Sivistyslautakunta, kokous 16.4.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Kuntalaisten avoimen kohtaamispaikan perustaminen

MjuDno-2019-242

Kuvaus

Avoimen kohtaamispaikan tavoitteena on vahvistaa eri-ikäisten kuntalaisten yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia sekä tukea omaehtoista kansalaistoimintaa. Kuntalaisten avoin kohtaamispaikka tarjoaa tietoa ja neuvontaa, ryhmätoimintaa, vertaistukea sekä pop-up -luonteisesti myös eri palveluntuottajien järjestämää toimintaa ja palveluja. Keskeisellä paikalla sijaitsevassa kohtaamispaikassa on mahdollisuus järjestää maksutonta, kaikille avointa toimintaa esimerkiksi erilaisten teemailtojen ja keskustelutilaisuuksien muodossa.

 

Mäntyharjun kohtaamispaikka toimisi myös kunnan perheiden kohtaamispaikkana. Etelä-Savon maakunnallinen perhekeskustoiminta on käynnistynyt vuonna 2017, lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelman myötä. Toimintamallin mukaisesti maakunnassa on kolme perhekeskusta (Mikkeli, Pieksämäki ja Savonlinna) ja jokaisessa kunnassa toimii vähintään yksi avoin perheiden kohtaamispaikka. Mäntyharjun sivistyslautakunta on päättänyt kokouksessaan 20.11.2018 osallistua maakunnalliseen perhekeskustoimintaan.

 

Ikäihmisten kohtaamispaikassa voidaan tarjota esimerkiksi neuvontaa, miten hoitaa terveyttä pysyäkseen kunnossa kaiken ikää sekä tietoa apuvälineistä ja muista arkipäivää helpottavista ja kodin turvallisuuteen liittyvistä asioista. Ikäihmisten kohtaamispaikka toimisi vanhus- ja vammaisneuvoston ”kotipesänä” ja tapaamispaikkana eri yhdistys- ja eläkeläisjärjestöjen toiminnassa.

 

Mäntyharjun pitkän aikavälin tavoitteissa on muodostaa eräänlainen ”katettu tori” kirjaston yhteyteen. Kirjaston laajennuksen toivotaan toimivan niinikään avoimena kohtaamispaikkana, kuntalaisten yhteisenä olohuoneena sekä tieto- ja neuvontapalveluiden keskuksena. Kohtaamispaikkatoiminnan aloittaminen jo tässä vaiheessa tarjoaisi arvokasta tietoa tilatarpeista, käyttäjien toiveista ja toiminnan vaikuttavuudesta rakennushankkeen suunnittelua varten.

 

Kunnan hallinnoimat tilat on kartoitettu kiinteistöpäällikön kanssa, mutta tällä hetkellä kunnalla ei ole osoittaa kohtaamispaikkatoimintaan siihen soveltuvia tiloja. Kokonsa, sijainnin sekä esteettömyyden ja saavutettavuuden näkökulmasta hyvin toiminnan tarpeita vastaava tila on vuokrattavissa Kiinteistö Oy Mäntyharjun Säästökulman talosta (Asematie 1). Kiinteistön omistaja on luvannut huolehtia tarvittavista huoneiston muutostöistä. Kohtaamispaikkatoimintaan tarvittava kustannusvaraus on 10000 euroa vuodessa. Sivistyslautakunnan lisämäärärahatarve vuodelle 2019 olisi 5000 euroa. Toiminta voisi käynnistyä elo-syyskuussa 2019.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kati Hämäläinen, vs. sivistysjohtaja, kati.hamalainen@edu.mantyharju.fi

Sivistyslautakunta päättää

  1. hyväksyä suunnitelman kuntalaisten avoimen kohtaamispaikan perustamisesta ja
  2. huomioida lisämäärärahatarpeen kolmannesvuosiraportin yhteydessä

Päätös

Hyväksyttiin.