Sivistyslautakunta, kokous 20.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Koulukuljetusperiaatteiden uudistus 2022 / 1. keskustelu

MjuDno-2022-34

Valmistelija

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnan esi- ja perusopetuksen oppilaista reilu kolmannes käyttää koulumatkaliikkumiseensa oppilaskuljetuksia. Oppilaskuljetukset perustuvat perusopetuslain pykälään 32, jonka mukaan esi- ja perusopetuksen oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen matkan kouluun tai esiopetukseen ollessa yli viisi kilometriä tai matkan ollessa oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen liian vaikea, rasittava tai vaarallinen. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus. Toissijaisen koulupaikan vastaanottaneiden kohdalla voidaan edellyttää, että huoltaja vastaa kuljetuskustannuksista. 

Mäntyharjun lukion opiskelijoista osa käyttää koulukuljetuksia. Mäntyharjun kunta järjestää kuljetuksen mäntyharjulaisille lukio-opiskelijoille. Mäntyharjun lukiota käyville vieraspaikkakuntalaisille opiskelijoille kunta järjestää kuljetuksen mahdollisuuksien mukaan, kuljetusten reitit ja kustannukset huomioiden. Kunta saa vastaavasti yli 10 kilometrin mittaisista lukiolaisten kuljetuksista koulumatkatukea Kelalta.

Sivistyslautakunta päätti oppilaskuljetuksissa noudatettavista periaatteista 18.2.2020 (§ 11) seuraavaa:

  1. Maksuton oppilaskuljetus myönnetään ilman erillistä hakemusta, kun koulumatka mitattuna kunnan käytössä olevalla karttaohjelmalla on
    • esikoululaiset yli 2km
    • 2.-luokan oppilaat yli 3km
    • 3.-9.-luokan oppilaat yli 5km
    • Mäntyharjulaiset lukiolaiset yli 5km
    • vieraspaikkakuntalaisille lukio-opiskelijoille, joiden koulumatka ylittää 5km, kunta järjestää kuljetuksen mahdollisuuksien mukaan, kuljetusten reitit ja kustannukset huomioiden.
  2. Maksuton koulukuljetus voidaan hakemuksesta myöntää koulumatkan vaarallisuuden perusteella, vaarallisuusarviointi perustuu Koululiitu-ohjelman teiden vaarallisuusluokitukseen. Ilman kevyen liikenteen väylää ja katuvalaistusta olevilta kuljetusreiteiltä voidaan myöntää maksuton koulukuljetus oppilaille, jos kuljetusautossa on tilaa. Tällöin seuraavaa lukuvuotta koskevat hakemukset tulee jättää koulutoimistoon 30.4. mennessä ja päätökset tehdään ottaen huomioon oppilaiden ikäjärjestys lukuvuosittain voimassa oleviksi. Myöhemmin saapuneet hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Lisäksi koulukuljetus voidaan hakemuksesta myöntää matkan vaikeuden tai rasittavuuden perusteella, arviointi perustuu huoltajan toimittamaan terveydenhuollon lausuntoon kuljetustarpeesta.
  3. Kuljetuksiin voi kuulua enintään kohdassa 1 mainittujen kilometrirajojen pituinen kävelymatka kotoa kuljetuspisteeseen.
  4. Kunnan järjestämän perusopetuksen oppilaan kuljetuksen vaihtoehtona huoltajalle voidaan maksaa kuljetuksen järjestämisestä KVTES:n mukainen kilometrikorvaus oman auton käytöstä. Korvaus maksetaan siltä osalta matkaa, kun oppilas on kyydissä. 
  5. Toisessa kunnassa tai muussa kuin omassa lähikoulussa käyvien esi- ja perusopetuksen oppilaiden koulukuljetuksia ei korvata. Mäntyharjun kunnan oppilaskuljetusten kuljetussopimukset mahdollistavat perheille, joissa ei maksuttoman oppilaskuljetuksen oikeutta ole, maksullisen kuljetuksen hankkimisen, mikäli autossa on tilaa.

 

Päätöksen jälkeen on tullut tarve päivittää periaatteita muuttuneista olosuhteista johtuen. Koulukuljetuksiin on myös kehitteillä sovellus, joka on määrä ottaa vaiheittain käyttöön vuoden 2022 aikana.

Maksuttoman koulukuljetusten periaatteisiin ja kehitteillä olevaan sovellukseen liittyen on pidetty kaksi kuntalaistilaisuutta, toinen kuntalaisille ja toinen taksiyrittäjille. Tilaisuuksissa on ollut mahdollista esittää muutosehdotuksia maksuttoman koulukuljetuksen periaatteisiin. Kuntalaispalautteet oheismateriaalissa. Oppilaiden kanssa koulukuljetuksen periaatteita työstetään lähiviikkoina.

Saadun kuntalaispalautteen lisäksi periaatteita määritettäessä tulee huomioida voimassa oleva lainsäädäntö sekä ohjeistus. Kunta voi päättää perusopetuslakia laajempien etuuksien antamisesta. Periaatteiden avulla varmistetaan oppilaiden yhdenvertainen kohtelu koulukuljetuksia koskevissa asioissa.

