Valmistelija
Maija Penttilä, vs. hallinto- ja talousjohtaja, maija.penttila@mantyharju.fi
Kuvaus
Kymenlaakson ja lähialueen yhdeksän kuntaa ovat yhdessä laatineet jätepoliittisen ohjelman, jolla ne asettavat yhteiset tavoitteet jätehuollon kehittämiselle vuoteen 2025 saakka. Yhteisellä jätepoliittisella ohjelmalla kunnat sitoutuvat edistämään luonnonvarojen kestävää käyttöä sekä ehkäisemään jätteistä aiheutuvia haittoja.
Kuntaliitto suosittelee jätehuoltopoliittisen ohjelman tekemistä silloin, kun jätehuollon toteutus on siirretty useamman kunnan yhteiselle organisaatiolle. Kymenlaakson ja lähialueen yhdeksällä kunnalla: Haminalla, Iitillä, Kouvolalla, Kotkalla, Lapinjärvellä, Miehikkälällä, Mäntyharjulla, Pyhtäällä ja Virolahdella on yhteinen jätehuoltoviranomainen, Kymen jätelautakunta. Lisäksi samat kunnat omistavat yhdessä jäteyhtiön, Kymenlaakson Jäte Oy:n, joka hoitaa jätehuoltopalvelujen toteutuksen.
Tämä jätepoliittinen ohjelma on alueen ensimmäinen. Se on laadittu kuntien nimittämässä jätepoliittisessa ohjausryhmässä, jossa oli mukana edustus jokaisesta kunnasta. Ohjausryhmä on kuullut asiantuntijoita, tehnyt kyselyjä sekä järjestänyt sidosryhmätilaisuuden, jossa ohjelmatyötä on esitelty. Kymen jätelautakunta on tarjonnut teknistä apua ohjelmatyöprosessiin.
Päätöksenteko jätepoliittisesta ohjelmasta kuuluu kunnille ja kuntien valtuustot hyväksyvät ohjelman. Jätepoliittisen ohjelman luonnoksesta on pyydetty jäsenkunnilta 11.5.2020 lausunnot, jotka huomioitiin laadittaessa viimeisintä luonnosta jätepoliittiseksi ohjelmaksi vuoteen 2025.
Ohjelma koostuu kolmesta tavoitekokonaisuudesta. Ensimmäisessä osassa selkeytetään jätehuollon toimijoiden rooleja ja yhteistyön tekemisen tapoja. Konkreettisia tavoitteita ovat esimerkiksi säännöllisten yhteistyötapaamisten järjestäminen ja jätehuollosta vastaavan nimeäminen jokaisessa kunnassa.
Toisessa osassa suunnitellaan jätteiden synnyn ehkäisyä ja ympäristötietoisuuden lisäämistä. Konkreettisia tavoitteita ovat kiertotalouden mukaisen hankintaosaamisen lisääminen, lajittelu- ja kierrätysosaamisesta huolehtiminen kunnan työpisteissä ja kouluissa sekä yhteiskäytön edistäminen lainauspalvelujen avulla.
Kolmannessa osassa tarkastellaan ympäristöystävällisen jätehuollon palvelujen kattavuutta ja jätteiden tehokasta hyödyntämistä. Konkreettisia tavoitteita ovat esimerkiksi asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöjen saaminen kattavasti jätteenkuljetuksen piiriin, jätteenkuljetuksen päästöjen vähentäminen ja kierrätyksen tehostaminen helppokäyttöisiä keräystapoja kehittämällä.
Päätösehdotus
Esittelijä
Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi
Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle jätepoliittisen ohjelman hyväksymistä vuoteen 2025 saakka.