Kunnanhallitus, kokous 9.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Kurkilahden asemakaava / täytäntöönpano MRL 201 §

MjuDno-2022-286

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Aikaisempi käsittely
Tekninen lautakunta, 25.4.2018
Tekninen lautakunta, 25.8.2020
Tekninen lautakunta, 19.10.2021
Tekninen lautakunta, 15.2.2022
Kunnanhallitus, 21.2.2022
Kunnanvaltuusto 7.3.2022

Kurkilahden asemakaava hyväksyttiin Mäntyharjun kunnanvaltuustossa 7.3.2022 § 14. Valitusaikana kaavan hyväksymispäätöksestä tehtiin kunnallisvalitus Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Maankäyttö- ja rakennuslain 201 §:n mukaan kunnanhallitus voi valitusajan kuluttua määrätä yleis- ja asemakaavan tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman kaava-alueen siltä osalta, johon valitusten tai oikaisukehotuksen ei voida katsoa kohdistuvan. Kunnan on annettava päätös viivytyksettä tiedoksi valittajille ja muutoksenhakuviranomaiselle sekä, jos määräys koskee oikaisukehotuksen kohteena olevaa kaavaa, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. Muutoksenhakuviranomainen voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon.

Valituksen alainen Kurkilahden asemakaava voidaan osittain ja rajatusti kaava-alueen siltä osin, johon valitusten ei voida katsoa kohdistuvan, panna täytäntöön maankäyttö- ja rakennuslain 201 §:n nojalla ilman, että vaarannetaan valituksen tarkoitusta. Valituksen sisällön perusteella voidaan katsoa, että valitus koskee ainoastaan tilan ********* ranta-aluetta koskevaa puistokaistaletta. Se on tuotu valituksessa selkeästi esiin. Valituksen mukaan valittaja ei hyväksy Kurkilahden asemakaavaa siltä osin, kun puistoalue ja kevyen liikenteen polku, ns. rantaraitti on merkitty kulkemaan hänen omistamansa tilan ********* ********* alueella. Valittaja vaatii, että hallinto-oikeus kumoaa valtuuston hyväksymän kaavan tältä osin lainvastaisena ja muuttaa päätöstä ja kaavaa siten, että rantaraitti ja puistoalue poistetaan tilan alueelta tai palauttaa kaavan kuntaan tällä tavalla muutettavaksi.

Liitteenä kaavakartta, jossa valituksenalainen alue on rajattu voimaan tulevan kaava-alueen ulkopuolelle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus

1. päättää määrätä voimaan Kurkilahden asemakaavan siltä osin, kun päätöksen kohteena olevasta kaava-alueesta ei ole valitettu.
Kurkilahden asemakaava tulee voimaan kaikilta muilta osin, lukuunottamatta tilan Ratavartija 507-413-7-701 ranta-aluetta koskevaa puistokaistaletta ja kevyen liikenteen yhteyttä.
Päätös perustuu MRL 201 §:ään, jonka mukaan kaava-alue siltä osin, kun siihen ei kohdistu valitusta, voidaan saattaa voimaan.

2. antaa päätöksen tiedoksi myös asemakaavasta valituksen tehneelle sekä muutoksenhakuviranomaiselle (Itä-Suomen hallinto-oikeus).

Päätös

Hyväksyttiin.


Kaavoittaja DI Jarmo Mäkelä Karttaako Oy:stä oli saapuvilla Teams-etäyhteyden kautta asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

valittaja, Itä-Suomen hallinto-oikeus