Kunnanhallitus, kokous 28.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 LISÄPYKÄLÄ: Kiepin saha-alueen edustan vesialueen täyttäminen / vastine Vaasan hallinto-oikeudelle (lisäpykälä)

MjuDno-2021-354

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kuvaus

Itä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Mäntyharjun kunnan lausuntoa koskien otsikossa mainittua asiaa. Lausunto tulee toimittaa 27.5.2021 mennessä. Lausunto pyydetään toimittamaan aluehallintovirastoon sähköisen asiointipalvelun kautta (www.avi.fi/sahkoiset-lomakkeet).

Taustaa
Vesistötäyttökohde sijaitsee Mäntyharjun kunnassa Pyhäveden Kiepinsalmen etelärannalla. Kiepin tehdasalueen laajennus edellyttää vesialueen täyttöä. Tehdasalueella tuotetaan sahatavaraa, ja tehtaan kapasiteetin kasvatus ei ole mahdollista ilman tehdasalueen laajentamista. Laajenemissuuntaa rajoittaa alueen korkeuserot. Täyttöalueita on tarkoitus jatkossa käyttää tukkikentän laajentamiseen (sahattavat lajitellut tukkipinot) sekä varastohallien rakentamiseen sahatavaralle ja sivutuotteille (hake/puru/kuori).

Laajennus on suunniteltu tehtäväksi kolmella alueella. Laajennuksen pinta-ala on yhteensä noin 14 500 m2, josta täytettävää vesialaa on noin 12 700 m2. Täyttöjen paksuus vesialueella on noin 4 m ja veden keskisyvyys noin 1...2 m. Täyttöihin käytetään yhteensä noin 50 000 m3rtr puhtaita maa-aineksia. Suunniteltu vesistötäyttö ulottuu enimmillään noin 50 metrin etäisyydelle nykyisestä rantaviivasta salmelle päin. Täyttöalueet rakennetaan itsenäisinä kokonaisuuksina silttiverhojen suojissa eikä töitä toteuteta aktiivisimman virkistyskäyttökauden aikana.

Täyttöalueella on sijainnut aiemmin kaksi yhteistä vesialuetta (507-413-876-3 ja 507-413-876-4, järjestäytymättömiä osakaskuntia). Hakija on lunastanut osakaskunnilta alueen 1 ja 3 täyttöä varten tarvittavat vesialueet ja omistaa nyt alueet.

Alustavan suunnitelman mukaan rakentaminen aloitetaan syksyllä 2021 täyttöalueiden yksi ja kolme osalta. Veteen pengertäminen tehdään virkistyskäyttökauden loppupuolella, jolloin vesipinnat ovat alhaalla. Penkereen ja täyttöjen rakentamisen arvioitu kokonaiskesto alueiden yksi ja kolme osalta on arviolta 3...6 kk. Maisemointi ja alueen viimeistelytyöt tehdään viimeistään seuraavana kesänä/syksynä. Täyttöalueen kaksi toteutus tapahtuu samoin vilkkaimman virkistyskäyttökauden ulkopuolella alustavan suunnitelman mukaan vuosina 2022 tai 2023.

Hakijan arvion mukaan hankkeen mahdolliset haitat ovat vähäiset ja rajoittuvat rakentamisaikaan. Koska ruoppauksesta ja täytöistä voi aiheutua veden samentumaa, hankealue eristetään kokonaisuudessaan silttiverholla, mikä rajoittaa samentuman esiintymisaluetta ja vähentää näin hankkeen vesistövaikutuksia.

Hankkeella on hakijan arvion mukaan positiivisia vaikutuksia alueen maisemaan ja kunnan elinkeino-oloihin. Hankkeen seurauksena myös mm. alueen hulevesijärjestelyt paranevat nykyisestä ja alueelle tulee meluaita.

Asian aikaisempi käsittely
Mäntyharjun kunnalta on pyydetty asiasta ennakkolausunto Kiepin sahan kehittämissuunnitelmasta ja tarkemmin siinä esitetystä tehdasalueen laajenemisesta vesistöalueelle. Laajeneminen vaatinee jatkossa kaavallisen tarkastelun ja kunnan tekninen lautakunta on lausunnossaan (tekninen lautakunta 28.10.2019 § 90) todennut, ettei näe estettä laajenemissuunnitelmien vaatimien kaavallisten tarkastelujen toteuttamiselle. Lausunnossa on todettu myös, että asemanseudun asemakaava päivitetään Mäntyharjun kunnan toimesta pidemmän aikavälin kaavoitussuunnitelman mukaisesti ja alustavasti vuosien 2021- 2022 aikana.

