Kunnanhallitus, kokous 2.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 86 Vauhdittamo -hanke / tehtävien täyttölupa

MjuDno-2023-283

Valmistelija

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Etelä-Savon ELY-keskus on tehnyt 20.4.2023 rahoituspäätöksen Mäntyharjun kunnan hakemasta Yritysvauhdittamo - nuorten yrittäjyydestä osallisuutta ja elinvoimaa (VAUHDITTAMO) -hankkeesta. Hankkeen toteutusaika on 1.8.2023-31.1.2026 ja kokonaisrahoituksen määrä 221 936 €. Kunnan omarahoitus on 44 389 €, mikä vastaa 20 % osuutta kokonaisrahoituksesta. Tuen osuus on enintään 177 547 €. Hanke on suunniteltu siten, että hankkeen osa-aikaiset tehtävät täytetään sisäisesti. Tällä varmistetaan se, että kunnan omarahoitukselle on olemassa takaisinmaksun logiikka. Hankkeen toteuttamiseen ulkoa palkatulla henkilöstöllä ei ole olemassa taloudellisia resursseja.

Hankkeessa kehitetään nuorten yrittäjyyttä vauhdittava toimintamalli (case: Mäntyharju), jota voidaan skaalata suomalaisiin pieniin kuntiin. Vauhdittamon toimintaa edistää paikallinen verkosto, johon on suunniteltu osallistuvan mm. kansalaisopisto, yhtenäiskoulu, lukio ja nuorisotoimi sekä paikalliset yrittäjyyttä edistävät yhdistykset, yrittäjät ja yritykset. Hankkeen aikana Vauhdittamo verkostoituu maakunnan kehitysyhtiöiden, oppilaitosten ja korkeakoulujen sekä valtakunnallisten nuorten yrittäjyysasiantuntijaorganisaatioiden kanssa.

Vauhdittamo on Askeleen kiinteistöön sijoittuva kohtaamisympäristö, missä paikalliset yritykset ja nuorten harjoitusyritykset voivat verkostoitua, kehittää yhteistyötä ja vauhdittaa liiketoimintaa. Nuorten harjoitteluyrityksille Vauhdittamo tarjoaa yrityksen perustamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen tähtäävää tietoa, neuvontaa, ohjausta ja valmennusta. Paikallisten yritysten toivotaan osallistuvan nuorten perustamien harjoitteluyritysten sparraamiseen. Nuorille suunnatuissa systemaattisissa valmennuksissa opitaan yrittäjyyttä yhteisöllisesti mm. osuuskuntatoiminnan, liikeideakilpailujen ja bootcampien avulla sekä jakamalla vetovoimaisia yrittäjyystarinoita ja yrittäjäkokemuksia pop-up-tapahtumissa. Tapahtumien järjestäminen on myös yksi tärkeä oppimisen toimintatapa. Olennaista on saada koottua yrittäjyyttä edistävää asiantuntijuutta sekä kohdentaa sitä paikalliseen Vauhdittamoon nuorten ja olemassa olevien yritysten eduksi sekä upottaa yrittäjyyttä opiskelijoiden koulutyöhön ja vapaa-ajan toimintaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus hyväksyy hankkeen käynnistämisen ja hankkeessa tarvittavien tehtävien täyttämisen sisäisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Sivistysjohtaja Sari Aarniokoski oli saapuvilla asian käsittelyn ajan.

 

Kunnanjohtaja Jukka Ollikainen ja sivistysjohtaja Sari Aarniokoski poistuivat kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen klo 18:35.

Tiedoksi

sivistysjohtaja

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)