Sivistyslautakunta, kokous 23.4.2025

§ 47 Perusopetuksen ryhmäkoko

MjuDno-2025-294

Valmistelija

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun perusopetuksessa on lukuvuonna 2024-2025 opetusryhmiä seuraavasti:

Mäntyharjun yhtenäiskoulu
esiopetuksessa 2 ryhmää, oppilaita 18 ja 19
1. luokalla 2 ryhmää, oppilaita ryhmissä 17 ja 19
2. luokalla 2 ryhmää, oppilaita molemmissa ryhmissä 17
3. luokalla 3 ryhmää, oppilaita ryhmissä 17, 18 ja 17
4. luokalla 2 ryhmää, oppilaita ryhmissä 21 ja 23
5. luokalla 3 ryhmää, oppilaita ryhmissä 22,19 ja 20​
6. luokalla 2 ryhmää, oppilaita ryhmissä 16 ja 20
7. luokalla 3 ryhmää, oppilaita ryhmässä 14, 12 ja 14
8. luokalla 4 ryhmää, oppilaita ryhmässä 14, 11, 12 ja 13
9. luokalla 3 ryhmää, oppilaita ryhmässä 15, 14 ja 13

Pertunmaan yhtenäiskoulu
esiopetuksessa 9 oppilasta
1. luokalla ryhmässä oppilaita 8
2. luokalla ryhmässä oppilaita 10
3. luokalla ryhmässä oppilaita 12
4. luokalla ryhmässä oppilaita 8
5-6. luokilla yhdysluokka oppilaita 18 
7. luokalla ryhmässä oppilaita 12
8. luokalla ryhmässä oppilaita 11
9. luokalla ryhmässä oppilaita 9

Opetusryhmien koosta tehtiin kyselyt oppilaille, opettajille ja ohjaajille. Oppilaiden vastauksia tuli yhteensä 358 kpl, opettajien 27 kpl ja ohjaajien 11 kpl.

Oppilaiden vastausten perusteella paras ryhmäkoko on 10-15 oppilasta, mutta myös ryhmäkoko 16-22 oppilasta on hyvä.  Oppilaan nykyisen ryhmän koko peilautuu vastauksissa parhaasta ryhmäkoosta. Vastauksista käy myös ilmi, että nykyinen ryhmäkoko ei kuitenkaan vaikuta siihen, kuinka hyvin viihtyy koulussa ja oppii uusia asioita. Oppilaiden vastaukset jakautuivat tasaisesti ”vaikuttaa” ja ”ei vaikuta” vaihtoehdoista ”en tiedä” vaihtoehtoon kysyttäessä mielipidettä, vaikuttaako ryhmäkoko siihen, kuinka hyvin opettajalta saa apua. Oppilaiden vastaukset tukevat käsitystä siitä, että ryhmäkoko ei ole ratkaisevin tekijä oppimisen ja viihtymisen kannalta. Tämä tuli esille myös opettajien vastauksissa. Kokemukseen hyvästä ryhmäkoosta vaikuttavat useat tekijät, kuten opettajan toiminta, ryhmän ilmapiiri ja työrauha, opetustavat ja yksilöllinen tuki. Jatkossakin on tärkeää säilyttää mahdollisuus pedagogisesti tarkoituksenmukaisiin, mutta taloudellisesti kestäviin ryhmäkokoihin.

Opettajien vastauksissa nousi esiin monenlaisia asioita ryhmäkokoon liittyen. Opettajien ajatus pienestä ja suuresta ryhmästä vaihtelee. Pieneksi ryhmäksi opettajat kokevat 1-16 oppilasta ja suureksi ryhmäksi 9-25 oppilasta. Opettajien vastuksien perusteella sopivin opetusryhmän koko on 10–15 oppilasta, joskin eri oppiaineiden kohdalla on vaihtelua. Kokemus sopivasta ryhmäkoosta heijastaa ymmärrettävästi opettajien arkea, jossa oppilaan tukeminen yksilöllisesti ja mahdollisuus vastata oppilaiden moninaisiin tarpeisiin, opetustilanteiden hallinta sekä oppilaiden kohtaaminen ovat keskiössä. Opettajien vastauksissa näkyi nykyisten ryhmäkokojen vaikutus samaan tapaan kuin oppilaiden vastauksissa ja lisäksi opettajat ilmaisevat huolensa ryhmäkoon kasvattamisesta.

