Kuvaus
Yhdistymishallitus päätti kokouksessa 27.1.2025 yhteistoimintaneuvottelujen yhteydessä saavutettavien toimenpiteiden kokonaissäästötavoitteeksi 1.000.000 euroa. Yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet 9.4.2025 ja yhdistymishallitus on käsitellyt säästötoimenpiteitä kokouksessa 8.5.2025 § 91. Yhtenä säästötoimenpiteenä on kirjattu sivistystoimialan viranhaltijaorganisaation uudelleen organisointi. Säästötoimenpidettä on tarkennettu seuraavasti: Kokoaikainen sivistysjohtajan virka lakkautetaan ja tehtävät jaetaan.
Asiassa on kuultu 6.6.2025 Mäntyharjun kunnan sivistysjohtajaa.
Perustelut viran lakkauttamiselle
1. Tuotannolliset, taloudelliset ja organisatoriset syyt:
a) Kunnan hallinto on muodostunut raskaaksi erityisesti kuntaliitoksen jälkeen.
b) Kunnan talous on rakenteellisesti alijäämäinen, ja yhdistymissopimus edellyttää kustannussäästötoimia.
c) Hallinnon keventäminen ja kustannusten vähentäminen ovat välttämättömiä talouden tasapainottamiseksi.
2. Toiminnan uudelleenjärjestely ja tehtävien keskittäminen:
a) Sivistystoimen hallintoa uudistetaan keskittämällä tehtäviä kuntatasolla.
b) Sivistysjohtajan virka ei enää ole perusteltu kokonaisuutena, koska jäljelle jäävät tehtävät voidaan yhdistää toiseen virkaan.
Sivistystoimialan johtaminen
Mäntyharjun kunnan hallintosäännön mukaan organisaatio jakaantuu kolmeen toimialaan, joilla jokaisella on oma toimialajohtaja. Sivistystoimialaa on johtanut sivistysjohtaja. Nyt esitetyssä sivistysjohtajan viran lakkauttamisessa tulee samalla muuttaa hallintosääntöä siten, että sivistystoimialasta vastaava viranhaltija tulee vahvistaa. Kunnanjohtaja ja hallinto- ja talousjohtaja ovat kuulleet asiassa kansalaisopiston rehtoria ja lukion rehtoria. Esityksenä on päädytty siihen, että kansalaisopiston rehtori toimisi jatkossa sivistystoimialan johtajana ja sivistyslautakunnan esittelijänä. Kansalaisopiston rehtori on antanut asiaan suostumuksensa.
Muun työn tarjoamisvelvollisuus ja koulutusvelvollisuus
Kunta on selvittänyt, olisiko sivistysjohtaja lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta (2003/304) 37 §:n säätämällä tavalla sijoitettavissa hänen nykyistä virkaansa vastaavaan virkasuhteeseen tai hänen ammattitaitoonsa ja kykyynsä nähden muuhun virkasuhteeseen. Sijoittaminen toiseen virkasuhteeseen edellyttäisi, että viranhaltija täyttää asianomaiset kelpoisuusvaatimukset. Kunta on selvittänyt, olisiko viranhaltija uudelleensijoitettavissa työsuhteeseen, jonka tehtävät eivät olennaisesti poikkea viranhaltijan tehtävistä. Kunta on myös selvittänyt olisiko viranhaltija kohtuudella koulutettavissa uusiin tehtäviin. Uudelleensijoittaminen koskee vain sellaisia virkasuhteita ja työtehtäviä, joita kunnassa on olemassa.
Tehtyjen selvitysten perusteella todetaan, että kunnalla on ollut tarjota joitakin sivistystoimen virkoja kuten perusopetuksen rehtorin virka 1.8.2025 alkaen ja opetusvirkoja. Osaan sivistysjohtajlla ei ole ollut edellytettävää pätevyyttä. Sivistysjohtaja on ilmaissut kuulemisessaan, että perusopetuksen rehtorin tehtävä kiinnostaa ja opettajan tehtävät eivät. Perusopetuksen rehtorin virkaan on siirretty kunnanhallituksen 18.6.2025 § 10 päätöksellä toinen viranhaltija. Sivistysjohtajan osaamista ja koulutusta vastaavia sopivia tehtäviä ei ole ollut muita tarjolla.
Kunnan selvitettyä työnantajan mahdollisuuksia tarjota toista työtä suoraan tai kouluttamalla työhön todetaan, että työnantajan mahdollisuus tarjota sivistysjohtajalle työtä vähenee olennaisesti ja pysyvästi 1.1.2026 lukien.
Työnantaja jatkaa irtisanomisaikana sen selvittämistä, onko työnantajalla mahdollisuuksia tarjota hänen ammattitaitoaan ja kykyään vastaavaa virkaa tai työtä, jonka tehtävät eivät poikkea olennaisesti viranhaltijan tehtävistä tai työtä, johon hänet voitaisiin kohtuudella kouluttaa.
Hallintosäännön 39 §:n mukaan Valtuusto päättää toimialajohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virka- nimikkeen muuttamisesta ja muista muutoksista virkaan. Kunnanhallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta.
Viranhaltijalain 24 §:n mukaan viranhaltijan siirtämisestä toiseen virkasuhteeseen päättää se viranomainen, jolla on toimivalta molempiin virkasuhteisiin ottamisessa. Jos toimivalta on eri viranomaisilla, siirtämisestä päättää kunnanhallitus.
