Kunnanhallituksen elinkeinopoliittinen neuvottelukunta, kokous 25.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Mäntyharjun edunvalvonnan kärjet 2022-2025

MjuDno-2020-521

Valmistelija

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kuvaus

Etelä-Savon maakuntaliitosta on tullut pyyntö 13.12.2021 Etelä-Savon kaupunkien ja kuntien hallituksille. Etelä-Savon maakuntaliitto pyytää kuntaa toimittamaan kunnan laatima strategia valtuustokaudelle 2021-2024 ja/tai keskeiset edunvalvonnan painopisteet ja tavoitteet, mikäli kuntastrategia on vielä valmistella. Vastaukset pyydetään toimittamaan 24.1.2022 mennessä Etelä-Savon maakuntaliiton kirjaamoon, kirjaamo@esavo.fi.

Etelä-Savon maakuntaliiton tavoitteena on toimia aktiivisesti ja ennakoivasti maakunnan ja sen kuntien kanssa ja tuottaa ajantasaista tietoa kuntien päätöksenteon tueksi. Maakuntaliitto haluaa vahvistaa myös edunvalvonnan toimintatapoja ja tavoitteena on käynnistää kuntien kanssa suunnitelmallinen ja jatkuvaan vuorovaikutukseen perustuva edunvalvontaprosessi vuoden 2022 aikana. Tähän liittyen maakuntaliitossa laaditaan maakunnallinen edunvalvonta-asiakirja maakuntaliiton ja sidosryhmien käyttöön talvella 2022.

Edunvalvonta-asiakirjan laadinta perustuu maakuntastrategian ja maakuntaohjelman tavoitteisiin sekä maakunnan toimijoiden yhteiseen tahtotilaan. Useat maakunnan kunnat ovat jo päivittäneet tai tulevat päivittämään kuntastrategiansa valtuustokaudella 2021-2024 sekä ovat linjanneet edunvalvonnan kärkensä alkavalle valtuustokaudelle. Maakuntaliitto on kiinnostunut kuntien laatimista valtuustokauden strategioista ja edunvalvonnan painopisteistä, jotta ne voidaan huomioida laadittaessa maakunnan edunvalvonta-asiakirjaa ja vahvistaakseen koko maakunnan edunvalvontaa.

Edunvalvonnan tavoitteet voidaan ryhmitellä:
- kuntakohtaiset edunvalvontatavoitteet ja painopisteet
- kuntien välistä yhteistyötä koskevat tavoitteet ja painospisteet
- maakunnalliset / valtakunnalliset edunvalvontatavoitteet

Kunnanhallitus käsitteli asiaa 17.1.2022 kokouksessa ja päätti täydentää edunvalvonnan kärkikohtia kokouksessaan 31.1.2022.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Neuvottelukunta käy kokouksessa kunnanjohtajan esityksen pohjalta edunvalvonnan kärjet läpi ja käy niistä keskustelua sekä esittää näkemyksensä edunvalvonnan kärjistä.

Päätös

Asiasta käydyn perusteellisen keskustelun jälkeen korostettiin edunvalvontatyön tärkeyttä. Merkittiin tiedoksi kunnanhallituksen käsittelyyn tuleva listaus edunvalvonnan kärjistä.