Kunnanhallitus, kokous 25.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Konsernitiliratkaisun käyttöönotto kuntakonsernissa / jatko

MjuDno-2020-195

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunta on pytänyt tarjoukset Suur-Savon Osuuspankilta ja Danske Bankilta luotollisesta konsernitilistä.

Konsernitiliratkaisu on palvelu, joka keskittää konsernin maksuliikevarat yhdelle tilille samalla kuin yksiköiden maksuliikenne hoidetaan niiden omilta maksuliiketileiltä.
Ratkaisun hyötynä on:
- keskitetty kassanhallinta
- korkotuottojen maksinointi ja korkokulujen minimointi
- arvopäivämenetyksien minimointi konsernin sisällä
- konsernin sisäisten korkojen koronlaskentapalvelu
- konsernin sisäiset luottorajat

Konsernitiliin on liitettävissä luotto-ominaisuus (limiitti), jolla varmistetaan koko konsernin maksuvalmius. Konsernin sisällä limiitti on yksilöitävissä konsernin osien tarpeita vastaavaksi.
Limiitti-ominaisuus on tärkeä tilanteessa, jossa kunnan taloushallinto / maksuliikenne ulkoistetaan Sarastia Oy:lle 1.4.2020 lähtien. Erityisesti palkanmaksu on kyettävä hoitamaan kaikissa tilanteissa.

Konsernitilin käyttöönotosta on keskusteltu kunnan tytäryhtiöiden toimitusjohtajan Anne Punavaaran kanssa ja asiaa on ollut esillä Keskiväli Oy:n hallituksessa. Toimitusjohtajan kanssa käydyissä keskusteluissa on sovittu, että tytäryhtiöiden maksuvalmuiden varmistamiseksi Koy Keskivälin ja Mäntyharjun Yrityskiinteistöt Oy:n limiitiksi ehdotetaan 100.000 € ja konsernin sisäiseksi koroksi 1 %.

Saatujen limiitin sisältävien konsernitilitarjousten kustannukset ovat hyvin lähellä toisiaan. Tarjoukset on annettu merkinnällä luottamuksellinen, joten niiden sisältö avataan kokouksessa.

Talousarvion käsittelyn yhteydessä kunnanvaltuusto on delegoinut päätösvaltaa kunnanhallitukselle talousarviolainen nostamisesta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus

  1. hyväksyy Suur-Savon Osuuspankin liitteenä olevat tarjoukset luotollisesta konsernitilistä;
  2. päättää, että konsernin sisällä tytäryhtiöiden limiitti on 100.000 € ja konsernin sisäinen korko on 1 %.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnanhallitus on kokouksessaan 16.3.2020 hyväksynyt Suur-Savon Osuspankin tarjouksen luotollisesta konsernitilistä. Tarjous tiliratkaisusta on ollut kahden vuoden määräaikainen tililimiitin osalta. Osuuspankin kanssa on keskusteltu jatkomahdollisuudesta. Pankki tarjoaa alkuperäisin ehdoin toistaiseksi voimassa olevaa jatkoa tililimiitille. Pankilla olisi oikeus toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen osalta tarkastaa hinnoittelua kahden vuoden välein. Luonnollisesti kunnalla on tarvittaessa mahdollisuus reagoida muuttuvaan hinnoitteluun.

Kokemukset konsernitilistä ovat myönteiset. Tililimiitti on varmistanut kunnan maksuvalmiuden toivotulla tavalla. Tililimitti on kassanhallinan ja maksuvalmiuden kannalta olennaisen tärkeä elementti tilanteessa, jossa kassavaroihin kohdistuu negatiivinen korko.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus hyväksyy KH 6.3.2020 hyväksymän luotollisen konsernitiliratkaisun jatkon alkuperäisin ehdoin toistaiseksi voimassa olevana. Tililimiittiratkaisu on ollut erittäin tärkeä kassanhallinnan / maksuvalmiuden kannalta tilanteessa, jossa kassavaroihin kohdistuu negatiivinen korko.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Suur-Savon Osuuspankki, taloussuunnittelija EL

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. 

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä: 

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • ​kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun kunnanhallitus.

Postiosoite: PL 76
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Faksi: (015) 770 1212
Puhelinnumero: 044 7707 346
Kunnan kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjataihin klo 9-12 ja 13-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.