Perusopetuksen ryhmäkokojen suunnittelussa on tärkeää löytää tasapaino pedagogisen toiminnan, resurssien käytön ja oppilaiden yhdenvertaisuuden välillä. Oppilasryhmien koon hajonnan kasvu on mahdollista ehkäistä, kun kaikille yhteisten oppiaineiden opetuksessa ryhmille asetetaan vähimmäisoppilasmäärä. Ryhmien koon suuri hajonta vaikeuttaa opetuksen ja oppimisen tuen järjestämistä tasa-arvoisesti ja tehokkaasti. Selkeä vähimmäisoppilasmäärä kaikille yhteisten oppiaineiden ryhmissä auttaa koulujen toiminnan pitkäjänteistä suunnittelua niin opetushenkilöstön, tilojen kuin taloudellisten resurssien näkökulmasta ja edistää oppilaiden yhdenvertaisuutta. Vähimmäisoppilasmääräksi kaikille yhteisissä oppiaineissa esitetään 15 oppilasta.

Mäntyharjun kunnassa on asetettu miljoonan euron säästötavoite yhteistoimintamenettelyn perusteeksi (yhdistymishallitus 27.1.2025, § 18). Vuoden 2025 talousarviossa sivistyspalveluiden ulkoiset menot ovat yhteensä 11 617 560 euroa. Perusopetuksen osuus summasta on 6 614 220 euroa, n. 57 % sivistyspalveluiden kokonaisuudesta. Kaikille yhteisten oppiaineiden opetuksen ryhmiä vähentämällä on mahdollisuus vähentää opetuksen kustannuksia n. 170.000 euroa lukuvuodessa.

Kaikille yhteisten opetusryhmien lisäksi oppilaiden kouluviikkoon kuuluu myös erilaisissa valinnaisaineryhmissä opiskelu. Valinnaisaineryhmille esitetään vähimmäisoppilasmääräksi 10. Valinnaisaineryhmiä voidaan yhdistellä siten, että vähimmäisoppilasmäärä toteutuu eri vuosiluokan oppilaista. Tällä varmistetaan useamman valinnaisaineen ja oppilaan tekemän valinnan toteutuminen. Vieraiden kielten opetusryhmiä voidaan muodostaa yhdistämällä Pertunmaan ja Mäntyharjun kielivalinnan tehneet oppilaat yhteiseksi ryhmäksi ja opetuksessa hyödynnetään etäyhteyksiä. Vieraiden kielten ryhmien muodostamisessa voidaan hyödyntää yhdysluokkamallia, jos se on tarkoituksenmukaista ja siten mahdollistaa valinnaiskielen ryhmän perustamisen.

Vähimmäisoppilasmäärä ei vaikuta erityisluokkatoimintaan tai muuhun oppimisen tuen järjestämiseen.

Vähimmäisoppilasmäärän asettaminen vaikuttaa erityisesti Pertunmaan yhtenäiskoulun toimintaan. Siellä opetus annettaisiin jatkossa pääsääntöisesti yhdysluokissa. Yläkoulussa ryhmiä tulisi yhdistellä mahdollisuuksien mukaan. Mäntyharjun yhtenäiskoulussa vähimmäisoppilasmäärän asettaminen vaikuttaa yläluokkien ryhmien muodostamiseen.

Vähimmäisoppilasmäärät otetaan käyttöön 1.8.2025 alkaen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Lautakunta päättää, että
1. kaikille yhteisten opetusaineiden ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 15,
2. valinnaisaineissa sekä A2 -kielessä ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 10,
3. rehtorilla on mahdollisuus muodostaa opetusryhmiä, joissa on oppilaita alle vähimmäisoppilasmäärän yksittäisissä poikkeustapauksissa talousarvion puitteissa.
4. vähimmäisoppilasmäärät otetaan käyttöön 1.8.2025 alkaen.