Valmistelija
Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi
Kuvaus
Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perustamisen käsittely ei ole edennyt Vaalijalan jäsenkunnissa toivotulla tavalla. Mäntyharjussa 2.5.2022 pidetyn kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen on ilmennyt tarve tuoda Sateenkaaren koulun kuntayhtymää koskeva päätös uudelleen päätöskäsittelyyn. Valtuuston päätöksen mukaisesti kuntayhtymä ei synny ja siksi asiassa tarvitaan uusi päätös.
Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perustamisesta on neuvoteltu useita kertoja. Pulmaksi on muodostunut osittaisjakosopimusluonnos. Sillä on vaikutusta mm. Sateenkaaren koulun perustamiseen, etenkin aloittavan kuntayhtymän taseeseen. Useat kunnat vastustavat, että perustettava kuntayhtymä saisi Sateenkaaren koulun rakennukset ja tästä syystä osittaisjakosopimus ei saanut taakseen riittävää jäsenkuntien määräenemmistöä.
Vaalijala kuntayhtymä on ryhtynyt edistämään Sateenkaaren koulun kuntayhtymän tulevaisuutta niillä keinoilla, jotka sillä on käytettävissä voimaanpanolain 20 § 3 mom. järjestelyvastuun toteuttamiseksi. Kuntayhtymän johtaja Ilkka Fritius kutsui informaatio- ja keskustelutilaisuuteen 12.9.2022 kuntayhtymän perustamiseen myönteisesti vastanneet 13 kuntaa: Enonkoski, Hankasalmi, Joroinen, Joutsa, Juva, Kangasniemi, Konnevesi, Mäntyharju, Pieksämäki, Rantasalmi, Savonlinna, Sulkava ja Varkaus. Keskustelua on herättänyt vastuiden jakautuminen uudessa kuntayhtymässä. Esille tuli ehdotus, jossa vastuut jaettaisiin kunnan väestöpohjan mukaan. Lisäksi tuleva hallinto on pyritty keventämään, eli yhtymähallitukseen kuuluu 5 jäsentä sekä kullekin varajäsenet.
Pieksämäen kaupunki on lähettänyt kunnille 20.9.2022 kirjatun toimenpidepyynnön: Vaalijalan kuntayhtymän Sateenkaaren koulu ei ole sosiaali- ja terveydenhuoltoa eikä siirry siten hyvinvointialueille. Koulun toiminnan tulevaisuuden järjestelyvastuu on Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnilla (Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta, 616/2021, 20 § 3 mom.). Vaalijala on tunnustellut jäsenkunniltaan mahdollisuutta perustaa uusi kuntayhtymä. Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perustaminen edellyttää mukaan lähteviltä kunnilta sen perussopimuksen hyväksymistä. Kun uusi kuntayhtymä on perustettu, nykyisestä Vaalijalan kuntayhtymästä irrotetaan erillisellä liikkeenluovutuksella Sateenkaaren koulun toiminta, ja siihen liittyvä henkilöstö ja varat. Uusi kuntayhtymä tulisi vuokraamaan koulukiinteistön hyvinvointialueelta. Osana liikkeenluovutusta Vaalijalan kuntayhtymästä siirtyisi henkilöstöä liikkeenluovutuksella uuteen kuntayhtymään noin 30 henkilöä. Mikäli Sateenkaaren koulun toimintaa ei olla eriytetty Vaalijalan kuntayhtymästä, Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnat laiminlyövät velvollisuutensa laissa säädetyn toimenpiteen toteuttamisesta. Järjestelystä ja toiminnan siirrosta uuteen kuntayhtymään ei seuraa välittömiä taloudellisia vaikutuksia Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnille, koska hyvinvointialueuudistuksessa Vaalijalan kuntayhtymän toiminta siirtyy varoineen ja velkoineen hyvinvointialueelle. Uuteen kuntayhtymään voi liittyä myös muita kuin Vaalijalan jäsenkuntia ja kaikkien jäsenkuntien ei tarvitse kuntayhtymään liittyä. Kuntayhtymä tarjoaa palveluja jäsenkuntiensa lisäksi myös muille kunnille sovittavin hinnoin.
Sateenkaaren koulu irtaantuu Vaalijalan kuntayhtymästä 31.12.2022. Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perussopimus allekirjoitettiin 18.10.2022. Perustajakuntia olivat Enonkoski, Hankasalmi ja Pieksämäki. Sen jälkeen perussopimuksen ovat hyväksyneet Konnevesi, Joutsa ja Kangasniemi ja Juva, eli yhteensä seitsemän kuntaa. Joroinen, Varkaus ovat päättäneet, että ne eivät liity uuteen kuntayhtymään. Savonlinnan kaupunginjohtaja esitti kaupunginhallitukselle 7.12. pidetyssä kokouksessa, että Savonlinna ei lähde mukaan uuteen kuntayhtymään. Kaupunginhallitus päätti palauttaa asian uudelleenvalmisteluun. Rantasalmi ja Sulkava eivät ole asiaa vielä kunnanhallituksissa käsitelleet.