Kaavatilanne täyttöalueella

MAAKUNTAKAAVA
Etelä-Savon maakuntakaavan kaavayhdistelmässä alue kuuluu kehittämismerkintä ”iso paikalliskeskus” sisään. Kehittämistarpeella tarkoitetaan taajaman kehittämistä ja erityisesti merkinnällä kannustetaan kehittämään taajamia ennakkoluulottomasti, hakemalla uusia ja ratkaisuhakuisia suunnittelumenetelmiä sekä kannustamalla suunnitelmalliseen maapolitiikan hoitoon.

Kiepinsalmen lävitse on merkitty kulkevaksi syväväylä, veneväylä ja melontareitti. Hankealueen länsipuolelle sijoittuu päärata/runkorata ja itäpuolelle seututie/matkailutie sekä muinaismuistokohde.

YLEISKAAVA
Hankealueella on voimassa Kuntakeskuksen ja Pyhäveden alueen osayleiskaava, jonka Mäntyharjun kunnanvaltuusto on hyväksynyt 13.11.2008. Kaavassa vesialueet on merkitty vesialueeksi (W). Kiepinsalmen lävitse on merkitty kulkevaksi melontareitti sinisellä katkoviivalla. Kiepinsalmen eteläosan ranta-alue on merkitty teollisuusrakennusten alueeksi (T).

ASEMAKAAVA
Hankealueella on voimassa Asemanseudun rakennuskaava, jonka Mäntyharjun kunnanvaltuusto on hyväksynyt 17.6.1977 § 71. Kiepinsalmen eteläpuolinen maa-alue on merkitty kaavassa kokonaisuudessaan teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (T). Vesipeitteinen alue on merkitty kaavassa vesialueeksi. Salmen länsiosassa kulkeva rautatie on merkitty rautatiealueeksi (LR).

KAAVOITUSKATSAUS
Mäntyharjun kaavoituskatsauksessa 2021 on Kiepin sahan alueella todettu olevan mahdollinen asemakaavan päivityksen tarve ja sen kaavatilannetta voidaan tarkastella yhtä aikaa Poitin rautakauppakiinteistön asemakaavan päivitystyön yhteydessä. Asemakaavamuutos saha-alueen osalta on tullut vireille kaavoituskatsauksella (Mäntyharjun kunnanhallitus 29.3.2021 § 58).

KAAVALLISEN TARKASTELUN YHTEENVETO
Kaavallisesti alueen muuttuva tilanne on huomioitu asemakaavan vireille asettamisella.
Yleiskaavallinen tarkastelu ei asiassa ole välttämätön ennen asemakaavamuutosta, sillä muutos on loppujen lopuksi yleiskaavakokonaisuuden kannalta pienehkö ja yleiskaavallisen tarkastelun voi esittää asemakaavoituksen yhteydessä. Yleiskaavan muutos voidaan tarvittaessa laatia myöhemmässä vaiheessa, kun muita muutoksia tulee taajaman alueella vireille.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Mäntyharjun kunnanhallitus toteaa lausuntonaan, että Mäntyharjun kunta pitää hyvin positiivisena saha-alueen kehittämistä ja aineiston perusteella vaikuttaa siltä, että saha-alueen laajentamisella vesistöalueelle ei ole merkittäviä haitallisia vaikutuksia lähialueen olemassa olevaan käyttöön tai lähialueen asukkaisiin. Negatiiviset vaikutukset keskittyvät yksinomaan rakentamisaikaan, mikä on luonnollista kyseisen tyyppisessä hankkeessa. Kunta pitää positiivisena sitä, että alueella voidaan täytön yhteydessä parantaa mm. hulevesien käsittelyn tehokkuutta, millä on kauaskantoisesta ajateltuna positiivinen vaikutus Pyhäveden tilaan. Toisaalta myös maiseman siistiytyminen on ainakin lähialueen asutuksen ja
Pyhäveden virkistyskäytön kannalta positiivinen asia. Lähialueen asutuksen kannalta merkittävä positiivinen asia on saha-alueen meluntorjunnan parantuminen hankkeen myötä.
Alueen asemakaavoitus etenee kaavoituskatsauksessa 2021 esitetyllä tavalla ja yleiskaavan suhteen päivitystarve arvioidaan ensisijaisesti muiden kuntakeskuksen yleiskaavaa koskevien muutosten yhteydessä. Mikäli esimerkiksi alueen rakentamisen suhteen on tarpeen edetä kaavoitusta nopeammin, voidaan asiaa käsitellä poikkeamislupamenettelyllä, jos asia on maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamalla tavalla poikkeamisluvalla ratkaistavissa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnanhallitus on kokouksessaan 17.5.2021 antanut edeltä ilmenevä lausunnon koskien Kiepin saha-alueen edustan vesialueen täyttämistä.
Aluehallintovirasto on 18.6.2021 päivätyllä kirjeellä pyytänyt kunnalta uutta lausuntoa asiasta hakemussuunnitelmassa olleen virheellisen karttakuvan johdosta. Aluehallintovirasto ilmoittaa, että aiempi lausunto otetaan käsittelyssä huomioon.

