Tekninen lautakunta, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Ateria- ja ruokapalveluiden järjestäminen / Apporttiluovutus

MjuDno-2022-250

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Kunnan hallintosäännön 25 § mukaan tekninen lautakunta päättää mm. ruokapalveluista.

Tällä hetkellä Mäntyharjun kunta tuottaa ruokapalvelua oman organisaation lisäksi hyvivointialueelle. Hyvinvointialueelle myydään suoritteista hieman yli 50%. Kausivaihteluna kesäaikaan suoritteistä yli 90% menee hyvinvointialueelle. Nykytilanne on Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016  15 § ja 16 § vastainen ja viimeistään vuoden 2022 lopussa toiminta tässä muodossa päättyisi joka tapauksessa. 

Muutoksesta on keskusteltu lautakunnassa aiemmissa kokouksissa. Valtuuston iltakoulussa on esitelty eri vaihtoehtoja 7.3.2022.

Eri vaihtoehtoja kunnan ruokahuollon toteuttamiseksi tulevaisuudessa on käytännössä kolme.

1. Kunta jatkaa ruuan tuottamista vain omaan tarpeeseen.

- Tässä vaihtoehdossa suoritteiden kokonaismäärä putoaa n. puoleen nykyisestä ja erityisesti kesäaikaan annosmäärät ovat erittäin alhaiset. Tämä ratkaisu nostaisi annosten hintaa huomattavasti ja lisäksi aiheuttaisi haasteita henkilöstön työaikajärjestelyihin työn painottuessa koulujen tarpeen mukaan. 

2. Kunta kilpailuttaa ateriansa joko yksin tai yhdessä hyvinvointialueen kanssa.

- Olisi mahdollista saada sopimuskaudelle hieman nykyistä edullisempi annoshinta. 

- Mahdollisen urakan suuruusluokka olisi sellainen, että oletettavasti kokonaisuus kiinnostaisi useampaa valtakunnallista toimijaa.

- Edellyttäisi ehdottomasti yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa. Muuten annosmäärät jäävät pieniksi.

- Hinta saataisiin vain ensimmäiselle sopimuskaudelle ja oma toiminta ajettaisiin kokonaan alas.

- Varautuminen täytyisi järjestellä uudelleen. Ruokapalvelut ovat merkittävä osa varautumista. 

- Ulkopuolisen toimijan kautta nykyisten työntekijöiden jatko olisi epävarmaa.

3. Ruokapalvelut järjestää jatkossa kuntien ja hyvinvointialueen yhdessä omistama yhtiö.

- Tällainen yhtiö (Järvi-Saimaan Palvelut Oy) on jo olemassa ja  järjestää ruokapalveluja vastaavalla tavalla lähialueen kunnissa.

- Tämä järjestely on Laki hyvinvointialueesa 53 § mukaista yhteistoimintaa.

- Tukee ja edistää kuntien välistä yhteistyötä.

- Paikallinen toimija mahdollistaa paikallisuuden esimerkiksi raaka-aineiden hankinnassa paremmin kuin valtakunnallinen toimija.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Hyvinvointialueen aloittamiseen liittyen tekninen lautakunta päättää:

  1.  Käynnistää valmistelun ateriapalvelutuotannon siirtämisestä Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n vastuulle oheismateriaalina olevan ratkaisuehdotuksen pohjalta,
  2.  käynnistää tähän liittyvän liikkeenluovutuksen ja apporttiluovutuksen valmistelun ja
  3.  käynnistää apporttiluovutukseen liittyvän osakemerkinnän valmistelun kunnanhallituksen käsittelyä varten.

Päätös

Hyvinvointialueen aloittamiseen liittyen tekninen lautakunta päätti:

  1.  Käynnistää valmistelun ateriapalvelutuotannon siirtämisestä Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n vastuulle oheismateriaalina olevan ratkaisuehdotuksen pohjalta,
  2.  käynnistää tähän liittyvän liikkeenluovutuksen ja apporttiluovutuksen valmistelun ja
  3.  käynnistää apporttiluovutukseen liittyvän osakemerkinnän valmistelun kunnanhallituksen käsittelyä varten.

