Sivistyslautakunta, kokous 21.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Kulttuuriavustukset 2022

MjuDno-2022-80

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Eveliina Mäenpää, kulttuurituottaja, eveliina.maenpaa@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnan hallintosäännön (1.8.2021) 23 § mukaan lautakunta päättää toimialaan kuuluvien avustusten jakamisesta. Vuosittain jaetaan kulttuuri- ja liikunta-avustuksia voimassa olevien jakoperusteiden mukaisesti. 

Sivistyspalveluiden talousarvio vuodelle 2022 sisältää rahoitusta kulttuuriavustuksille 11 000 euroa ja liikunta-avustuksille 32 000 euroa.

Sivistyspalveluissa on käyty läpi kulttuuri- ja liikunta-avustusten mahdollisia muutostarpeita. Aiheesta järjestettiin avoin kysely joulukuussa 2021, jonka tulokset esiteltiin sivistyslautakunnalle 20.1.2022 kokouksessa. Lisäksi aiheeseen liittyen järjestettiin avoin keskustelutilaisuus Teams-etäyhteydellä 1.2.2022.

Keskeisimpinä muutoksia kulttuuri- ja liikunta-avustusten jakoperusteissa on jakoperusteiden yhtenäistäminen avustuslajien sekä -periaatteiden osalta. Uusiin jakoperusteisiin on kirjattu selkeämmin yleisiä avustuskriteereitä sekä esimerkkejä minkälaiseen toimintaan ja kuluihin avustukset on/ei ole tarkoitettu. Lisäksi kulttuuriavustuksien jakoperusteisiin on lisätty tunnustuspalkinto.

Päätösehdotus

Esittelijä

Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta

  1. hyväksyy liitteenä olevat päivitetyt kulttuuriavustusten jakoperusteet.
  2. hyväksyy liitteenä olevat päivitetyt liikunta-avustusten jakoperusteet.
  3. päättää, että vuonna 2022 kulttuuriavustuksia jaetaan 11 000 euroa jakoperusteiden mukaisesti.
  4. päättää, että vuonna 2022 liikunta-avustuksia jaetaan 32 000 euroa jakoperusteiden mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Eveliina Mäenpää, kulttuurituottaja, eveliina.maenpaa@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnan sivistyslautakunnan vuonna 2022 jakamista kulttuuri- ja liikunta-avustuksista on päätetty sivistyslautakunnan kokouksessa 28.2.2022. Avustusten hausta on ilmoitettu Pitäjänuutisissa, kunnan kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa julkaistuilla ilmoituksilla.

Määräaikaan 31.3.2022 klo 23.59 mennessä kulttuuriavustushakemuksia saapui 17 kpl, joista 7 kappaletta oli kulttuurin kohdeavustushakemuksia ja 10 kappaletta kulttuurin toiminta-avustushakemuksia. Kulttuuriavustuksiin on varattu yhteensä 11 000 € määräraha.

Kulttuurituottaja on valmistellut alustavan ehdotuksen jaettavista avustuksista (liite 1). Ehdotuksen pohjana on käytetty sivistyslautakunnan hyväksymiä kulttuuriavustusten jakoperusteita. Jakoperusteiden mukaisesti kohde- ja toiminta-avustusten lisäksi voidaan jakaa myös kulttuuripalkinto.

Saapuneiden hakemusten lisäksi kaksi tahoa on hakenut jatkoaikaa vuonna 2020-2021 myönnettyjen kulttuuriavustusten käytölle. Avustuksia ei ole pystytty käyttämään suunnitelmien mukaan vuoden 2021 loppuun mennessä pääasiassa koronapandemian vuoksi. Avustukset on maksettu avustuksensaajille etukäteen, joten jatkoajalla ei ole vaikutusta vuoden 2022 avustusmäärärahoihin.

Jatkoaikaa avustusten käytölle vuoden 2022 loppuun saakka hakevat:

Mäntyharjun Yrittäjät ry, Wanhan ajan joulu -tapahtuman järjestämiseen 350 € (pienavustus)

Mäntyharjun Kuvataideyhdistys ry 500 € (perusavustus) ja 700 € (kohdeavustus)

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta

  1. jakaa kulttuuriavustukset vuonna 2022 liitteen 1. mukaisesti
  2. päättää jakaa vuonna 2022 kulttuuripalkinnon (arvo 500 €). Päätös palkittavasta/-ista tehdään lautakunnan kevään kokouksissa.
  3. päättää, että loppu avustusmääräraha 2000 € jaetaan kulttuurin pienavustuksina sivistysjohtajan viranhaltijapäätöksellä kulttuuriavustusten jakoperusteiden mukaisesti.
  4. myöntää kulttuuriavustusten käytölle jatkoaikaa vuoden 2022 loppuun saakka Mäntyharjun Yrittäjät ry:lle sekä Mäntyharjun Kuvataideyhdistys ry:lle.

Päätös

Sivistyslautakunta

  1. jakaa kulttuuriavustukset vuonna 2022 liitteen 1. mukaisesti sillä muutoksella, että
  2. Näytelmäkerhon lasten ja nuorten teatterin avustus on 1000 euroa.
  3. päättää jakaa vuonna 2022 kulttuuripalkinnon (arvo 500 €). Päätös palkittavasta/-ista tehdään lautakunnan kevään kokouksissa.
  4. päättää, että loppu avustusmääräraha 1500 € jaetaan kulttuurin pienavustuksina sivistysjohtajan viranhaltijapäätöksellä kulttuuriavustusten jakoperusteiden mukaisesti.
  5. myöntää kulttuuriavustusten käytölle jatkoaikaa vuoden 2022 loppuun saakka Mäntyharjun Yrittäjät ry:lle sekä Mäntyharjun Kuvataideyhdistys ry:lle.

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana Juha Tuominen esitti, että Näytelmäkerhon lasten ja nuorten teatterin avustusta korotettaisiin 500 €. Esitys sai useita kannatuksia. Keskustelun jälkeen esittelijä muutti ehdotustaan siten, että Näytelmäkerhon lasten ja nuorten teatterille myönnettävää avustusta korotettiin 500 euroa ja korotusta vastaava summa vähennettiin kulttuurin pienavustuksiin varatusta summasta. Esittelijän muutettu ehdotus sai yksimielisen kannatuksen, joten asiasta ei äänestetty. Puheenjohtaja totesi esittelijän muutetun pohjaehdotuksen tulleen lautakunnan päätökseksi.

 

Kulttuurituottaja Eveliina Mäenpää oli saapuvilla asian esittelyn ajan ja poistui ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun sivistyslautakunta.

Postiosoite: PL 76, 52700 Mäntyharju
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Faksinumero: 015 770 1212
Puhelinnumero: 044 7707 346
Kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjantaihin klo 9-12 ja 13-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.
Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.