Hallintosäännön 43 §:n mukaan Kunnanvaltuusto valitsee kunnanjohtajan ja toimialajohtajat. Palkan ja työaikamuodon määrää palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen kuultuaan KT yhdyshenkilönä toimivaa hallinto- ja talousjohtajaa.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Juho Järvenpää, kunnanjohtaja, juho.jarvenpaa@mantyharju.fi
Kunnanhallitus esittää, että valtuusto
1. lakkauttaa sivistysjohtajan viran 31.12.2025;
2. hyväksyy hallintosääntömuutokset 1.1.2026 alkaen liitteen mukaisesti;
3. valtuuttaa kunnanjohtajan antamaan sivistysjohtajalle irtisanomisilmoituksen, siten että virkasuhde päättyy viran lakatessa;
4. valitsee sivistystoimialan johtajaksi 1.1.2026 alkaen kansalaisopiston rehtorin;
5. siirtää ratkaisuvallan palkan ja työaikamuodon määräämisestä kunnanhallitukselle.
Keskusteltaessa Tanja Hartonen esitti että:
Sivistysjohtajan virkaa ei lakkauteta. Taloudelliset perusteet; sivistyspalvelut on kunnan suurin toimiala, vuosibudjetti n. 13,5 milj. €. Johtamistyötä ei tehdä taloudellisesti, tehokkaasti ja tuloksellisesti oman toimen ohessa. Yksiköiden esimiesten tehtävä on johtaa yksikköä jolloin kokonaisuus ei ole ilman toimialajohtajaa kenenkään hallussa. Huonosti johdettu organisaatio on kallein organisaatio.
Teemu Punavaara esitti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.
Sivistysjohtajan tehtävä- ja vastuukenttä on varsin laaja ja meidän on nykyisessä tilanteessa varmistettava se, että varsin erilaiset virkaan liittyvät tehtävät pystytään varmasti suorittamaan oman toimen ohella. YT-neuvotteluista saadun viestinnän mukaan sivistysjohtajan tehtäviä oltiin jakamassa useammallekin viranhaltijalle. Katson, että sivistysjohtajan nykyisten tehtävien jakaminen kahelle eri viranhaltijalle olisi laajan tehtäväkuvan perusteella paras vaihtoehto.
Tehtävät voisi pääpiirteittäin jakaa siten, että toinen viranhaltija ottaa vastattavakseen lukion, perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen, jotka ovat oma selkeä kokonaisuutensa. Toiselle viranhaltijalle vastuutetaan kansalaisopisto, kirjasto ja kaikki muut sivistyksen toimialaan kuuluvat toimet.
Kyseessä on kunnan suurin yksittäinen toimiala ja budjetti- ja hallintovastuun selkeä jakaminen kahdelle henkilölle, on näkemykseni mukaan turvallisin vaihtoehto. Kunnan viranhaltijoilla on usein haasteita tuurauksen järjestämisessä ja tällainen kahden toimijan malli olisi ratkaisu myös tuuraustarpeen suhteen. Mahdollisesti valittavilla henkilöillä on jo nyt omat tehtävänsä ja kun yhdelle ei lankea liian isoa tehtäväkenttää, se vähentää kuormittavuutta ja tukee työhyvinvointia.
Pidettiin tauko tauko klo 18.28-18.33.
Kokous jatkui klo 18.34. Todettiin kunnanhallituksen olevan täysilukuisena paikalla.
Puheenjohtaja totesi, että on tehty kaksi kunnanjohtajan päätösesityksestä poikkeavaa muutosehdotusta, mutta kumpaakaan muutosesitystä ei ole kannatettu, joten kunnanjohtajan päätösehdotus tulee kunnanhallituksen päätökseksi.
Päätös
Hyväksyttiin kunnanjohtajan päätösehdotus, joka on seuraava:
Kunnanhallitus esittää, että valtuusto
1. lakkauttaa sivistysjohtajan viran 31.12.2025;
2. hyväksyy hallintosääntömuutokset 1.1.2026 alkaen liitteen mukaisesti;
3. valtuuttaa kunnanjohtajan antamaan sivistysjohtajalle irtisanomisilmoituksen, siten että virkasuhde päättyy viran lakatessa;
4. valitsee sivistystoimialan johtajaksi 1.1.2026 alkaen kansalaisopiston rehtorin;
5. siirtää ratkaisuvallan palkan ja työaikamuodon määräämisestä kunnanhallitukselle.
Tanja Hartonen jätti eriävän mielipiteen:
En hyväksy sivistysjohtajan viran lakkauttamista. Sivistyspalvelut on kunnan suurin toimiala. Se tarvitsee kokoaikaisen johtajan joka valvoo toiminnan taloudellisuuden toteutumista ja jolla on osaamista yleissivistävästä
koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta.
Kansalaisopiston rehtori / kirjastotoimenjohtaja Jari Hautamäki oli saapuvilla kokouksessa klo 17.08-18.05 ja sivistyslautakunnan pj. Jaana Lopperi oli kokouksessa saapuvilla klo 17.08-18.11. He poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa.
Asia käsiteltiin ennen pykälän 30 käsittelyä.