Kunnanvaltuusto, kokous 2.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Valtuustoaloite / Pyörätien rakentaminen Kirkonkylä - Vihantasalmi  (lisäpykälä)

MjuDno-2022-288

Kuvaus

Mäntyharjun SDP:n valtuustoryhmä jätti seuraavan valtuustoaloitteen:
Valtuustoaloite pyörätien rakentaminen valtion ylläpitämälle tieosuudelle välille Kirkonkylä-Vihantasalmi

Pyörätien rakentamisella olisi vaikutusta mäntyharjulaisten ja alueella mökkeilevien hyvinvointiin ja terveyteetn. Uusi pyörätie vähentäisi auton käyttöä harvemmin asuttujen alueiden ja Mäntyharjun keskustan välillä. Kevyen liikenteen väylien kehittäminen on nähty aiempien tutkimusten mukaan tärkeänä tekijänä kevyen liikenteen lisäämiseksi ja autoilun vähentämiseksi. Uuden pyörätien luominen tukee pyöräilyinfran kehittymistä sekä pyöräilyyn kannustamista, jolla on myös kansanterveydellinen hyöty.

Kirkonkylä-Vihantasalmi-reitti on jo ennestään vilkkaasti liikennöity pyöräilyreitti kuntalaisten keskuudessaa. Mäntyharjun keskustan ja Vihantasalmen välinen kevyen liikenteen yhteys tekisi reitistä huomattavasti turvallisemman ja käyttökelpoisemman. Pyörätie todennäköisesti lisäisi pyöräilevien kuntalaisten ja mökkiläisten määrää, kun tarjolla olisi kunnollinen ja helppokulkuinen väylä.

Kirkonkylä-Vihantasalmi-reitille sekä lähialueille mahtuu lukuisten mökkien ja vakituisten asuntojen lisäksi useita kesäisiä luontokohteita. Näitä ovat muun muassa ison tien varteen sijoittuva Pyhäkosken laavu, reitin lähettyvillä sijitseva Ruokohiekan uimaranta ja suosittu vierailukohde Miekankoski, jotka osuvat pyöräilyreitin varrelle. Näiden ja m onien muiden käyntikohteiden saavuttaminen tekisi Mäntyharjusta entistäkin monipuolisemman matkailukunnan, kun vähemmän tunnetut kohteet tuotaisiin paremmin ihmisten tietoisuuteen.

Kunten kuntaliiton sivuilla todetaan kevyen liikenteen väylän rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa pääsääntöisesti Valtio. Kunta aktiivisesti valtion kanssa mahdollistaisi pyörätien tekemisen kaavoituksen ja muun yhteistyön merkeissä.

 

Päätösehdotus

-

Päätös

Kunnanvaltuusto lähettää aloitteen kunnanhallitukselle toimenpiteitä varten.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)