Yhdistymishallitus, kokous 4.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 LISÄPYKÄLÄ: Etelä-Savon kumppanuusstrategia / Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa / lausunto (lisäpykälä)

MjuDno-2024-515

Valmistelija

  • Juho Järvenpää, kunnanjohtaja, juho.jarvenpaa@mantyharju.fi

Kuvaus

Laki hyvinvointialueista (611/2021 § 14) säätää hyvinvintialueelle velvoitteen edistää alueen toiminnan suunnitelmallisuutta, taloudellista kestävyyttä ja luoda edellytykset tukea alueen asukkaiden hyvinvointia sekä neuvottella kuntien kanssa vähintään kerran valtuustokaudessa tehtäviensä hoitamiseen liittyvästä yhteistyöstä, tavoitteista ja työnjaosta.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) edellyttää sekä kunnilta että hyvinvointialueilta toimia hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Pelastuslaki 379/20211 ja valmiuslaki 1552/2011 edellyttävät niin ikään yhteistoimintaa valmiuden, varautumisen ja turvallisuuden ylläpitämisessä.

Lisäksi kuntalaki (410/2015) edellyttää, että kunnat edistävät asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.

Laki alueiden kehittämisestä ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan toimeenpanosta (756/2021 § 2) ohjaa maakuntaliittoa, kuntia ja muita toimijoita yhteistyöhön alueiden kehittämiseksi. Alueiden kehittämisellä tarkoitetaan mm. kasvua tukevaa elinkeino- ja innovaatiorakennetta, taloudellista tasapainoa, työllisyyden tukemista, osallisuuden edistämistä ja maahanmuuttajien kotoutumisen edistämistä.

Etelä-Savossa elinvoiman ja edunvalvonnan, hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden sekä työllisyyden, osallisuuden ja kasvun edistäminen edellyttää laaja-alaista ja monitoimijaista yhteistyötä, jonka vuoksi on ollut tarkoituksenmukaista ja resurssiviisasta laatia yhteistyötä ohjaava strategia. Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa on valmistellut kumppanuusstrategiaa kuntien, maakuntaliiton ja Etelä-Savon hyvinviontialueen yhteistyönä.

Kumppanuustyöhön osallistettiin lisäksi alueen yrittäjiä, järjestöjä sekä muita yhteistyötoimijoita.
Kumppanuusstategia ohjaa hyvinvointialueen, kuntien ja maakuntaliiton yhteisen tekemisen suuntaa ja yhteistoimintarakenteita. Strategian onnistuminen edellyttää kaikkien osapuolten välillä sitoutumista ja kaikkien osapuolten resurssien käyttöä. Kumppanuusstrategia tukee Etelä-Savon hyvinvointialueen strategista tavoitetta olla haluttu ja osallistava kumppani.

Eloisa pyytää kunnilta lausuntoja kumppanuusstrategialuonnoksesta 31.10.2024 mennessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juho Järvenpää, kunnanjohtaja, juho.jarvenpaa@mantyharju.fi

Yhdistymishallitus pitää myönteisenä, että Eloisa on laatinut kumppanuusstrategian. Strategia korostaa yhteistyötä elinvoimaisen alueen ja hyvinvoivien asukkaiden saavuttamisessa. Tavoitteena on, että luotettavat ja tasa-arvoiset kumppanit rakentavat yhdessä vaikuttavat palvelut. Kunta arvostaa sitä, että kumppanuusstrategiassa on otettu huomioon kestävän kehityksen eri osa-alueet jo visiota ja arvoja määritellessä. Kumppanuusstrategiassa on määritelty kumppanuuden tavoitekokonaisuudet ja osoitettu niille vastuutahot. Koordinoinnissa on hyödynnetty osin jo olemassa olevia yhteistyöfoorumeita, mikä on perusteltua resurssien järkevän käytön kannalta. Tärkeät yhteistyötahot on tunnistettu. Kunta pyytää kiinnittämään huomiota vaikuttamistoimielimiin ja niiden rooliin kumppanuudessa. Näitä ei ole tunnistettu lausunnolla olevassa strategiassa. Kumppanuusstrategian kumppanuusverkostolla on yhteinen tavoite. Erityisesti yhteinen asia on edunvalvonta. Jotta edunvalvontamme on tuloksellista, on oltava toimivat kanavat yhteydenpidolle. Edunvalvonnan merkitys korostuu etenkin nyt, kun kannamme yhdessä huolta hyvinvointialueen palveluista kuntalaisillemme vaikeassa taloustilanteessa. Kumppanuusstrategia ei ota kantaa siihen, miten edunvalvonta käytännössä koordinoidaan. Mittarit ovat suurimmalta osin selkeitä ja mitattavissa. Osasta puuttuu tavoitetaso ja ne olisi lisättävä. Avustuksiin liittyvä kirjaus mittaristossa on hyvä tarkentaa ja tarkistaa, jotta kumppaneilla on selkeä, yhteinen käsitys, asiasta.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)