Tekninen lautakunta, kokous 17.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Kuntastrategia 2022-2025

MjuDno-2022-124

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kuntastrategian on tarkoitus valmistua kunnanvaltuuston käsittelyyn toukokuulle 2022. Strategian valmistelua varten kunta on kilpailuttanut strategiakonsultin ja kilpailun voitti Kissconsulting Oy. Kunnanjohtaja esittelee valmistelutilanteen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Merkitään tilannekatsaus tiedoksi ja käydään keskustelu siitä, kuinka yrittäjät voivat sidosryhmänä antaa panoksensa strategian valmisteluun.

Päätös

Elinkeinopoliittinen neuvottelukunta merkitsi tilannekatsauksen tiedoksi ja totesi, että neuvottelukunnan jäsenet toimivat viestin välittäjänä ja yrittäjien näkemysten esiintuojina strategian valmistelussa.

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Voimassa oleva kuntalain mukainen strategia on laadittu vuonna 2017. Tästä strategiasta on tehty kunnanvaltuuston itsearviointi, samoin kuin ulkoinen arviointi elinvoimanäkökulmasta keväällä 2021 (kvalt 7.6.2021, §45). Syksyllä 2021 toteutettiin uuden kuntastrategian valmistelun kilpailutus ns. käänteisenä/ kiinteähintaisena pienhankintana. Tarjouksia tuli yhteensä 11 eri taholta, josta prosessikuvausten, referenssien ja haastattelujen jälkeen päätettiin valita toteuttajaksi Kissconsulting Oy.

Uuden kuntastrategian valmistelu käynnistyi joulukuussa 2021, kun konsultit perehtyivät olemassa olevaan materiaaliin, kuten tilanneanalyyseihin, Taloustutkimuksen toteuttamiin asukas-, vapaa-ajan asukas- ja yrityskokemus -haastattelututkimuksiin sekä tilastoihin ja talouslukuihin.

  • Tammi-helmikuussa toteutettiin kyselyt valtuutetuille ja henkilöstölle (Questback-menetelmä)
  • sekä erillinen kysely kuntalaisille (Innoduel-menetelmä).
  • Kissconsulting Oy:n Elisa Peltola ja Juha Valkamo haastattelivat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanvaltuuston puheenjohtajat syventääkseen käsitystä kunnan tilasta ja tulevaisuudesta.
  • Valmistelua on tehty johtotiimin työpajassa 14.1.2022
  •  ja kunnanvaltuuston työpajoissa 16.2. ja 21.3.2022
  • sekä esimiesten työpajassa 31.3.2022.
  • Nuorten mielipiteitä kysyttiin 11.3.2022 järjestetyssä Vaikuta!-tapahtumassa.
  • Lisäksi strategian valmistelun etenemistä on esitelty kunnanhallituksen elinkeinopoliittisessa neuvottelukunnassa 22.2. ja 3.5.2022
  • sekä VisitMäntyharju-verkoston kokouksessa 31.3.2022.
  • Kuntastrategialuonnos on ollut nähtävillä ja kommentoitavissa kunnan kotisivuilla 27.4.-11.5.2022.

Kuntastrategian lähtökohta on visio "Mäntyharjun hengestä", joka ponnistaa muutoksen ilmapiiristä, ammentaen kaikesta siitä hyvästä, jota kunnassa on jo olemassa sekä yhteisestä tahdosta rakentaa tulevaa. Historiaa, kulttuuria, ympäristöä hyödyntämällä ja kehityshalua vahvistamalla kunta ottaa harppauksen kohti uutta aikakautta, jossa on vakaa talous ja positiivinen imago. Elinkeinojen menestys sekä monipuolinen luonto ja aktiviteetit luovat pohjan kunnan kehitykselle. Toimintatapanamme on uusiutuminen, yhteistyö ja positiivisuus painopisteinä talous ja päätöksenteko, kuntaimago, elinkeinojen menestys sekä aktiviteetit ja luonto.

Tavoitteena on, että kunnanhallitus käsittelee strategian 23.5.2022 ja sieltä se etenee kunnanvaltuuston päätettäväksi 6.6.2022. Hyväksyttyä strategiaa on tarkoitus käydä läpi koko henkilökunnan kanssa syyskuussa ja strategian tulee näkyä vuoden 2023 talousarvion laadinnassa.

Kissconsulting Oy:n Juha Valkamo on kokouksessa teamsin välityksellä esittelemässä startegialuonnosta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta käsittelee strategialuonnoksen ja antaa kunnanhallitukselle lausunnon päätöksenteon pohjaksi.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyy esitetyn kuntastrategian vuosille 2022-2025. Tekninen lautakunta painottaa uusiutumisen, yhteistyön ja positiivisuuden merkitystä strategian toteuttamisessa.