Opetushallituksen koulukuljetusopas ohjeistaa maksuttomasta koulukuljetuksesta mm. seuraavasti: Koulutuksen järjestäjä tiedottaa huoltajia koulumatkaetuuden käytänteistä. Paikallisesti päätettävän käytännön mukaisesti oppilaan huoltajan on joko haettava koulumatkaetuutta tai ilmoitettava muulla tavoin sen tarpeesta opetuksen järjestäjälle, jotta opetuksen järjestäjä voi tehdä päätöksen oppilaan oikeudesta koulumatkaetuuteen. Päätös on perusteltava, ja siihen on liitettävä muutoksenhakuohjeet. Päätöksestä on oikeus valittaa hallinto-oikeuteen. (Koulukuljetusopas s. 10)

Opetuksen järjestäjä voi tarvittaessa pyytää asiantuntijalausunnon siitä, onko koulumatka oppilaalle liian vaikea, rasittava tai vaarallinen. Asiantuntijalausunnon voi antaa esimerkiksi lääkäri, psykologi, riistanhoitoyhdistyksen edustaja tai poliisiviranomainen. Tieosuuksien vaarallisuuden arvioinnissa käytettävistä menetelmistä päättää opetuksen järjestäjä. Vaaralliseksi luokitellut tieosuudet voidaan vahvistaa esimerkiksi kunnan kuljetusperiaatteissa. (Koulukuljetusopas s. 12)

Mäntyharjussa on käytetty Koululiitu-ohjelmaa koulumatkan vaarallisuuden määrittelyssä.

 

Kuntalaispalautteen sekä maksuttomaan koulukuljetukseen liittyvien lainsäädännön ja ohjeistusten mukaisesti maksuttoman koulukuljetuksen periaatteiksi esitetään seuraavaa

  1. Maksuton koulukuljetus myönnetään, kun päivittäinen yhdensuuntainen koulumatka lyhyintä kulkureittiä pitkin kunnan käytössä olevalla karttaohjelmalla mitattuna on
    • esikoululaiset yli 1 km
    • 1. ja 2.luokan oppilaat yli 2 km
    • 3. ja 4. luokan oppilaat yli 3 km
    • 5. ja 6. luokan oppilaat yli 4 km
    • Yläkoululaiset yli 5 km
    • Mäntyharjulaiset lukiolaiset yli 5km
    • Vieraspaikkakuntalaisille lukio-opiskelijoille, joiden koulumatka ylittää 7 km, kunta järjestää kuljetuksen mahdollisuuksien mukaan, kuljetusten reitit ja kustannukset huomioiden.
  2. Maksuton koulukuljetus voidaan myöntää myös
    • koulumatkan vaarallisuuden perusteella: vaarallisuusarviointiin käytetään Koululiitu-ohjelmaa. Lisäksi, jos oppilaan koulumatkalla ei ole kävelyyn turvallista piennarta tai kevyen liikenteen väylää eikä reitillä ole valaistusta, voidaan oppilaalle myöntää maksuton koulukuljetus.
    • matkan vaikeuden tai rasittavuuden perusteella: Arviointia varten huoltaja hakee lausunnon kuljetustarpeesta kunnan monialaiselta Nuutti-työryhmältä.
  3. Kuljetuksiin voi kuulua enintään kohdassa 1 mainittujen kilometrirajojen pituinen kävelymatka kotoa kuljetuspisteeseen. Kävelymatkan arvioinnissa huomioidaan matkan pituuden lisäksi kohdassa 2 mainitut vaarallisuus, vaikeus tai rasittavuus. Perusopetuslain mukaan oppilaan päivittäinen koulumatka odotuksineen saa kestää enintään kaksi ja puoli tuntia. Jos oppilas on lukuvuoden alkaessa täyttänyt 13 vuotta, saa koulumatka kestää enintään kolme tuntia.
  4. Kunnan järjestämän perusopetuksen oppilaan kuljetuksen vaihtoehtona huoltajalle voidaan maksaa kuljetuksen järjestämisestä KVTES:n mukainen kilometrikorvaus oman auton käytöstä. Korvaus maksetaan siltä osalta matkaa, kun oppilas on kyydissä. 
  5. Toisessa kunnassa tai muussa kuin omassa lähikoulussa käyvien esi- ja perusopetuksen oppilaiden koulukuljetuksia ei korvata.

 

Maksutonta koulukuljetusta haetaan ja ne myönnetään kilometrirajojen mukaisesti esiopetukseen, vuosiluokille 1-2, 3-4, 5-6 sekä yläkouluun ja lukioon. Hakemuksessa kerrotaan myös tarpeesta oppilaan koulukyydin aloituspaikasta ja perustelut tarpeeseen. Koulumatkan pituuden ylittäessä 5 km voidaan maksuton koulukuljetus myöntää koko perusopetuksen ajaksi siten, että mahdollisissa koulumatkan muutoksissa etuutta on kuitenkin haettava uudelleen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta käy keskustelua maksuttoman koulukyydin periaatteista esityksen pohjalta.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)