustosta. Mäntyharjulla toteutettuja toimintamalleja kokeillaan jo hankkeen aikana Pieksämäen kirjastossa, joka toimii hankkeen osatoteuttajana.

Mäntyharjun kirjasto ei toimi yksin vaan sillä on hankkeen toteutusta tukeva yhteistyöverkosto. Paikallisina yhteistyökumppaneina toimivat nuorisotoimi, lukio ja nuorten työpajat. Alueellisina kumppaneina toimivat Savon AKE (Kuopion kaupunginkirjasto) sekä Lumme-kirjastojen verkosto (erityisesti Pieksämäen kirjasto ja Pieksämäen nuorisotoimi). Valtakunnallisena yhteistyökumppanina toimivat Suomen Lukiolaisten Liitto ry, Into - etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry, Suomen nuorisovaltuustojen liitto, Osaamiskeskus Koordinaatti, Eduskunnan kirjasto sekä Yleisten kirjastojen neuvosto. Kaupallisena yhteistyökumppanina toimii Smartblock Oy. 

Hanke toteutetaan nopealla aikajänteellä 1.10.2020-30.6.2021. Mäntyharjun hankkeen kokonaisrahoitus on 70 000€, josta omarahoituksen osuus on 42 %. Omarahoitus katetaan työresursseilla. Mäntyharjun osuus kokonaisrahoituksesta on 60 000 €, Pieksämäen 10 000 €. Mäntyharjun omarahoitusosuus on 25 200 € ja Pieksämäen 4200 €.

Hankkeen tuloksena syntyy tuotteistettu konsepti nuorten ja poliitikkojen välisen vuorovaikutuksen kasvattamiseen sekä dokumentaarinen lyhytelokuva nuorten vaikuttamisesta. Konsepti skaalataan ja levitetään suomalaisiin kuntiin ja niiden kirjastoihin, lukioihin, nuorten työpajoihin ja nuorisovaltuustoihin. Hankkeen tuloksena Mäntyharjulle saadaan pysyvä toimintamalli kirjaston, lukion, työpajojen ja nuorisovaltuuston yhteistyöhön. Lisäksi mäntyharjulaiset nuoret kiinnostuvat poliittisesta monikanavaisesta vaikuttamisesta - nuorten medialukutaito syvenee ja yhteiskunnallinen vuorovaikutus lisääntyy. Myös  Mäntyharjun maine kulttuurikuntana ja yhteistyökykyisenä verkostokumppanina kasvaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta merkitsee tiedokseen kirjastotoimenjohtajan antaman selvityksen Eteläsavolaisista kirjastoista kansanvallan areenoita (ESKA) -hankkeesta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kirjaston johtaja Jari Hautamäki ja hankekoordinaattori Jonna Juhola olivat paikalla asian käsittelyn ajan ja kertoivat ESKA-hankkeesta.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)