Sivistyslautakunta, kokous 15.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 88 6-9 -vuotiaiden oppilaiden kesätoiminnan järjestäminen

MjuDno-2020-791

Valmistelija

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Koulun kesäajan opetustoiminnan keskeytys kestää n. 10 viikkoa. Tälle ajalle kunnassa on tarjolla erilaista lyhytkestoista kesätoimintaa, jota järjestävät kunnan lisäksi mm. 4H, MäVi ja seurakunta. Nykyinen toiminta ei kestä koko kesäkeskeytyksen aikaa vaan sitä järjestetään yksittäisinä viikkoina ja pääsääntöisesti kesäkuussa. Perheille tämä tarkoittaa, että huoltajien lomien ulkopuolella lapsille pitää löytää erilaisia hoitoratkaisuja ja mielekästä toimintaa ennen koulun opetuksen alkamista. Kunnan kesätoiminnan järjestämisen tavoitteena on helpottaa lapsiperheiden arkea kesäaikana ja tarjota lapsille mielekästä ohjattua toimintaa.

Kesätoiminnalle koulujen kesäkeskeytyksen ajaksi esitetään kahden vuoden kokeilua (kesä 2021 ja 2022), jonka aikana kunta järjestää ohjattua toimintaa 6-9-vuotiaille mäntyharjulaisille lapsille. Mäntyharjussa on 6-vuotiaita 46, 7-vuotiaita 45, 8-vuotiaita 58 ja 9-vuotiaita 40. Kesälle 2021 toimintaan esitetään paikkoja enintään 37 lapselle (kolme ohjaajaa) yhtäaikaisesti. Kesän 2022 paikkojen määrä vahvistetaan keväällä 2022. Maksimilapsimäärää tarkastellaan viikkokohtaisesti. Ohjaajamitoitukseksi kesätoimintaan esitetään 10 lasta/ohjaajaa.

Toiminta järjestetään Yhtenäiskoulussa ja ruokailut (lounas ja välipala) Mustikkatassussa. Kesätoiminnan vetäjinä ovat Yhtenäiskoulun koulunkäynnin ohjaajia ja toiminnalle laaditaan oma erillinen suunnitelma. Kesätoimintaa järjestetään koko kesäkeskeytyksen ajan klo 7.30-16.30. Kesätoimintaan ei ole kuljetusta.

Kesätoimintaan haku on 1.-30.4.2021. Kesätoiminnan paikat täytetään siten, että ensin paikan saavat 6-vuotiaat, sitten 7-vuotiaat ja sen jälkeen 8-vuotiaat ja lopuksi 9-vuotiaat. Pilotoinnin aikana paikkoja on rajattu määrä ja ainoastaan hakuaikana tulleet hakemukset huomioidaan paikkoja jaettaessa. Jos paikkoja jää täyttämättä, voidaan hakuajan ulkopuolella tulleet hakemukset huomioida saapumis- ja ikäjärjestyksessä.

Kesätoimintaan voi hakea:

- yksittäisenä viiden arkipäivän jaksona,

-  useamman viikon yhtenäisenä jaksona,

- useamman erillisen viiden arkipäivän jaksona.

Toimintaan ilmoittaudutaan aina kokopäiväisenä. Hakemuksessa ilmoitetut osallistumispäivät ovat sitovia. Sairaustapauksissa maksua ei peritä. Perittävä maksu lasketaan koko toiminta-ajan osallistumisten kokonaisuudesta. Laskutus tehdään kuukausittain.

 

Osallistumismaksut

Osallistumismaksujen huojennuksissa esitetään noudatettavan varhaiskasvatuksen maksuhuojennusperiaatteita ja tulorajoja. Maksuhuojennuksen suuruudeksi esitetään maksimissaan -50% kokonaissummasta. Sisaralennukseksi esitetään -50%.

