Sivistyslautakunta, kokous 16.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Varhaiskasvatuksen vuorohoidon linjaukset 1.8.22 alkaen

MjuDno-2022-344

Valmistelija

  • Minna Mokkila-Halinen, varhaiskasvatuksen johtaja, minna.mokkila-halinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Varhaiskasvatuslain (540/2018) 5 § mukaan kunnan on järjestettävä varhaiskasvatusta siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. Samassa pykälässä myös mainitaan, että päiväkodin toiminta kalenterivuoden aikana ja aukioloaika vuorokaudessa on järjestettävä paikallisen tarpeen mukaan.

Varhaiskasvatus saa pääsääntöisesti kestää varhaiskasvatuslain (540/2018) 9 § mukaan enintään kymmenen tuntia yhtäjaksoisesti lukuun ottamatta vuorohoitoa, jossa päivittäinen kesto on lapsen tarpeen mukainen.

Varhaiskasvatuslain (540/2018) 13 § mukaisesti vuorohoitoa järjestetään iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arki- ja juhlapyhinä päiväkodeissa tai perhepäivähoidossa. Vuorohoitoa on järjestettävä tarpeen mukaisessa laajuudessa lapselle, joka tarvitsee sitä vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi.

Varhaiskasvatuslain (540/2018) 4 § mukaisesti varhaiskasvatusta suunniteltaessa, järjestettäessä tai tuotettaessa ja siitä päätettäessä on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu.

Vuorohoito vaatii erityisjärjestelyjä mm. aterioiden, hoito- ja kasvatushenkilöstön resurssoinnin vuoksi. Vuorohoidon linjauksilla varmistetaan lapsen edun mukainen varhaiskasvatuksen järjestäminen, varhaiskasvatuslain mukainen henkilöstömäärä päivähoitoon ja vuorohoitoon sekä virka- ja työehtosopimuksen määräykset henkilökunnan työaikajärjestelyistä.

Linjauksia on valmisteltu varhaiskasvatuksen johtajan ja varhaiskasvatushenkilöstön kanssa. Mikkelin kaupungin päivitetyt vuorohoidon linjaukset (huhtikuu -22) ovat samansuuntaiset.

Mäntyharjun kunnan varhaiskasvatuksessa käytössä olevat vuorohoidon linjaukset on laadittu seudullisesti (Hirvensalmi, Juva, Mikkeli, Mäntyharju ja Pertunmaa) vuonna 2014. Linjauksia ei ole Mäntyharjussa päivitetty vastaamaan uutta varhaiskasvatuslakia, tämän hetken vuorohoidon jatkuvia muutoksia ja lisäksi tulee varmistaa, että linjauksissa on huomioitu riittävästi lapsen etu. Aikaisemmissa seudullisissa linjauksissa vuorohoidon käytänteistä ei ole selkeää kuvausta tai vuorohoidon varaamisesta ei ole mainintaa sähköisen toiminnanohjausjärjestelmän näkökulmasta.

Oikeus vuorohoitoon ei ole lapselle subjektiivinen oikeus. Linjauksissa tarkennetaan, että vuorohoitoa tarjotaan ainoastaan huoltajan päätoimisesta opiskelusta tai työstä johtuvan säännöllisen vuorohoidon tarpeen mukaan. Huoltajien samanaikainen työvuorossa olo oikeuttaa vuorohoitoon. Sivutoiminen työ, harrastustoiminta tai sen ohjaaaminen ei oikeuta vuorohoitoon, ainoastaan huoltajan päätyö huomioidaan oikeutta tarkasteltaessa.

Vuorohoidossa lapsen hoitoajat perustuvat huoltajien yhteensovitettuihin työvuoroihin.  Lapsen hoitoajat ilmoitetaan DaisyFamilyyn kolmen viikon jaksoissa lauantaihin klo 18.00 mennessä. Mikäli huoltajat eivät voi työnsä luonteesta johtuen ilmoittaa varhaiskasvatusaikoja / poissaoloja kolme viikkoa eteenpäin, tällöin hoito varataan mahdollisen työajan aikaisimmasta alkamisajankohdasta aina myöhäisimpään mahdolliseen työajan päättymisen ajankohtaan. Kun huoltajat saavat vahvistetut työvuoronsa ja ovat sovittaneet ne yhteen, ilmoittavat he varhaiskasvatukseen tarkennetut hoitoajat. Vahvistetut hoitoajat tulee kuitenkin ilmoittaa viimeistään edellisen viikon keskiviikkoon klo 16 mennessä. Näin varmistetaan henkilöstön työvuorojen ja vuorolasten hoitoaikojen yhteensopivuus. Tämän jälkeen tulevia hoitoajan muutoksia ei välttämättä voida toteuttaa.

Linjauksissa on myös täsmennetty suositukset lapsen vapaapäivistä ja loma-ajasta. Lapsella tulee olla keskimäärin 2 vapaapäivää viikossa tai 8 vapaapäivää kuukaudessa. Jos lapsella on viikonloppuhoidon tarvetta, tulee hänellä olla viikolla korvaavat arkivapaat myös yhteishuoltajuuden kahden kodin tapauksissa.

Henkilöstön järkevän resurssoinnin, mitoituksen ja ruokahävikin minimoimiseksi peruutukset varattuihin hoitoaikoihin tulee ilmoittaa viipymättä. Mikäli seuraavalle viikonlopulle tehty hoitoaikavaraus perutaan keskiviikkoon klo 16 mennessä, perutut hoitotunnit vapautuvat käytettäväksi kuluvana kalenterikuukautena.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy Mäntyharjun kunnan varhaiskasvatuksen vuorohoidon linjaukset ja ne ovat voimassa 1.8.2022 alkaen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Varhaiskasvatuksen johtaja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun sivistyslautakunta.

Postiosoite: PL 76, 52700 Mäntyharju
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Faksinumero: 015 770 1212
Puhelinnumero: 044 7707 346
Kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjantaihin klo 9-12 ja 13-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.
Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.