Kunnanhallituksen henkilöstöjaosto, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Kansalaisopiston tuntiopettajien matkakorvaukset

MjuDno-2022-705

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Uuden Opetusalan virka- ja työehtosopimuksen 1.5.2022 - 30.4.2025 kansalaisopisto mukaan kansalaisopiston matkakorvauskäytäntöihin on tullut muutoksia. Päivärahaoikeus on poistunut tuntiopettajilta. Lisäksi matkakustannusten korvaukset tuntiopettajan asunnosta tai toimipaikasta opiston työpisteeseen maksetaan 1.8.2022 lukien enintään siltä osin kuin matka ylittää kaksikymmentä kilometriä. Samoin perustein korvataan matka takaisin (KT yleiskirje 8/2022, soveltamisohje, liite 2, OSIO F, 16§) https://www.kt.fi/sites/default/files/media/document/yleiskirje2208hf-OVTES-22-liite2-soveltamisohjeet_3.pdf. Aikaisemmin korvaus on maksettu mennen tullen 6 km ylittävältä osuudelta.

Tuntiopettajien kotipaikan suhteen kaupunkien ja kuntien kansalaisopistot ovat erilaisissa asemissa. Useat Mäntyharjun kansalaisopiston tuntiopettajista tulevat pitämään oppitunteja kuntakeskuksen ulkopuolelta. Matkakorvaukset ovat usein osa palkkausta. Monet tuntiopettajat tulevat iltaisin opettamaan varsinaisen päivätyön jälkeen. Matkakorvausten pienentäminen vaikuttaa negatiivisesti opettajien rekrytointiin.   

KT yleiskirjeen 8/2022 soveltamisohjeessa sanotaan, että työnantaja voi kuitenkin harkintansa mukaan maksaa matkakustannusten korvaukset myös omavastuun kilometrirajan osalta osittain tai kokonaan. Muilta osin tuntiopettajan matkakustannusten korvaukset määräytyvät edelleen KVTES:n matkakustannusten korvaus liitteen mukaisesti.

Eteläsavolaiset kansalaisopistot ovat keskenään hyvin verkostoituneita. Erityisesti Mikkelin kansalaisopistolla ja Mäntyharjun kansalaisopistolla on useita yhteisiä opettajia. Kansalaisopistot noudatettavat muutenkin yhteisiä pelisääntöjä tuntiopettajien palkkaamisessa. Mikkelissä on käyty asiasta paikalliset neuvottelut ja päädytty maksamaan toistaiseksi matkakorvaukset tuntiopettajille edellisen OVTES mukaisesti (–6 km suuntaansa). Myös Pieksämäen seutuopistossa on päädytty samaan ratkaisuun. Molempien ratkaisujen taustalla on haasteet tuntiopettajien rekrytoinnissa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Mäntyharjun kunnan henkilöstöjaosto päättää, että Mäntyharjun kansalaisopiston tuntiopettajille maksetaan matkakustannusten korvaukset tuntiopettajan asunnosta tai toimipaikasta opiston työpisteeseen enintään siltä osin kuin matka ylittää kuusi (6 km) kilometriä. Samoin perustein korvataan matka takaisin.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

kansalaisopiston rehtori, kurssisihteeri, henkilöstösuunnittelija, sivistysjohtaja