Varhaiskasvatuksessa 38% perheistä maksaa täyden asiakasmaksun. 35% perheistä saa eri suuruisia maksuhuojennuksia ja 27% perheistä saa täyden maksuhuojennuksen, eli varhaiskasvatusmaksu on 0 euroa.

Kesätoiminnan osallistumismaksujen vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia kunnalle aiheutuviin kustannuksiin on esitelty oheismateriaalissa. Maksuvaihtoehdoissa on huomioitu taksat, joita peritään muiden toimijoiden kesätoiminnassa. Kunnan kesätoiminnan ei tulisi aiheuttaa niiden loppumista esim. hinnoittelun takia. Kunnan järjestämän kesätoiminnan tavoitteena on lisätä ja monipuolistaa palvelutarjontaa lapsiperheille.

Vaihtoehto 1

  • yksi viikko 100€ (viisi arkipäivää)
  • kaksi viikkoa 170€ (10 arkipäivää)
  • kolme viikkoa 230€ (15 arkipäivää)
  • neljä viikkoa 280€ (20 arkipäivää)

Arvio kustannusvaikutuksista yht. – 19.300€ (max. 30 lasta/10vko)

Vaihtoehto 2

  • yksi viikko 105€ (viisi arkipäivää)
  • kaksi viikkoa 175€ (10 arkipäivää)
  • kolme viikkoa 240€ (15 arkipäivää)
  • neljä viikkoa 295€ (20 arkipäivää)

Arvio kustannusvaikutuksista yht. – 18.500€ (max. 30 lasta/10vko)

Vaihtoehto 3

  • yksi viikko 110€ (viisi arkipäivää)
  • kaksi viikkoa 185€ (10 arkipäivää)
  • kolme viikkoa 250€ (15 arkipäivää)
  • neljä viikkoa 310€ (20 arkipäivää)

Arvio kustannusvaikutuksista yht. – 17.500€ (max. 30 lasta/10vko)

Vaihtoehto 4

  • yksi viikko 115€ (viisi arkipäivää)
  • kaksi viikkoa 195€ (10 arkipäivää)
  • kolme viikkoa 260€ (15 arkipäivää)
  • neljä viikkoa 325€ (20 arkipäivää)

Arvio kustannusvaikutuksista yht. – 16.600€ (max. 30 lasta/10vko)

Kesätoiminnan kustannus (max. 30 lasta/10vko) on noin 20.000-17.000 euroa vaihtoehdosta riippuen. Kustannukseen on varauduttu vuoden 2021 sivistystoimen talousarvioissa ja toiminnan järjestäminen ei aiheuta lisämäärärahan tarvetta.

Kesätoiminnan toteutumisella on vaikutuksia koulunkäynnin ohjaajien työhön. Koulun opetustoiminnan aikana ohjaajat ovat lomautettuja, jos lomapäiviä ei ole käytettävissä tai kunnasta ei löydy muuta työtä. Ohjattu kesätoiminta toisi töitä ohjaajille siten, että parhaimmillaan lomautuksia ei enää tarvita.

Kokeilun ajan kesätoiminnan esimiehenä toimii sivistysjohtaja, joka tekee myös päätökset toimintaan osallistujista. Kesätoiminnalle valitaan oma lähiesimies (ohjaaja). Toiminnan suunnittelu tehdään yhteistyössä henkilöstön kanssa yhteisessä suunnittelupäivässä keväällä 2021.

Kesätoiminnassa jatketaan yhteistyötä kunnan kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta päättää toteuttaa kaksi vuotisen kesätoiminnan kokeilun (kesä 2021 ja kesä 2022) esityksen mukaisesti vaihtoehto 1 hinnoittelulla. 

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun sivistyslautakunta.

Postiosoite: PL 76, 52700 Mäntyharju
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Faksinumero: 015 770 1212
Puhelinnumero: 044 77007 346
Kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjantaihin klo 9-12 ja 13-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.
Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.