Sivistyslautakunta, kokous 25.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Kirjaston tunnusluvut 2022

MjuDno-2023-327

Valmistelija

  • Jari Hautamäki, kansalaisopiston rehtori-kirjastotoimen johtaja, jari.hautamaki@mantyharju.fi

Kuvaus

Kirjastolaki edellyttää, että OKM kerää vuosittain yleisten kirjastojen toiminta- ja taloustiedot osana valtakunnallista tilastointia. Kirjastolain 2016/1492 §16:n mukaan kunnan on arvioitava yleisen kirjaston toimintaa. Arvioinnin tarkoituksena on tukea toiminnan kehittämistä sekä seurata kirjaston tehtävien toteuttamista ja toiminnan järjestämistä. Mäntyharjun kunnan hallintosäännön 24§n mukaan sivistyslautakunta päättää sivistyspalveluihin kohdistuvan lakisääteisen arvioinnin suorittamisesta.

Kirjaston toiminnan arvioinnin tueksi on rakennettu kaksi raporttia (liitteet), joista ilmenee Mäntyharjun kirjaston kehityskaari yksittäisten mittareiden valossa vuosina 2010-2022 sekä Mäntyharjun kirjaston vertailu Etelä-Savon ja koko maan kirjastojen vuoden 2022 keskimääräisten tunnuslukujen valossa.

Mäntyharjun kirjaston mittarit osoittavat, että kokoelma, lehdet, hankinnat, lainaukset, lainaajat ja henkilöstöresurssit ovat vähentyneet. Sen sijaan poistot, e-aineistojen käyttö, käyttäjäkoulutukset ja viime aikojen kävijämäärät ovat lisääntyneet. Toimintakulut ovat pysyneet hallinnassa. Mäntyharjun kirjaston keskeiset tunnusluvut osoittavat, että kävijämäärät ja toimintakulut per asukas ovat pysyneet koronavuotta lukuun ottamatta lähes samalla tasolla, mutta lainaukset, hankinnat ja henkilötyövuodet per asukas ovat vähitellen pienentyneet.

Mäntyharjun kirjaston tunnuslukujen vertailu Etelä-Savon kirjastojen ja koko maan keskimääräisiin tunnuslukuihin osoittaa, että Mäntyharjun kirjasto on kyennyt pitämään kokoelman per asukas tehokkaana ja uudistuvana. Hankintoja on olut käytettävissä vähemmän kuin muilla kirjastoilla. Kävijämäärät (nousussa), kokonaislainaus ja toimintakulut per asukas ovat hyvää keskitasoa. Toimintakulut ja henkilötyövuodet per asukas ovat kansallista keskitasoa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta merkitsee tiedokseen liitteenä olevat kirjastotoimen tunnuslukujen raportit.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)