Tekninen lautakunta, kokous 31.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Kunnostusaloite Pekkolanlampi

MjuDno-2017-885

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tapio Montonen, tekninen johtaja, tapio.montonen@mantyharju.fi

Kuvaus

Pekkolanlammen alueen asukkaat ovat jättäneet kuntaan 27.9.2017 seuraavan kuntalaisaloitteen Pekkolanlammen kunnostuksesta:

"Miten liettynyttä ja umpeenkasvavaa lampea voitaisiin hoitaa. Lammen asemanpuoleinen ranta on melkein kasvanut umpeen."

"Pekkolanlampi on pahasti rehevöitynyt, pieni lampi keskellä asutusaluetta. Lammen ruoppaus mudasta ja liejusta koetaan tarpeelliseksi."

"Hajuhaitat, lampi haisee erittäin pahalle."

"Lintujen pesimisen kannalta lammen puhdistukset."

"Lammella on maisema-arvoa, kunnan näkyvyyden kannalta."

"Pekkolanlammen uimaranta, lammesta nousee uidessa mutaa. Uiminen lammessa muissa kohdissa on mahdotonta mudan ja kasvillisuuden vuoksi. Lammen virkistyskäyttöä lammen parantaminen edistäisi."

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Tapio Montonen, tekninen johtaja, tapio.montonen@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta

  1. merkitsee kuntalaisaloitteen tietoonsa ja
  2. päättää, että Pekkolanlammen kunnostamisesta tehdään selvitys.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus

  1. merkitsee teknisen lautakunnan käsittelyn tietoonsa;
  2. päättää, että kunnan alueella olevien pienvesien kunnostustarve tulee kartoittaa ja määritellä kriteerit sekä kustannustenjako kunnostukselle; 
  3. saattaa aloitteen kunnanvaltuustolle tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Kunnanvaltuusto merkitsee aloitteen tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

  • Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Kuvaus

Kuntaan saapuneessa aloitteessa pyydetään selvitystä kuinka liettynyttä ja umpeenkasvavaa Pekkolanlampea voitaisiin hoitaa. Aiemman saman aloitteen käsittelyn yhteydessä on päätetty teettää selvityksiä kyseisen lammen tilan parantamiseksi.
Vuoden 2020 aikana toteutetussa Mäntyharjun kunnan lähivesialueiden tila- ja kunnostustarpeet kalastus- ja virkistyskäyttötarkoitukseen selvityksessä sekä 21.12.2021 valmistuneessa hulevesiselvityksessä kyseisen lammen tilaa ja tilannetta on selvitetty.
Mäntyharjun kunnan lähivesialueiden tila- ja kunnostustarpeet kalastus- ja virkistyskäyttötarkoitukseen selvityksessä Pekkolanlammen uimarannasta ja veden laadusta on todettu seuraavaa:
— Lampi on matala
— Pieni valuma-alue -> alhainen vedenvaihtuvuus
— Pieni vesitilavuus ja sen hidas vaihtuvuus heikentävät vedenlaatua

​​​​​​Hulevesiselvityksessä Pekkolanlammesta on todettu seuraavaa:
Maanmittauslaitoksen mukaan valuma-alueesta alle 1 prosentti on taajaan rakennettua. Suunnittelualueella osuus on huomattavasti suurempi ja esimerkiksi pienvalumaalue 14.972.10 on luokiteltu kokonaan taajaan rakennetuksi. Vettä läpäisemättömän pinnan osuus vaihtelee pienvaluma-alueittain samalla tavalla.
Asemakaava-alueen maankäyttö muodostuu enimmäkseen omakotitalorakentamisesta. Pienvaluma-alueella 14.971.10 on Mäntyharjun tien varressa julkisten kiinteistöjen keskittymä (mm. lukio ja kirjasto). Pekkolanlammen itärannalla sijaitsee Mäntyharjun urheilualue sekä Pekkolanlammen uimaranta. Asemakaava-alueen ulkopuolella maankäyttö koostuu kokonaisuudessaan metsästä. Pekkolanlammen sijainti on keskeinen ja siksi sen virkistysarvo on merkittävä.

