Valmistelija
Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi
Kuvaus
Mäntyharjun kunnalla on työnantajana työturvallisuuslain 28 §:n ja yhdenvertaisuuslain 14 §:n perustuva velvollisuus puuttua luottamushenkilön epäasialliseen käytökseen kunnan työntekijää kohtaan.
Työturvallisuuslaki 28 §
Jos työssä esiintyy työntekijään kohdistuvaa hänen terveydelleen haittaa tai vaaraa aiheuttavaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, työnantajan on asiasta tiedon saatuaan käytettävissään olevin keinoin ryhdyttävä toimiin epäkohdan poistamiseksi.
Epäasiallinen käytös voi ilmetä esimerkiksi rasistisena tai seksuaalisena häirintänä, jatkuvana tai toistuvana työn väheksymisenä tai vaikeuttamisena, perättömien juorujen levittämisenä, epäasiallisena puheena tai julkisena mollaamisena. Tällainen käytös voi ilmetä kokouksessa, julkisessa keskustelussa, lehtien palstoilla, internetissä tai kunnan työpaikoilla.
Laukaistakseen työnantajan työsuojelullisen velvoitteen puuttua työntekijän epäasialliseen kohteluun, tulee luottamushenkilön käytöksen täyttää työtuvallisuuslain tai syrjintäkieltolakien mukaisen epäasiallisen käytöksen tunnusmerkit.
Kuntalain 85 §:n mukaisena luottamushenkilön velvollisuuksien vastaisena menettelynä voidaan pitää luottamushenkilön työturvallisuuslain tai syrjintäkieltolakien mukaista epäasiallista käyttäytymistä kunnan työntekijää kohtaan.
Kunnan toimintavelvoitteen kannalta ei ole merkitystä, täyttääkö luottamushenkilön menettely jonkin rikoksen tunnusmerkistön vai ei. Kunnan on joka tapauksessa puututtava luottamushenkilön epäasialliseen käyttäytymiseen, mikäli se täyttää työturvallisuuslain tai syrjintäkieltolakien häirinnän tai epäasiallisen kohtelun tunnusmerkit.
Kuntalaki 69 §:n 2.mom
Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden etua sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla.
”Luottamushenkilön käyttäytymissäännös koskee luottamushenkilön toimintaa luottamustoimessaan. Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla. Luottamushenkilön edellytetään kohtelevan asukkaita tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Hänen käytöksensä ei saa olla yleisesti hyväksyttyjen käytösnormien vastaista.
On kuitenkin selvää, että luottamustehtävän poliittinen luonne jo sinänsä merkitsee, että henkilöt suhtautuvat asioihin ja niiden hoitamiseen eri tavalla. Käyttäytymissäännös onkin ymmärrettävä toimintaohjeeksi, joka korostaa toiminnan moraalisia ja eettisiä arvoja. Oikeudellisia sanktioita säännöksen rikkomisesta ei voine seurata.” Kuntalaki – tausta ja tulkinnat, Harjula & Prättälä, s. 472.)
Maahanmuuttokoordinaattori Tuomo Lamponen on liitteenä olevalla 7.2.2023 päivätyllä työsuojeluilmoituksella saattanut kunnanhallituksen käsittelyyn häneen Facebookissa kohdistuneen kunnanvaltuutettu / kunnanhallituksen jäsen Tapio Hämäläisen kirjoituksen. Työsuojeluilmoituksessa Tuomo Lamponen vaatii, että Mäntyharjun kunnanhallitus aloittaa välittömästi työturvallisuuslain 28 §:n ja kuntalain 85 §:n mukaiset toimet koska hän kokee, että Tapio Hämäläisen käyttäytyminen täyttää työturvallisuuslain epäasiallisen kohtelun tunnusmerkit.
Päätösehdotus
Esittelijä
Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi
Kunnanhallitus nimeää kolmijäsenisen tilapäisen valiokunnan selvittämään liitteenä olevassa työsuojeluilmoituksessa esiintuotua tapausta.
Päätös
Kunnanhallitus valitsi 3 jäseniseen tilapäiseen valiokuntaan
- Leena Pekkasen
- Jani Paasosen ja
- Seppo Hujasen, joka nimettiin valiokunnan puheenjohtajaksi.
Hallinto- ja talousjohtaja Tuomo Penttinen toimii valiokunnan sihteerinä.
Tapio Hämäläinen poistui kokouksesta esteellisenä asian käsittelyn ajaksi klo 19.01- 19:25 (HallintoL 28 § 1 mom. 1 kohta).
Varajäsen Christian Malm saapui kokoukseen klo 19.02, poistuen klo 19:25.
Asiaan liittyvät asiakirjat ovat salaisia.