Kunnanhallitus, kokous 2.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 88 Ollikainen Jukka / johtajasopimuksen mukaisen siirtymäkorvauksen maksaminen

MjuDno-2023-270

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, vs.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnanvaltuusto on valinnut 30.7.2014 kunnanjohtajaksi Jukka Ollikaisen toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen.

Kunnanhallitus hyväksyi kunnanjohtaja Jukka Ollikaisen ja Mäntyharjun kunnan välisen johtajasopimuksen 8.12.2014. Tuolloin johtajasopimus on perustunut Suomen Kuntaliiton suositukseen. Nykyisin johtajasopimus on uuden kuntalain (410/2015 ) mukainen pakollinen asiakirja ja se sitoo sekä kuntaa että kunnanjohtajaa. Em. uuden kuntalain mukaan jos sopimus on tehty ennen lain voimaantuloa eli ennen 1.5.2015 ja siihen sisältyy erokorvausta koskeva määräys, se ei kuitenkaan vaatinut uutta valtuuston käsittelyä, koska sopimuksen on voitu katsoa sitovan osapuolia yksityisoikeudellisesti.

Johtajasopimukseen voidaan kuntalain 42 § mukaisesti ottaa määräyksiä menettelytavoista, joilla kunnanjohtajan viran hoitamiseen liittyvät erimielisyydet ratkaistaan Kuntalain 43 §:ssä tarkoitetun menettelyn sijasta. Johtajasopimuksessa voidaan myös saman säännöksen mukaan sopia kunnanjohtajalle maksettavasta erokorvauksesta, tällöinkin sopimuksen hyväksyy kunnanhallitus (vuoden 2021 lainmuutoksen mukaan).

Mäntyharjun kunnan ja Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikaisen välisessä allekirjoitetussa johtajasopimuksessa (kohdassa 3.8. virkasuhteen päättäminen) on kuntaa ja johtajaa kumpaakin sitovasti sovittu, että "jos kunnanjohtajan irtisanomismenettely on käynnistetty luottamuspulan johdosta, maksetaan kunnanjohtajalle irtisanomisajan lisäksi 12 kuukauden palkkaa vastaava siirtymäkorvaus hänen itse irtisanoutuessaan virastaan. Tässä tarkoitettu siirtymäkorvaus maksetaan ilman työvelvoitetta."

Johtajasopimuksen mukaisesti kunnanjohtaja on todennut kunnanhallituksen hänelle ilmoittaman epäluottamuksen sellaiseksi, että johtajasopimuksessa tarkoitettu luottamuspula on käsillä ja hän on irtisanoutunut virastaan.

Kunnanjohtaja Jukka Ollikainen on jättänyt irtisanoutumisilmoituksen virastaan kunnanvaltuustolle 25.4.2023. Mäntyharjun kunnanvaltuusto käsittelee 8.5.2023 eron myöntämistä kunnanjohtaja Jukka Ollikaiselle virasta 27.6.2023 alkaen ja päätös on lainvoimainen 20.6.2023.
Irtisanoutumisen johdosta kunnanjohtaja Jukka Ollikainen on oikeutettu johtajasopimuksen mukaiseen siirtymäkorvaukseen, määrältään 94 094,52 euroa (7841,21 € x 12 kk). Maksettavaa siirtymäkorvausta lisää kesäkuussa maksettava yleiskorotus 2,2 %. Korvautason ja maksumuodon sopimuksenmukaisuus on tarkastettu Kuntatyönantajan juristilta. 

Hallintosäännön 136 § 5 mom. mukaan asia käsitellään kunnanhallituksen puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Markku J Lamponen, kh pj., markku.j.lamponen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus

  1. toteaa, että asiassa on käsillä johtajasopimuksen kohdan 3.8. tilanne, jonka johdosta sovelletaan kunnanhallituksen 8.12.2014 hyväksymää johtajasopimusta;
  2. maksaa johtajasopimksen perusteella kunnanjohtaja Jukka Ollikaiselle 12 kuukauden palkkaa vastaavan siirtymäkorvauksen 94 094,52 € lisättynä kesäkuun yleiskorotuksella.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

kunnanjohtaja Ollikainen, henkilöstösuunnittelija

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. 

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä: 

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • ​kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun kunnanhallitus.

Postiosoite: PL 76, 52700 Mäntyharju
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Puhelinnumero: 044 7707 210
Kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjantaihin klo 9-12 ja 13-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.