Hulevesien hallinnan nykytilanne ja ongelmakohteet
Taajaan rakennettujen pienvaluma-alueiden kuivatus on järjestetty hulevesiviemärein, kun taas harvaan rakennetuilla alueilla kuivatus on järjestetty kokonaisuudessaan avo-ojilla.
Valuma-alueella on tunnistettu kaksi hulevesien hallinnan ongelmakohdetta:
− Ongelmakohde M: Pekkolanlammen uimaranta sijaitsee hyvin lähellä pienvaluma-alueen 14.971.10 purkupistettä. Kyseinen valuma-alue on tiiviisti rakennettu, joten laadullinen kuormitus on todennäköistä.
− Ongelma-alue L: Pienvaluma-alueelta 14.971.10 päätyy runsaasti hulevesiä jätevesiviemäriin.
Pekkolanlampi on luokiteltu rehevöityneeksi ja vuonna 2011 järvessä havaittiin happikadosta johtuva kalakuolema (Mikkelin kaupunki 2012).
Toimenpide-ehdotuksissa todetaan seuraavaa:
Pekkolanlammen ja Vuorijärven valuma-alue Valuma-alueella on tunnistettu kaksi erityyppistä hulevesien hallinnan ongelmaa. Ongelmakohteessa M sijaitsee Pekkolanlammen uimaranta, jonka alueelle hulevesistä epäillään aiheutuvan laadullista kuormitusta. Erityisen haasteelliseksi on koettu pienvaluma-alueen 14.972.10 purkupiste, joka on lähellä uimarantaa.
Toimenpide-ehdotukset:
− Ensimmäisenä toimenpiteenä tulisi kartoittaa Pekkolanlampeen purkavien pienvaluma-alueiden hulevesien laatua, jotta toimenpiteet voidaan kohdistaa oikein.
− Pienvaluma-alueelle voidaan toteuttaa hajautettuja hulevesien hallintaratkaisuja. Alueella (pienvaluma-alue 14.972.10) sijaitsevan lukion pysäköintialueen yhteyteen voidaan toteuttaa esimerkiksi biosuodatuspainanne. Rakenteen suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon myös sen virkistyskäytöllinen arvo.
− Mikäli laadullista kuormitusta aiheutuu pienvaluma-alueelta 14.972.11 olisi sen päävirtausreittinä toimivan avo-ojan yhteyteen mahdollista lisätä hulevesiä viivyttäviä elementtejä.
− Ensisijaisten, vesistöön kohdistuvan kuormitusta vähentävien toimenpiteiden lisäksi Pekkolanlammen happitilannetta voidaan parantaa ilmastamalla vettä esim. ilmastuslautan tai suihkulähteen avulla.

Tehdyt selvitykset eivät koskeneet pelkästään Pekkolanlammen aluetta. Suunnittelu hulevesien käsittelyn parantamiseksi  taajaman alueella on aloitettu. Nyt menossa oleva suunnittelukohde on Kurkilampeen laskevat hulevedet. Muiden kohteiden suunnittelu ja toteutus toteutetaan aikataulun ja rahoituksen puitteissa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Lautakunta merkitsee aloitteen tiedokseen. Lautakunta toteaa taajama-alueen hulevesien käsittelyn suunnittelun alkaneen. Teetettyjen selvitysten perusteella ensimmäiseksi kohteeksi on valikoitunut Kurkilampeen laskevat hulevedet. Resurssien ja määrärahojen salliessa suunnittelua ja toteutusta laajennetaan muihinkin kohteisiin. Lautakunta  lähettää aloitteen edelleen hallitukselle käsittelyyn.

Päätös

Lautakunta merkitsi aloitteen tiedokseen. Lautakunta totesi taajama-alueen hulevesien käsittelyn suunnittelun alkaneen. Teetettyjen selvitysten perusteella ensimmäiseksi kohteeksi on valikoitunut Kurkilampeen laskevat hulevedet. Resurssien ja määrärahojen salliessa suunnittelua ja toteutusta laajennetaan muihinkin kohteisiin. Lautakunta päätti lähettää aloitteen edelleen hallitukselle käsittelyyn.