Keskusvaalilautakunta, kokous 11.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Vaalipäivän äänten vastaanottaminen 11.2.2024

MjuDno-2024-110

Kuvaus

Vaalilautakunta joka on käyttänyt yhtäjaksoisesti sähköistä vaaliluetteloa koko vaalipäivän, tulee merkitä järjestelmään vaalipäivän äänestys päättyneeksi kuittaamalla sähköisen vaaliluettelon käyttö lopetetuksi. Sen jälkeen keskusvaalilautakunta näkee äänestäneiden lukumäärän suoraan järjestelmästä, eikä vaalilautakunnan tarvitse enää erikseen ilmoittaa siitä. 

Jos vaalilautakunta ei käytä äänioikeusrekisteriä, mutta käyttää laskentajärjestelmää, se merkitsee vaalipäivänä äänestäneiden lukumäärän laskentajärjestelmään klo 20.15 mennessä. Tällöinkään vaalilautakunnan ei tarvitse enää ilmoittaa lukumäärää keskusvaalilautakunnalle (ilmoituskeskus) erikseen. 

Vaalilautakunta joka käyttää vaalipäivänä laskentajärjestelmää tulee tallentaa ehdokkaiden saamat äänimäärät sekä mitättömien äänten lukumäärän laskentajärjestelmään. Ilmoitus tai tallennus on tehtävä viimeistään klo 22. Jos laskenta ei tähän mennessä ehdi valmistua, on siitä ilmoitettava keskusvaalilautakunnalle (ilmoituskeskukselle). 

Jos edellä mainitut toimenpiteet eivät onnistu vaalipäivänä, toimitetaan keskusvaalilautakunnalle (ilmoituskeskus) puhelimitse alustava tieto vaalipäivänä äänestäneiden lukumäärästä viimeistään klo 20.15. Kun vaalilautakunta on saanut ehdokkaiden saamat äänimäärät sekä mitättömien äänten lukumäärät selville, ilmoitetaan se keskusvaalilautakunnalle (ilmoituskeskus) välittömästi. 

Päätösehdotus

1. Keskusvaalilautakunta toteaa, että
- vaalilautakunta käyttää sähköistä vaaliluetteloa koko vaalipäivän.
- vaalilautakunta käyttää laskentajärjestelmää merkitäkseen äänestäneiden lukumäärän laskentajärjestelmään.
- vaalilautakunta tallentaa ehdokkaiden saamat äänimäärät sekä mitättömien äänten lukumäärän laskentajärjestelmään.

2. Jos edellä mainitut toimenpiteet eivät ole onnistuneet vaalipäivänä,
- toimitetaan keskusvaalilautakunnalle (ilmoituskeskus) puhelimitse alustava tieto vaalipäivän äänestäneiden lukumäärästä viimeistään klo 20.15.
- toimitetaan keskusvaalilautakunnalle (ilmoituskeskus) ehdokkaiden saamat äänimäärät sekä mitättömien äänten lukumäärä välittömästi niiden tultua selville.

3. Vaalilautakunnan paketoimat äänestysliput toimitetaan vaalipäivän päätteeksi keskusvaalilautakunnalle.

Päätös

Hyväksyttiin.