Vaalijalan kuntayhtymä lahjoittaa perustettavalle kuntayhtymälle alkukäyttöpääoman 375000 euroa, joka maksetaan Sateenkaaren koulun toiminnasta Vaalijalan kuntayhtymään kertyneistä ylijäämistä. Ylijäämät tulee käyttää vain perusopetukseen. Uuden kuntayhtymän kunnilta kannettava peruspääoma tulee olemaan pieni, 1000 euroa per jäsenkunta. Vastuu kuntayhtymän veloista määräytyy kuitenkin jäsenkuntien asukasmäärien mukaisessa suhteessa.
Perussopimusluonnos lähtee siitä, että kuntayhtymässä on vain yhtymähallitus. Kuntalain mukaan silloin jäsenkunnat päättävät hallituksen jäsenten valinnasta, tarkastuslautakunnan jäsenten valinnasta ja vastuuvapaudesta tilivelvollisille yhtäpitävin päätöksin. Muu yleishallinnollinen päätöksenteko kuuluu hallitukselle. Hallituksessa on viisi jäsentä. Tällä hetkellä Sateenkaaren koulun kuntayhtymällä on väliaikaishallitus, jossa paikat on jakaantuneet seuraavasti: Pieksämäki 1 paikka, Enonkoski 1 paikka ja Hankasalmi 3 paikkaa. Lopullinen hallitus määräytyy, kun on tiedossa kaikki ne kunnat, jotka lähtevät Sateenkaaren koulun kuntayhtymään mukaan. Aikaa liittymiseen on 31.12.2022 saakka. Sen jälkeen mukaan liittyminen onnistuu aina seuraavan alkavan vuoden alusta. Tarkoituksena on, että viimeinen väliaikainen hallitus kokoontuu tammikuussa, jonka jälkeen helmikuussa kokoontuu jo lopullinen hallitus. Joulukuun hallituksessa hyväksytään vuoden 2023 hinnoittelu, joka on kaksiportainen. Jäsenkuntien hinnat ovat hieman edullisempia kuin ulkokuntien, mutta ulkokunnan ja jäsenkunnan kustannus ero ei kuitenkaan ole niin merkittävä, että kunnan tulisi tästä syystä liittyä perustettavaan Sateenkaaren koulun kuntayhtymään huomioiden mahdolliset tulevat taloudelliset vastuut ja riskit. Oppilaaksi ottotilanteissa ja konsultaatiopalveluissa jäsenkunnat ovat kuitenkin etusijalla.
Sateenkaaren erityiskoulun palveluiden käyttäminen ei edellytä kunnan olevan kuntayhtymän osakkaana. Viimekädessä kunta on kuitenkin velvollinen järjestämään erityisopetuksen kaikille kunnan alueella asuville oppilaille. Kuntayhtymä ja kunta voivat sopia erikseen palvelun ostamisesta. Lisäksi opetusta voidaan hankkia myös muualla.
Muutoksena aiempaan päätöskäsittelyyn parannuksena siis on, että vastuut jaetaan kunnan väestöpohjan mukaan aiemman tasajaon sijasta. Heikennyksenä sen sijaan on, että osittaisjakosopimuksesta ei päästy yksimielisyyteen ja syntyi heikennyksiä taseeseen, mikä kasvattaa taloudellista riskiä.
Päätösehdotus
Esittelijä
Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi
Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kunnanvaltuusto
1) hyväksyy Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perussopimuksen
2) valtuuttaa kunnanjohtajan ja sivistysjohtajan allekirjoittamaan perussopimuksen
3) valtuuttaa kunnanjohtajan neuvottelemaan kunnan mahdollisiista edustajista Sateenkaaren koulun hallitukseen ja tarkastuslautakuntaan kuntayhtymän muiden kuniten kanssa.
Keskusteltaessa esitti Jaana Partio, että asia jätetään pöydälle.
Esitystä kannatti kunnanhallituksen pj. Markku J. Lamponen.
Puheenjohtaja rajasi keskustelun koskevan asian pöydälle panoa.
Puheenjohtaja määräsi äänestyksen suoritettavaksi nimenhuudoin. Ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista
äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat asian jättämistä pöydälle äänestävät EI.
Suoritetussa nimenhuudossa annettiin 8 ääntä, joista 6 JAA- ja 2 EI-ääntä
JAA: Hujanen Seppo, Hämäläinen Tapio, Jukola Heta, Nykänen Matti, Sohlman Ulla ja Mäkilä Piia.
EI: Lamponen Markku J., Partio Jaana
Puheenjohtaja totesi, asian käsittelyn jatkuvan tässä kokouksessa.
Kun muita esityksiä ei tullut puheenjohtaja totesi, kunnanjohtajan esityksen tulleen kunnanhallituksen päätökseksi.
Päätös
Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kunnanvaltuusto
1) hyväksyy Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perussopimuksen
2) valtuuttaa kunnanjohtajan ja sivistysjohtajan allekirjoittamaan perussopimuksen
3) valtuuttaa kunnanjohtajan neuvottelemaan kunnan mahdollisiista edustajista Sateenkaaren koulun hallitukseen ja tarkastuslautakuntaan kuntayhtymän muiden kuniten kanssa.