Kuvaus
Etelä-Savon maakuntaliiton tavoitteena on toimia aktiivisesti ja ennakoivasti maakunnan ja sen kuntien kanssa ja tuottaa ajantasaista tietoa kuntien päätöksenteon tueksi. Maakuntaliitto tiedusteli kunnilta ja kaupungeilta2021 joulukuussakuntien valtuustokauden 2021-2024 linjamista edunvalvonnan kärjistä ja strategioista niiden huomioimiseksi maakunnan edunvalvonnassa ja sitä tukevan edunvalvonnan asiakirjan sisällöissä.
Maakunnan toimintaympäristössä on tapahtunut merkittäviä muutoksia edellisen kyselyn ajankohdasta. Edunvalvonnan painopisteiden ajantasaisuuden tarkistamiseksi ja edunvalvonnan asiakirjan päivittämiseksi maakuntaliitto on pyytänyt kuntia ja kaupunkeja toimittamaan maakuntaliitolle päivitetyn listauksen kuntein kannalta keskeisimmistä edunvalvonnan tavoitteista ja pinopisteistä.
Edunvalvonnan tavoitteet voidaan ryhmitellä esimerkiksi Etelä-Savon maakuntaohjelman tavoitteita mukaillen seuraavasti:
- Hyvä fyysinen ja digitaalinen tavoitettavuus
- Uudistuvat elinkeinot ja TKI-toiminta
- Hyvinvoivat ihmiset ja hyvä ympäristö
- Muut edunvalvonnan painopisteet ja tavoitteet
Tiedot kuntien strategisista painopisteistä ja edunvalvonnan kärjistä tulee toimittaa 15.11.2023 mennessä Etelä-Savon maakuntaliiton kirjaamoon.
Kuntakohtaiset edunvalvontatavoitteet ja painopisteet
Lähipalvelujen turvaaminen
Sote-palvelut ja palo- ja pelastustoimi:
Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa 1.1.2023. Kokonaisresurssien ollessa riittämättömät tullee palveuverkko Etelä-Savossa vääjäämättä tarkasteluun. Mäntyharjussa tulee jatkossakin olla terveyskeskus/hyvinvointiasema sekä palo- ja pelastuspalvelut. Lähipalvelut tulee resursoida niin, että kansalaisten turvallisuus ja kohtuulliset vasteajat voidaan turvata. Lisäksi tulee varmistaa, että erityisesti lasten, nuorten ja perheiden palveluissa kunnan ja hyvinvointialueen yhteistyö toimii sujuvien ja matalankynnyksen palveluiden takaamiseksi. Myös ennaltaehkäisevää työtä tulee jatkossakin tehdä systemaattisesti ja siihen tulee varata riittävästi resurssia.
Poliisi:
On välttämätöntä, että hälytyspalvelut ovat saatavilla kaikille asuinpaikasta riippumatta. Poliisien toimintavalmius ja palvelutaso tulee turvata myös maaseudulla. Erityisesti A-luokan hälytyksissä eli kaikista kiireellisimmissä tehtävissä vasteaika tulee olla riittävän lyhyt ja kuntalaiset voivat luottaa palvelun saantiin kriittisillä hetkillä.
Luontomatkailun kehittäminen
Mäntyharjun matkailu on pienimuotoista ja hajautettua, joka tulee olemaan tulevaisuudessa paikkakuntamme kilpailuetu, kun ihmiset etsivät fyysistä etäisyyttä, turvallisuutta ja puhtautta .Mäntyharju-Repovesi -reitistö on yksi merkittävimmistä valmiista luontomatkailutuotteistamme, jota kehitämme kestävästi yhdessä yhteistyökumppaneidemme, mm. Kouvolan kaupungin ja Metsähallituksen, kanssa. Kansallispuiston kehittämiseen tulee Metsähallitukselle olla riittävä rahoitus retkeilijävolyymin kasvaessa. Matkailullisesti Mäntyharju on osa Järvi-Suomea ja Saimaan maakuntaa.
Kuntien välistä yhteistyötä koskevat tavoitteet ja painospisteet
Monipaikka-asumisen kehittäminen
Mikkelin seudun runsas vapaa-ajanasutus on merkittävä pohja ja mahdollisuus monipaikkaiseen asumiseen / kaksoiskuntalaisuuteen. Kuntien tulee yhteistyössä etsiä ratkaisuja monipaikka-asumisen esteiden poistamiseksi mm. kaavoituksen, rakennusvalvonnan, laaja-kaistayhteyksien ja hyvinvointipalvelujen osalta.
Liikenneyhteydet ja saavutettavuus
Mäntyharjun saavutettavuus on turvattava hyvillä liikenneyhteyksillä. Toimivat junayhteydet ja hyvin hoidettu tieverkosto on meille elintärkeää niin elinkeinojen kuin asukkaidenkin näkökulmasta.
