Kuvaus
Kuntien kulttuuritoimintaa säätelevän lain (166/2019) mukaan kunnan tehtävänä on edistää kulttuuria ja taidetta osana asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä paikallista ja alueellista elinvoimaa.
Mäntyharjun kulttuuripalveluilla on ollut vuosina 2020–2021 meneillään opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Etsivä kulttuurityö -hanke. Hankkeen lopputavoitteeksi on kirjattu kuntakohtaisen kulttuurihyvinvointisuunnitelman laatiminen Mäntyharjuun.
Mäntyharjun kunnan kulttuurihyvinvointisuunnitelma on kehittyvä asiakirja, jonka tavoitteena on tarjolla olevien kulttuurihyvinvointipalveluiden lisääminen ja kehittäminen. Suunnitelman tarkoituksena on edistää asukkaiden terveyttä, osallisuutta ja hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin, huolehtia kuntalaisten kulttuuristen oikeuksien toteutumisesta sekä edistää taide- ja kulttuuripalvelujen yhdenvertaista saavutettavuutta.
Mäntyharjun kunnan kulttuurihyvinvointisuunnitelma tarkentaa hyvinvointikertomuksessa ja -suunnitelmassa esiin tuotuja taiteeseen, kulttuuriin ja luovaan toimintaan liittyviä tavoitteita ja toimenpiteitä. Suunnitelma täydentää ja konkretisoi alueellisen Etelä-Savon kulttuurihyvinvointisuunnitelman tavoitteita ja toimenpide-ehdotuksia Mäntyharjun osalta. Kulttuurihyvinvointisuunnitelma on laadittu Mäntyharjuun nyt ensimmäistä kertaa. Kulttuurihyvinvointisuunnitelman tarkasteluajanjakso on 2022–2025. Suunnitelmaa päivitetään tarvittaessa kahden vuoden välein huomioiden Mäntyharjun kunnan hyvinvointikertomus sekä TEA-viisarin tulokset.
Mäntyharjun kunnan kulttuurihyvinvointisuunnitelma on kohdennettu kattavasti eri väestöryhmille. Suunnitelmassa esitellään käytännön toimenpide-ehdotuksia kulttuurista saatavan hyvinvoinnin edistämiseksi. Kohderyhminä ovat lapset ja nuoret, työikäiset, erityisryhmät, ikäihmiset sekä yleisesti kuntalaiset.
Kulttuurihyvinvointisuunnitelman laatimisen vastuutahona on toiminut kulttuuripalvelut. Suunnitelmaprosessi on johtanut kulttuurituottaja yhdessä Etsivä kulttuurityö -hankkeen hanketyöntekijän kanssa. Kulttuurihyvinvointisuunnitelman pohjaksi on kerätty tietoa ja kommentteja kuntalaisten lisäksi laajasti kunnassa toimivilta muilta hyvinvointitoimijoilta. Luonnoksen kommentointiin on osallistunut muun muassa Essoten eri työalat ja yksiköt, yksityiset palveluasumisen yksiköt, kunnan eri toimialat, paikallisia kulttuuritoimijoita, seurakunnat, paikallisia yhdistyksiä ja järjestöjä, kunnassa toimivia vaikuttamistoimielimiä sekä sivistyslautakunta.