Hakemusten ero ilmenee karttaliitteistä. Alkuperäisessä hakemusasiakirjassa todetaan hakemuksen koskevan kolmea täyttöaluetta Kiepinsalmessa, mutta alkuperäiseen karttaliitteeseen oli merkitty vain kaksi täyttöaluetta. Virhe on tältä osin korjattu 18.6.2021 päivätyssä uusitussa lausuntopyynnössä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus toteaa, että karttaliitteen virhe on pieni ja luonteeltaan tekninen, koska asia on selvitetty hakemusasiakirjoissa.
Mäntyharjun kunnanhallitus ei täten anna asiassa uutta lausuntoa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Kuvaus

Vaasan hallinto-oikeus varaa tilaisuuden antaa kirjallisen vastineen otsikossa mainitusta lupa-asiasta annetusta päätöksestä tehdyn valituksen johdosta. Vastine pyydetään toimittamaan hallinto-oikeuteen viimeistään 13.4.2022 ensisijaisesti sähköisenä.
vastineessa pyydetään ilmoittamaan asian diaarinumero 21482/2021.

Taustaa
Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt luvan Kiepin saha-alueen vesistön täyttöön. Vesistötäyttökohde sijaitsee Mäntyharjun kunnassa Pyhäveden Kiepinsalmen etelärannalla. Kiepin tehdasalueen laajennus edellyttää vesialueen täyttöä.

Mäntyharjun kunnalta on pyydetty asiasta ennakkolausunto Kiepin sahan kehittämissuunnitelmasta ja tarkemmin siinä esitetystä tehdasalueen laajenemisesta vesistöalueelle. Laajeneminen vaatinee jatkossa kaavallisen tarkastelun ja kunnan tekninen lautakunta on lausunnossaan (tekninen lautakunta 28.10.2019 § 90) todennut, ettei näe estettä laajenemissuunnitelmien vaatimien kaavallisten tarkastelujen toteuttamiselle. Lausunnossa on todettu myös, että asemanseudun asemakaava päivitetään Mäntyharjun kunnan toimesta pidemmän aikavälin kaavoitussuunnitelman mukaisesti ja alustavasti vuosien 2021- 2022 aikana. Asemakaavamuutos saha-alueen osalta on tullut vireille kaavoituskatsauksella (Mäntyharjun kunnanhallitus 29.3.2021 § 58).

Kaavallisesti alueen muuttuva tilanne on huomioitu asemakaavan vireille asettamisella. Yleiskaavallinen tarkastelu ei asiassa ole välttämätön ennen asemakaavamuutosta, sillä muutos on loppujen lopuksi yleiskaavakokonaisuuden kannalta pienehkö ja yleiskaavallisen tarkastelun voi esittää asemakaavoituksen yhteydessä. Yleiskaavan muutos voidaan tarvittaessa laatia myöhemmässä vaiheessa, kun muita muutoksia tulee taajaman alueella vireille.

Valitus
Valituksella vaaditaan, että Vaasan hallinto-oikeus
1) kumoaa Itä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen myöntää lupa täytölle, koska päätös ei ole lainmukainen, se on puutteellisesti perusteltu ja se sisältää lukuisia epävarmuustekijöitä, jotka ovat ristiriidassa varovaisuusperiaatteen kanssa ja
2) kumoaa Itä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen myöntää lupa valmistelevien toimenpiteiden toteuttamiseksi ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista.

Valituksen perusteita:
1. Täyttölupaa on valituksen mukaan pidettävä vesilain vastaisena, koska aluehallintovirasto ei ole riittävästi ottanut huomioon alueella voimassa olevia asemakaavoja.
Valituksessa tuodaan esiin seuraavaa:
a. Koska hankkeessa tehdään laajennusta ja täyttöä vesialueen puolelle, hanke ei ole voimassa olevien kaavojen mukainen vesialueen osalta. Ennen kaavanmuutoksen lainmukaisuutta valmisteleviakaan töitä ei pidä aloittaa.
b. Asemakaavassa suuri osa lähialueesta on merkitty virkistyskäyttöön ja täyttö haittaa alueelle asemakaavassa osoitettua virkistyskäyttöä.
2. Riskiä pohjaveden pilaantumiseen ja imeytymismääriin on huomattavasti kasvatettu.
3. Kalat, ravut ja muut vesieliöt menettävät täyttöalueella elinympäristönsä ja kalastus- sekä ravustusmahdollisuudet alueella estyvät.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus esittää, että Vaasan hallinto-oikeus hylkää Itä-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä tehdyn valituksen ja pitää voimassa päätöksen Kiepin saha-alueen edustan vesialueen täyttämisestä. Vaasan hallinto-oikeuden tulee pitää voimassa Itä-Suomen aluehallintoviraston päätös, jossa myönnetään lupa valmistelevien toimenpiteiden toteuttamiseksi ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista.

