Kunnanhallitus, kokous 28.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 LISÄPYKÄLÄ: Oy Woikoski Ab:n Voikosken tehtaan toiminnan olennainen muuttaminen, Mäntyharju (lisäpykälä)

MjuDno-2020-343

Valmistelija

  • Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Kuvaus

Hakemuksen pääasiallinen sisältö

Woikoski Oy hakee Voikosken tehtaan voimassa olevaan ympäristöluvan muuttamista ja toiminnan aloittamislupaa. Tehtaalla on Itä-Suomen aluehallintoviraston 18.12.2020 myöntämä ympäristölupa nro 106/2020. Voikosken tehdas sijaitsee Mäntyharjun kunnassa Voikosken kylässä kiinteistöillä 507-415-3-0 ja 507-415-1-481, osoitteessa Virransalmentie 2023, Voikoski.

Muutoshakemus koskee uutta raakaveden puhdistuslaitteistoa. Puhdistettava vesi otetaan Sarkaveden Voikoskesta voimalaitoksen yläpuolelta. Laitteiston puhdistuskapasiteetti on noin 15 m3 tunnissa. Raakaveden epäpuhtaudet saostetaan syöttämällä veteen polyalumiinikloridia. Tarvittaessa veden pH:ta säädetään natriumhydroksidilla. Sen jälkeen vesi johdetaan ultrasuodatinyksikköön, jossa vedestä poistetaan saostunut kiintoaine, partikkelit ja mikrobiologiset organismit. Puhdistettu vesi johdetaan UV-desinfioinnin ja aktiivihiilisuodatuksen kautta käyttöön.

Järjestelmä suorittaa laitteiston pesun tarvittaessa automaattisesti. Pesukertojen määrä vaihtelee riippuen vuodenajasta ja käytettävän raakaveden puhtaudesta. Pesuja arvioidaan tehtävän keskimäärin 20 tunnin välein. Pesujen tarve tarkentuu laitteiston käyttöönoton jälkeen. Puhdistukseen käytetään sitruunahappoa, lipeää ja ISAVI/386/2022 2 (2) natriumhypokloriittia. Kemikaaleja sisältävä pesuvesi johdetaan ylijuoksuna vesistöön. Pesuvesiä arvioidaan johdettavan vesistöön enintään 2 m3 vuorokaudessa ja 730 m3 vuodessa.

Vaikutusten arviointi

Ramboll Oy on tehnyt vesistövaikutusselvityksen koskien Woikoski Oy:n Voikosken tehdasta. Selvityksessä todetaan mm. seuraavaa; Sitruunahappoa, lipeää ja natriumhypokloriittia käytetään ultrasuodatuksen kalvojen puhdistamiseen. Vastavirtapesu suoritetaan eri kemikaaleilla peräkkäisinä vaiheina, jolloin ensin lisätään sitruunahappoa, tämän jälkeen emästä (lipeä) ja lopuksi natriumhypokloriittia.

Laitteiston suodatusvaiheessa erottuva suodos johdetaan takaisin vesistöön. Arvio suodoksen määrästä on noin 1 m3/h. Suodos sisältää jokivedestä erottuneita epäpuhtauksia, jotka palautetaan jokeen, eivätkä näin ollen lisää vesistökuormitusta. Suodos sisältää myös vähäisiä määriä saostuskemikaalina käytettyä polyalumiinikloridia.

Vastavirtapesussa syntyvät, kemikaaleja sisältävät huuhteluvedet johdetaan tasaussäiliöön, jossa on jatkuvatoiminen pH mittaus. Laitteiston toimittajan arvio on, että nesteen pH on välillä 7–8. Vesi johdetaan ylijuoksuna takaisin koskeen. Johdettavan veden määrää seurataan virtausmittarilla. Mikäli pH ylittää asetetut raja-arvot (ei ole vielä määritelty) sulkeutuu purkulinjan venttiili ja se aiheuttaa hälytyksen valvomoon.

Käytetyt kemikaalit ovat yleisiä vesilaitoskäytössä mm. juomaveden valmistuksessa käytettyjä kemikaaleja eivätkä pienissä pitoisuuksissa haitallisia.

Huuhtelu- ja pesuvesien yhteismäärä on yhteensä noin 2 m3 /vrk. 
 

Vedenkäsittelyn saostusprosessissa raakaveteen lisätään polyalumiinikloridia, jolloin veteen liukenee kolmenarvoisia Al3+ ioneja. Vedessä olevien epäpuhtauksien saostuminen tapahtuu suorana sitoutumisena esim. alumiinifosfaattiin sekä adsorboitumisena hydroksidisakkaan. Muodostuva metallifosfaatti tai hydroksidisakka on pääosin veteen liukenematon. Polyalumiinikloridi saostaa kiintoainetta ja sen myötä alumiiniyhdisteitä päätyy vesistöön pieni määrä.

Kalvojen pesussa käytettävistä kemikaaleista lipeä neutraloi sitruunahaposta aiheutuvaa happamuutta, jolloin tasaussäiliöön muodostuvan liuoksen pH-taso on lähellä neutraalia (pH 7–8) ja vaaratonta vesiympäristölle. Natriumhypokloriitti on voimakas hapetin. Yhdistettä käytetään pääasiassa desinfiointiin ja se hapettaa orgaanisia yhdisteitä pesuvaiheessa, jolloin suuri osa yhdisteestä hajoaa haitattomaksi hapeksi ja suolaksi pH:n ollessa neutraali tai lievästi emäksinen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus toteaa lausuntonaan, että sillä ei ole huomautettavaa ympäristöluvan muutoshakemukseen.

Selvityksen mukaan prosessissa käytettävät kemikaalimäärät ovat vähäisiä ja ne hajoavat tai sitoutuvat suurelta osin prosessin aikana. Näin ollen vesistöön aiheutuva kuormitus on vähäinen.

Kunta pitää kuitenkin äärimmäisen tärkeänä, että ympäristönäkökohdista huolehditaan sekä prosessia käynnistettäessä että käytön aikana ja kemikaalien käyttöturvallisuudesta huolehditaan. Turvallisuusnäkökulma on merkittävä, sillä laitoksen alapuolella sijaitseva Vuohijärvi on tärkeä virkistys-, kalastus- ja retkeilykohde ja järvessä elää mm. luonnonvarainen järvitaimenkanta.

 

Asiakirjat ovat nähtävillä kunnantalolla hallintosihteerin huoneessa.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)