Kunnanhallitus, kokous 24.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 97 Henkilöstön siirtosopimus (TE2024 uudistus)

MjuDno-2023-264

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Eduskunta hyväksyi keväällä 2023 julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen uudelleen järjestämistä koskevan lainsäädäntökokonaisuuden. Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä (380/2023, järjestämislaki) tulee voimaan 1.1.2025. Kyseisellä lailla julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirretään valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille ja kuntien muodostamille yhteistoiminta-alueille, työllisyysalueille. Järjestämisvastuun siirtoa koskevaan lainsäädäntöpakettiin sisältyy lisäksi lukuisia muita lakimuutoksia, kuten 1.1.2025 voimaan tulevat työllistymisen monialaisesta edistämisestä annettu laki (381/2023, TYM-laki) ja muutokset elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista annettuun lakiin (897/2009, muutoslaki 382/2023, ELY-KEHA-laki). 

Työllisyyslautakunnan toiminta kohdistuu uuteen työllisyysalueeseen. Mikkelin seudun työllisyysalue aloittaa toimintansa tammikuussa 2025, jolloin työllisyydenhoidon työntekijät siirtyvät TE-toimistosta, ELY-keskuksesta ja KEHA-keskuksesta sekä kunnista osaksi kuntaorganisaatiota. Työllisyysjohtaja Jukka Ollikainen on aloittanut tehtävänsä keväällä 2024.

Vastuukuntasopimuksessa on todettu yhteisen toimielimen aloittavan hoitamaan tehtäviään 1.1.2025.

Työllisyyslautakunta on aloittanut toimintansa kesäkuussa 2024 käytännön asioiden, kuten työllisyysalueen sopimusten valmistelemiseksi. Näin ollen lautakunta voi päättää työllisyysaluetta koskevista asioista sopijakuntien valtuustojen valtuuttamana ilman erillisiä asiakohtaisia valtuustopäätöksiä.

Mikkelin seudun työllisyysalueeseen kuuluvat Mikkeli, Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Pertunmaa ja Puumala. Kunnat ovat allekirjoittaneet vastuukuntasopimuksen 24.10.2023. Mikkeli toimii vastuukuntana.

Mäntyharjun kunnan tulee hyväksyä henkilöstöä koskeva siirtosopimus. Sopimusta sovelletaan Mikkelin seudun kunnanvaltuustojen hyväksymien Mikkelin seudun työllisyysalueen vastuukuntasopimkseen perustuviin henkilöstösiirtoihin.

Siirtyvän henkilöstön osalta noudatetaan työsopimuslain (55/2001) 1 luvun 10 §:ssä tarkoitettuja liikkeen luovutuksen periaatteita, jolloin luovuttavan kunnan (luovuttaja) henkilöstö siirtyy vastaanottavan kunnan (luovutuksensaaja) palvelukseen vastaaviin työsuhteisiin tehtäviin.

Siirtyvästä henkilöstöstä laaditaan erillinen luettelo, josta ilmenee siirtyvien henkilöiden nimet, palvelussuhteen laatu ja palvelussuhteen luonne sekä työtehtävät.

Työntekijät siirtyvät Mikkelin kaupungin palvelukseen ns. vanhoina työntekijänä, jolloin työsuhteesta johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät etuudet siirtyvät uuden työnantajan vastuulle. Työehtosopimusta ja muita työoikeudellisia oikeuslähteitä sovellettaessa katsotaan siirtyneiden työntekijöiden palvelussuhteiden jatkuneen keskeytyksettä. Työntekijät siirtyvät Mikkelin kaupungin palvelukseen 1.1.2025 alkaen. Luovuttava kunta vastaa kaikista ennen siirtoa aiheutuneista työntekijöiden saatavista ja siirtyvän henkilöstön työnantajalle kuuluvista velvoitteista, kuten vapaista, ylitöistä, vuosilomista ja lomarahoista siirtohetkeen asti.

Työntekijällä ei ole oikeutta yksipuolisesti vastustaa siirtoa ja jäädä luovuttajan palvelukseen. Luovutuksen yhteydessä työntekijällä on kuitenkin mahdollisuus irtisanoa työsopimuksensa lyhyempää irtisanomisaikaa noudattaen. Työntekijällä on määräaikaisen työsopimuksen irtisanomismahdollisuus.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juho Järvenpää, kunnanjohtaja, juho.jarvenpaa@mantyharju.fi

Kunnanhallitus hyväksyy liitteenä olevan henkilöstön siirtosopimuksen.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. 

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä: 

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • ​kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun kunnanhallitus.

Postiosoite: PL 76, 52700 Mäntyharju
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Puhelinnumero: 044 7707 210
Kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjantaihin klo 9-12 ja 13-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.