Mäntyharjun kunta pyytää Vaasan hallinto-oikeutta huomioimaan seuraavaa:

1. Alueen asemakaavoitus on vireillä ja alueen muuttuva tilanne on siten huomioitu. Yleiskaavan suhteen päivitystarve arvioidaan ensisijaisesti muiden kuntakeskuksen yleiskaavaa koskevien muutosten yhteydessä. Mikäli esimerkiksi alueen rakentamisen suhteen on tarpeen edetä asemakaavoitusta nopeammin, voidaan asiaa käsitellä poikkeamislupamenettelyllä, jos asia on maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamalla tavalla poikkeamisluvalla ratkaistavissa. Tämän Mäntyharjun kunta on todennut jo lupa-asiassa antamassaan lausunnossa (Kh 17.5.2021 § 96).

Kiepin sahan alue on yleis- ja asemakaavassa osoitettu teollisen toiminnan tarpeisiin. Vesialue on osoitettu kiinteistörekisterin perusteella vesialueena, eikä täyttöosalla ole varsinaista kaavallista erityistarkoitusta tai sen käyttöä rajoittavaa tekijää. Asemakaavan muuttamisen tavoitteena on kasvattaa teollisuusaluetta tulevan kiinteistöjaotuksen mukaisesti täyttöalueelle. Lupa-asia on voitu Mäntyharjun kunnan näkemyksen mukaan ratkaista nykyisen kaavatilanteen perusteella ja vesilain 3 luvun 5 §:n mukaisesti lupa-asiaa ratkaistaessa on katsottu, ettei lupa merkittävästi vaikeuta kaavan laatimista. Alueelle myönnetty täyttölupa ei myöskään Mäntyharjun kunnan näkemyksen mukaan ole ristiriidassa täyttöalueella vireillä olevan kaavamuutoksen tavoitteiden kanssa.

Teollisuusalueen eteläpuolella sekä Kiepinsalmen pohjoispuolella on alueita osoitettu asemakaavassa puistoalueena sekä maa- ja metsätalousalueena, mutta varsinaisia virkistysalueita ei kaavassa ole lähialueelle osoitettu eikä se ole tarkoituksenmukaistakaan alueen teollisuuskäyttöön tehdyn aluevarauksen osalta. Puisto- ja maa- ja metsätalousalueiden tarkoituksena on toimia ns. puskurialueina teollisuuden ja asutuksen välillä. Alueita toki voi käyttää soveltuvin osin omaehtoiseen virkistäytymiseenkin, mutta se ei ole alueiden pääkäyttötarkoitus. Nyt valituksenalaisen täyttöalueen osalta ei ole todettu virkistystarpeita, eikä osoittaminen teollisuusalueen ja vesialueen väliin täyttöalueelle tulisi muutenkaan täyttämään asemakaavan 54 §:n mukaisia sisältövaatimuksia turvallisen, terveellisen ja viihtyisän ympäristön osalta. Täyttö ei siis haittaa Mäntyharjun kunnan näkemyksen mukaan alueen virkistyskäyttöä.

2. Alue ei Mäntyharjun kunnan käsityksen mukaan kuulu varsinaisiin määriteltyihin pohjavesialueisiin, eikä esimerkiksi kaavoissa ole alueelle osoitettu erityistä pohjavesialuetta tai pohjavesien suojelutarvetta. Muilta osin pohjavesiin liittyvässä asiassa vastineen antaa oman harkintansa mukaan Mäntyharjun kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena Mikkelin seudun ympäristöpalvelut.

3. Alueen kaavoissa ei aluetta ole arvotettu kalatalouden kannalta erityisen arvokkaaksi alueeksi. Muilta osin vesieliöstöön liittyvässä asiassa vastineen antaa oman harkintansa mukaan Mäntyharjun kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena Mikkelin seudun ympäristöpalvelut.

 

Asiakirjat ovat nähtävillä kunnantalolla hallintosihteerin huoneessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Kunnanhallituksen jäsen Heta Jukola poistui kokouksesta esteellisenä - osakaskunnan hallituksen jäsen HallintoL 28 § 1 mom 5 kohta.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)