Sivistyslautakunta, kokous 25.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 48 1. kolmannesvuosiraportti 2023 / sivistyslautakunta

MjuDno-2023-329

Valmistelija

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnan vuoden 2023 talousarvion täytäntöönpano-ohjeessa (Kh 23.01.2023, §5) määrätään lautakuntien talousarvion toteutumisen seurannasta seuraavasti:

Talousarvio toiminnan lähtökohtana

Kunnan toiminnassa on noudatettava talousarviota. Kunnan tehtävät on järjestettävä ja organisoitava niin, että toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet saavutetaan ja että kunnan talous on tasapainossa. Kaikki viranhaltijat ja työntekijät ovat vastuullisia omasta toiminnastaan ja kaikissa toimissa noudatetaan hyvää hallinto- ja johtamistapaa. Toimielimiltä edellytetään taloudellisen toteutumisen kuukausittaista seuraamista ja tarvittaessa valmiutta sopeuttaa toimintansa muuttuvissa tilanteissa talousarvion mukaiseksi. Toimielinten määrärahoissa pysyminen edellyttää toimielinten jatkuvaa oman toiminnan kriittistä arviointia, tuottavuuden lisäämistä, tuloksellisen ja kannustavan henkilöstöjohtamisen kehittämistä, tehtäväjakojen uudistamista, yli toimialojen tapahtuvan yhteistyön lisäämistä sekä toimialan omaan perustehtävään keskittymistä.

Talousarvion sitovuus

Toimielinkohtaiset sitovuustasot on vahvistettu talousarvion käyttötalousosassa toimielinten hallinnon ja palvelujen järjestämistä ja tuottamista varten. Sitovana tasona on toimintatulot ja toimintamenot lautakunnittain ilman suunnitelman mukaisia poistoja ja laskennallisia eriä sekä talousarvioasiakirjassa mainitut sitovat toiminnalliset tavoitteet. Lautakunnat päättävät määrärahojensa tarkemmasta käytöstä käyttösuunnitelmissaan. Kansalaisopiston sitovaksi tavoitteeksi on asetettu toimintakate. Investointiosan sitova taso on hankekohtainen.

Talousarvion seuranta ja muutokset

Vastuu toiminnan ja talouden seurannasta on toimialajohtajilla ja vastuualueiden esimiehillä. Vastuuhenkilöiden on seurattava määrärahatilanteen kehittymistä ja sovitettava toiminnat määrärahojen mukaisesti. Toimialajohtajat raportoivat lautakunnalle kuukausittain käyttötalouden toteutumisesta.

Mikäli tilikauden aikana toteutuvat menot ja niistä laaditut koko vuoden ennusteet osoittavat talousarvion ylitystä tai vaihtoehtoisesti tulokertymät ovat liian alhaisia ajankohtaan nähden, on välittömästi ryhdyttävä toimenpiteisiin. Toimintaa tulee kehittää siten, että menoissa saadaan aikaiseksi vastaava säästö. Toimialajohtaja raportoi toimielimelle toimenpiteistä, joita talousarviossa pysyminen edellyttää.

Kolmannesvuosiraportti

Osavuosikatsaukseen tulee sisältyä kunkin lautakunnan kumulatiivinen toteuma, toteumatietojen perusteella laadittu arvio koko vuoden toimintamenojen ja -tulojen kehityksestä verrattuna hyväksyttyyn talousarvioon, tavoitteiden seuranta sekä investointien toteutuminen.

Määrärahaesitykset on pyydettävä kolmannesvuosiraportoinnin yhteydessä.

Sivistyslautakunnan ensimmäinen kolmannesvuosiraportti vuodelta 2023 on liitteinä. Alkuvuoden toteuma on suunnitellun mukainen, mutta toiseen osavuosikatsaukseen mennessä henkilöstökuluihin on tullut sopimuksen mukaisia palkankorotuksia 4,1 % sekä kertakorvaus (467-611 euroa/hlö), arviolta yhteensä 330 000 euroa vuodelle 2023. Tämän seurauksena henkilöstökuluihin joudutaan esittämään toisen osavuosiraportin yhteydessä lisämäärärahaa.

Sivistyspalveluiden investointien toteumat:

Kirjaston kalusteet (26 000 euroa): Toteutunut 1 977 euroa

Lukion kalusteet (20 000 euroa): toteutuu syksyllä 2023

Yhtenäiskoulun kalusteet (20 000 euroa): toteutuu kesällä ja syksyllä 2023

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta

1. merkitsee vuoden 2023 ensimmäisen kolmannesvuosiraportin tietoonsa ja

2. lähettää raportin tiedoksi kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle

Päätös

Sivistyslautakunta

1. merkitsi vuoden 2023 ensimmäisen kolmannesvuosiraportin tietoonsa ja

2. lähettää raportin tiedoksi kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle

Tiedoksi

Kunnanhallitus

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)