Savon radan yhteydet ja kehittäminen:
Mäntyharjun kunta on sitoutunut Itärata-hankeyhtiöön, jonka tavoitteena on kehittää nopeita ratayhteyksiä suunnittelemalla Kouvola-Porvoo -oikorataa. Tämän tärkeän kehitysaskeleen lisäksi Savon radan toimijoiden tulee yhteistyössä edistää jo olemassa olevan radan nopeuttamista ja junavuorojen lisäämistä Itä-Suomen saavutettavuuden parantamiseksi.
VT5:n kehittäminen:
Valtatie 5 on koko Itä-Suomen keskeisin maantieväylä, jota tulee kehittää systemaattisesti koko matkalta Lusista lähtien. Erityisesti Mikkelin eteläpuolelta Lusi-Koirakivi ja Hietanen-Pitkäjärvi tulee kunnostaa ympärivuotisesti 100 km/h ajettavaksi, jotta alueen vetovoima ja saavutettavuus paranee.
Alemman tieverkon rahoitus:
Alueen alemmalle tieverkolle osoitettu perusväylänpidon rahoitus ei tällä hetkellä ole riittävä ja tieverkon korjausvelka kasvaa koko ajan. Erityisesti teiden 381 ja 420 huono kunto aiheuttaa huolta. Alempi tieverkko kokonaisuudessaan on iso osa suomalaisen metsäteollisuuden ja elintarviketuotannon kuljetusketjuja. Tieverkko mahdollistaa myös huoltovarmuuden, palo- ja pelastustoiminnan, vapaa-ajan asumisen ja matkailun sekä elinkeinoelämän ja julkisten palveluiden toiminnan.
Alempaan tieverkkoon kohdistuvan peruskorjauksen yhteydessä tulee huomioida kevyenliikenteen tarpeet.
Lisäksi yksityisteitä ja niiden rahoitusta pitää tarkastella osana koko liikennejärjestelmää ja kuljetusketjuja.
Osaavan työvoiman saannin turvaaminen
Osaajien saamisen haasteet ovat arkipäivää Etelä-Savossa. Monipuolisella koulutustarjonnalla, rekrytoinnin haasteita poistamalla ja työvoiman liikkuvuuden parantamisella mahdollistetaan yritysten elinvoimaisuus. Koulutuksia on voitava toteuttaa räätälöidysti myös Mäntyharjussa. Kotouttamisen henkilöstö- ja taloudelliset resurssit on turvattava.
TE24-uudistuksen jatkotyöstämisessä on lähtökohtana oltava paikalliset tarpeet työvoimapalveluiden sisällä. Sekä työnantajille että työnhakijoille on tarjottava helposti lähestyttäviä paikallisia lähipalveluita. Yhteistyö ja tiedon siirtyminen kunnan elinkeinotoiminnan ja seudullisen työvoimapalvelun kanssa on mahdollistettava.
Oppivelvollisuuden laajentamisen myötä 2. asteen koulutuksen ja osaavan työvoiman saatavuus
Koulutuspalveluiden alueellinen saavutettavuus on varmistettava. Kuntien välisen yhteistoiminnan lisäksi kunnassa tulee säilyä opetuksen lähipalveluita erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville. Yrityksille osaavan työvoiman saatavuuden kannalta ammatillista ja täydentävää koulutusta tulee alueella olla tarjolla tarvelähtöisesti.
Maakunnalliset / valtakunnalliset edunvalvontatavoitteet
Kuntien rahoitusjärjestelmän uudistaminen
Kuntien rahoitusjärjestelmä tulee uudistaa siten, että se on oikeudenmukainen, ennustettava ja yksinkertainen.
Petteri Orpon hallintusohjelman kirjaus tulee toteuttaa: "Hallitus edistää asukkaiden palveluiden laadun ja yhdenvertaisuuden toteutumista varmistamalla, että palveluista vastuuta kantavat kunnat ovat taloudellisesti elinvoimaisia."
Itä-Suomi-ohjelma
Itä-Suomen kehitystä on tuettava erillisen Itä-Suomi-ohjelman kautta. Helmikuussa 2023 valmistuneessa TEMin julkaisussa Itäinen suomi - uusi suunta: visio ja teot määritellyt työkalut ja toimintamallit on laitettava täytäntöön mahdollisimman pian. Muuttuneen geopoliittisen tilanteen takia Itä-Suomen tilanne ei ole vain aluepoliittinen, vaan jopa puolustus - ja turvallisuuspoliittinen.
Laajakaistahankkeiden rahoitusperiaatteet
Toimivat laajakaista yhteydet koko alueella palvelevat niin yritystoimintaa, vakituista asumista kuin mahdollistavat monipaikkaisuuden kehittymisen.
Kuntien maksuosuudet määräytyvät nyt sattumanvaraisesti laajakaistahankkeissa. Maksuosuudet tulee yhtenäistää.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi
Kunnanhallitus hyväksyy em. päivityksen Mäntyharjun kunnan edunvalvonnan painopisteisiin vuosille 2024-2025.
Päätös
Hyväksyttiin.
Tekninen johtaja Ville Partio oli saapuvilla asian käsittelyn ajan.