Valmistelija

  • Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Kuvaus

Ateriapalvelutuotannon siirtämistä on jatkettu teklassa 19.4.2022 käsitellyn ratkaisuehdotuksen pohjalta. Liiketoiminnan siirtäminen Järvi-Saimaan Palvelut Oy:lle on tarkoitus toteuttaa ns. apporttiluovutuksella, jossa Mäntyharjun kunta luovuttaa aterialiiketoimintansa vastikkeena yhtiön yhden osakkeen merkitsemiseksi. Oheismateriaalina on luonnos apporttisopimuksesta ja apporttiselvityksestä.

Järvi-Saimaan Palvelut Oy on 4.5.2022 pitämässään yhtiökokouksessa tehnyt periaatepäätöksen ko. laajentumiseen liittyen ja päättänyt suunnatusta maksuttomasta osakeannista yhtiölle itselleen. Yhtiö on päätöksen mukaisesti rekisteröinyt kolme uutta osaketta yhtiölle itselleen. Näistä kolmesta osakkeesta on tarkoitus suunnata maksullisessa suunnatussa osakeannissa yksi Mäntyharjun kunnalle, yksi Pertunmaan kunnalle ja yksi Puumalan kunnalle.

Mäntyharjun kunnanhallitus päätti 13.6.2022 aloittaa yhteistoimintalain 4 luvun 26§:n mukaisen tiedottamisen liikkeenluovutuksesta ruokahuollon henkilöstön edustajille. Tämä prosessi on saatu päätökseen. 

Valmistelun yhteydessä Mäntyharjun kunta ja Järvi-Saimaan Palvelut Oy ovat neuvotelleet palvelusopimuksesta 1.1.2023 alkaen. Palvelusopimuksen luonnos on oheismateriaalina. Palvelusopimuksen osalta päätöksen tekee hallintosäännön 23§ mukaan lautakunta. 

Järvi-Saimaan Palvelut Oy on kutsunut koolle ylimääräisen yhtiökokouksen 30.9.2022 päättämään apporttiluovutuksesta ja maksullisesta suunnatusta osakeannista. Asian käsittely on ehdollinen ko. kokouksen päätöksille.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta

1. Päättää hallintosäännön 25 §:n mukaisesti osaltaan ruokahuollon järjestämisestä. 1.1.2023 alkaen Mäntyharjun kunnan ruokahuollon järjestää Apporttiluovutuksen myötä Järvi-Saimaan Palvelut Oy. Sekä valtuuttaa teknisen johtajan tekemään ja hyväksymään vähäisiä muutoksia sopimusluonnokseen. Tämä päätös on ehdollinen Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n yhtiökokouksen päätöksille.

2. merkitsee ateriapalveluiden siirtämistä apporttiluovutuksena koskevan asian ja kokouksen oheismateriaalina olleet sopimus-, selvitys- ja ehdotusluonnokset tiedokseen. Sekä siirtää asian kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle päätettäväksi.

Päätös

Tekninen lautakunta

1. Päätti hallintosäännön 25 §:n mukaisesti osaltaan ruokahuollon järjestämisestä. 1.1.2023 alkaen Mäntyharjun kunnan ruokahuollon järjestää Apporttiluovutuksen myötä Järvi-Saimaan Palvelut Oy. Sekä valtuuttaa teknisen johtajan tekemään ja hyväksymään vähäisiä muutoksia sopimusluonnokseen. Tämä päätös on ehdollinen Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n yhtiökokouksen päätöksille.

2. merkitsi ateriapalveluiden siirtämistä apporttiluovutuksena koskevan asian ja kokouksen oheismateriaalina olleet sopimus-, selvitys- ja ehdotusluonnokset tiedokseen. Sekä siirtää asian kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle päätettäväksi.

Pykälän käsittelyn alettua puheenjohtaja Sari Lantta jääväsi itsensä ja poistui paikalta. Varapuheenjohtaja Jani Paasonen toimi puheenjohtajana pykälän käsittelyn ajan.

Jyri Eskelinen Järvi-Saimaan palveluista oli Teams-yhteydellä läsnä pykälän käsittelyn ajan.

Tiedoksi

Kunnanhallitus