Tarkastuslautakunta, kokous 11.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Kisalan peruskorjauksen ja laajennuksen hankintaprosessin tarkastus

MjuDno-2021-872

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnanhallituksessa on esitetty toiveita toteuttaa Kisalan peruskorjauksen ja laajennuksen hankintaprosessin ja toteutuksen ulkoinen tarkastus. Käydyssä keskustelussa on tahdottu ulottaa tarkastus koskemaan hankkeeseen liittyvää kunnallista päätöksentekoa ja hankkeen taloudellista toteutumaa.
Jotta toteutuneesta projektista saadaan maksimaalinen hyöty tulevia hankkeita varten on oleellista tarkastella samassa yhteydessä projektin yleistä toteutumista ja raportointia.

Kisala-hanke on alkanut vuonna 2019 eikä kunnan vuosittaisissa tilintarkastuksissa ole kirjattu hankkeeseen liityviä erityisiä huomioita. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat kohonneet huomattavasti yli alkuperäisen arvion. Voidaan myös todeta, että projektinhallintaketju viranhaltijoiden - ohjausryhmän - lautakunnan  - kunnanhallituksen ja viime kädessä kunnanvaltuuston välillä ei kaikelta osin ole toiminut optimaalisesti.
Toteutuneen hankkeen ongelmat ja onnistumiset on perusteltua kartoittaa ja saada ne hyödynnettyä kunnan tulevissa rakennushankkeissa.

Ulkoisen tarkastuksen suorittamisesta on pyydetty tarjoukset kolmelta eri toimijalta. Tarjous on saatu Itä-Suomen Tilintarkastus Oy:ltä ja KPMG Oy:ltä.
KPMG Oy tarjouksen keskeinen sisältö  ja työvaiheet on esitetty liitteenä olevan tarjousasiakirjan sivuilla 9 ja 10. Tarkastustiimin osaaminen sisältää sekä taloudellista että rakennusteknistä kokemusta. KPMG:n tarjous on tarjoajan toimesta merkattu luottamukselliseksi ja tarkoitettu yksinomaan Mäntyharjun kunnan käyttöön.

Itä-Suomen Tilintarkastus Oy:n tarjous perustuu lähtökohtaisesti olemassa olevaan aineistoon (hankintapäätös, kirjanpitoaineisto, sopimukset ym. dokumentit) täydentyen mahdollisesti haastatteluilla. Lähtökohtaisesti tarkastus on tarjotuista vaihtoehdoista suppeampi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus tilaa ulkoisen tarkastuksen Kisalan peruskorjauksen ja laajennuksen hankintaprosessin toteutuksesta KPMG Oy:ltä liitteenä olevan tarjouksen mukaisena hintaan 54 000 € (alv 0).

 

Keskusteltaessa Seppo Hujanen teki kunnanjohtajan päätösehdotuksesta poikkevan päätösehdotuksen:
1. vuoden 2022 talousarvio ei sisällä määrärahavarausta selvitykseen;
2. vaihtoehtona ulkoiselle selvitykselle teetätetään kustannuslaskenta Kisalan toteutuneiden kustannusten mukaan;
3. tehdään kaikille hankkeeseen osallistuneille kysely kokemuksista: kuinka koit oman roolisi, mikä meni hankkeessa hyvin, mikä olisi tullut tehdä toisin? 
4. hyödynnetään kustannuslaskennasta ja kyselystä saadut tulokset seuraavissa rakennushankkeissa. Järjestetään luottamushenkilöille ja viranhaltijoille asiantuntijoiden toimesta koulutusta siitä miten tulevat rakennushankkeet voidaan toteuttaa paremmin;
5. kustannuslaskennan, kyselyn ja kouluksen kustannusten yhteenlaskettu summa voi olla enintään 5400 euroa. Rahoitus talousarvioon varatusta asiantuntijapalveluiden oston menokohdasta.
Jaana Partio kannatti Hujasen tekemää esitystä.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja totesi, että on tehty kunnanjohtajan ehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys, joten on suoritettava äänestys.

Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
ne, jotka kannattavat kunnanjohtajan esitystä äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Seppo Hujasen esitystä kannattavat äänestävät EI.
Äänestysehdotus hyväksyttiin.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä annettiin 9 ääntä, joista 6 JAA- ja 3 EI-ääntä, joten puheenjohtaja totesi kunnanjohtajan esityksen tulleen kunnanhallituksen päätökseksi.
JAA-äänestivät: Tapio Hämäläinen, Heta Jukola, Tiina Maczulskij, Toni Maczulskij, Matti Nykänen ja Ulla Sohlman. EI-äänestivät: Seppo Hujanen, Markku J. Lamponen ja Jaana Partio.

Päätös

Kunnanhallitus tilaa ulkoisen tarkastuksen Kisalan peruskorjauksen ja laajennuksen hankintaprosessin toteutuksesta KPMG Oy:ltä liitteenä olevan tarjouksen mukaisesena hintaan 54 000 € (alv 0).

Eriävä mielipide

Seppo Hujanen jätti eriävän mielipiteen:
"Talousarviossa 2022 ei ole määräraha varausta selvityksen tekemiseen. Huomioiden Mäntyharjun kunnan taloudellinen tilanne ei kyseisen selvityksen tekemiseen ole varaa. Selvityksen hyödyt kunnan toiminnan ja talouden kannalta ovat kyseenalaiset. Mikäli epäillään Kisalan hankkeen osalta väärinkäytöksiä tulisi asiassa käynnistää poliisitutkinta tai teettää erityistilintarkastus. Kunnan tilintarkastajan mukaan ilmeisesti tällaiseen ei ole ollut tarvetta."

Valmistelija

  • Arja Leppäkumpu, hallintosihteeri, arja.leppakumpu@mantyharju.fi

Kuvaus

Tarkastuslautakunta on kokouksessaan 2.11.2021 keskustellut hankeosaamisesta, sen seuranasta ja siihen liittyvistä tarpeista sekä todennut, että hankintaprosessiin ja sen hallintaan liittyvää osaamista tulee kehittää ja seurata.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Kuoksa, timo.kuoksa@mantyharju.fi

Tarkastuslautakunta merkitsee kunnanhallituksen päätöksen 20.12.2021 § 254 "Kisalan peruskorjauksen ja laajennuksen hankintaprosessin tarkastus" tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

 

Kunnanjohtaja Jukka Ollikainen oli saapuvilla asian käsittelyn ajan, poistuen klo 17.22.