Kuvaus
Hankesuunnitteluun kuuluvan kustannusten tavoitehintalaskelman kohdalla ei voi laskea suoraan eri runkovaihtoehtojen arvioituja kustannuseroja. Lopullinen rakennuskustannus selviää kun hankkeen urakkatarjoukset saadaan ja urakkasopimukset tehdään.
Tehtyjen selvitysten perusteella rakennuksen toteuttaminen puurunkoisena ei aiheuta hankkeen kokonaisuus huomioiden merkittävää hintaeroa muihin runkomateriaaleihin verrattuna. Keskusteluissa esillä ollut vaihtoehto rakennuksen rungon toteuttamisesta CLT-rakenteena ei ole järkevää, koska kyseistä rakennetta ei pystyttäisi tässä kohteessa hyödyntämään kantavana rakenteena. Lisäksi rakennuksen sisällä on varsin vähän pintoja joihin puuta saadaan näkyviin, joten käytännössä puu materiaalina esiintyy enemmänkin runkorakenteissa ja ulkovuorauksessa.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi
Tekninen lautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi keittiö/ruokalan hankesuunnitelman sekä toteutusvaihtoehdoksi puurunkoisen rakennuksen.
Päätös
Tekninen lautakunta kävi keskustelua keittiö/ruokala hankesuunnitelmasta. Keskustelun aikana Anne Häkkänen teki kannatetun päätösesityksen, että asia jätetään pöydälle, jotta asian käsittelylle saadaan aikalisä.
Todettiin, että on suoritettava äänestys. Puheenjohtaja määräsi äänestyksen suoritettavaksi nimenhuudoin.
Ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista äänestävät JAA.
Ne, jotka kannattavat Anne Häkkäsen päätösehdotusta asian jättämisestä pöydälle äänestävät EI.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 8 ääntä, joista 3 JAA- (Tapio Pesonen, Mikko Turkki, Leena Pekkanen) ja 5 EI-ääntä (Anne Häkkänen, Ari Kokkola, Jaana Lopperi, Markku Huovinen,Ulla Sohlman), joten puheenjohtaja totesi lautakunnan päätökseksi tulleen Anne Häkkäsen esityksen.
Tekniselle lautakunnalle,
Esitän eriävän mielipiteen teknisen lautakunnan käsittelemän §25 päätökseen jättää asia pöydälle. Kunnioitan lautakunnan enemmistön mielipidettä, mutta minulla on perusteltuja huomioita, jotka haluan tuoda esille.
Perustelu 1. Asian jättäminen pöydälle ei tuo jatkossa asian käsittelyn tueksi mitään lisätietoa. Ainoastaan viivästyttää asian käsittelyä. Tämä seikka vaikuttaa suoraan rakennuksen valmistumisajankohtaan. Käyttöönotto on käytännössä tehtävä koulun loma-aikana, eli muutosajankohta mahdollinen lukukausittain. Ennen valtuuston päätöksentekoa asiaa käsitellään vielä kunnanhallituksessa, joka tekee kuitenkin oman esityksensä valtuustolle.
Perustelu 2. Erityissuunnittelijoiden kilpailutus hankkeelle juuri nyt olisi nykyisessä taloustilanteessa paras mahdollinen ajankohta. Viivästymisen myötä suhdanne voi muuttua ja suunnittelun työtilanne kuumentua nopeastikin. Tämä vaikuttaa varmasti kustannuksia nostavasti.
Perustelu 3. Hanke korvaa valmistuttuaan kaksi käyttöikänsä päässä olevaa valmistuskeittiötä. Riski suurempaan laitevaurioon tai koko tilaa koskevaan talotekniikan rikkoontumiseen kasvaa koko ajan. Rikkoontumisesta aiheutuisi jopa huomattavia kuluja valmistuksen siirrosta väistötiloihin. Tämä vaikuttaisi suoraan myös tarjottavien aterioiden laatuun.
Ystävällisin terveisin,
Ville Partio, tekninen johtaja
Eriävä mielipide päätökseen § 25 Keittiö/ruokala-hankesuunnitelma
Jätämme eriävän mielipiteen teknisen lautakunnan käsittelemän §25 päätökseen jättää asia pöydälle.
Asian jättäminen pöydälle ei tuo jatkossa asian käsittelyn tueksi mitään lisätietoa. Ainoastaan viivästyttää asian käsittelyä. Tämä seikka vaikuttaa suoraan rakennuksen valmistumisajankohtaan. Käyttöönotto on käytännössä tehtävä koulun loma-aikana, eli muutosajankohta mahdollinen lukukausittain. Ennen valtuuston päätöksentekoa asiaa käsitellään vielä kunnanhallituksessa, joka tekee esityksensä valtuustolle.
Erityissuunnittelijoiden kilpailutus hankkeelle juuri nyt olisi nykyisessä taloustilanteessa paras mahdollinen ajankohta. Viivästymisen myötä suhdanne voi muuttua ja suunnittelun työtilanne kuumentua nopeastikin. Tämä vaikuttaa varmasti kustannuksia nostavasti.
Hanke korvaa valmistuttuaan kaksi käyttöikänsä päässä olevaa valmistuskeittiötä. Riski suurempaan laitevaurioon tai koko tilaa koskevaan talotekniikan rikkoontumiseen kasvaa koko ajan. Rikkoontumisesta aiheutuisi jopa huomattavia kuluja valmistuksen siirrosta väistötiloihin. Tämä vaikuttaisi suoraan myös tarjottavien aterioiden laatuun.
Leena Pekkanen, Tapio Pesonen, Mikko Turkki