Tekninen lautakunta, kokous 23.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Torisääntö 2022

MjuDno-2018-184

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sini Kauppinen, kunnossapitotyönjohtaja, sini.kauppinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnalla ei ole voimassa olevaa torisääntöä. Torin aukioloajoista, maksuista ja muista torin käyttöön liittyvistä ohjeista on päätetty teknisessä lautakunnassa 20.9.2010 § 44.

Kunnossapitotyönjohtaja Sini Kauppinen on valmistellut liitteenä olevan luonnoksen torisäännöksi. 

Torisääntö koskee Mäntyharjun toria sekä sellaisia alueita, joita tilapäisesti käytetään torikauppaan tai osana toritapahtumia. Sääntö koskee torikaupan lisäksi kaikkea siihen verrattavaa myynti-, esittely-, yms. toimintaa sekä torialueilla järjestettäviä tapahtumia.

Säännöt sisältävät yleiset säännöt sekä torikauppaa koskevat säännöt. Yleisiin sääntöihin on sisällytetty kohdat yleisestä järjestyksestä, turvallisuudesta, toiminnan rajoituksista ja vuokrasopimuksesta. Toripaikkaa koskevat säännöt sisältävät myyntipaikkojen vuokra- ja myyntiajat, hinnat, vuokrauskäytännön, vuokrasopimuksen irtisanomisen sekä muut vuokrausehdot ja erikoistilanteet.

Torisääntöluonnos ja suunnitellut toripaikkamaksut on lähetetty nykyisille toripaikkojen varaajille kommentoitavaksi. Kommentteja pyydettiin 26.3.2018 mennessä. Nykyisistä toripaikanvaraajista yksi on antanut 16.3.2018 huomautuksenaan, että hän ei hyväksy kohdassa 1.3. Toiminnan rajoitukset kohdasta seuraavaa: "Silloin, kun Mäntyharjun kunta vuokraa koko torin tai osan siitä tilapäisesti muulle tapahtumajärjestäjälle, eivät toripaikkasopimukset ole vuokratulla torin osalla tai myyntipaikalla voimassa, eikä torikauppa siten sallittua. Kunta ei ole velvollinen järjestämään korvaavia myyntipaikkoja eikä hyvittämään myyntipaikan vuokraa tältä ajalta. Tapahtumajärjestäjällä on oikeus sallia torimyynti vuokraamallaan alueella. Tällöinkin tulee noudattaa tämän torisäännön määräyksiä soveltuvin osin. Torin ylläpitäjällä on oikeus tarvittaessa määrätä, minkälaisen korvauksen tapahtumajärjestäjä voi periä niiltä tapahtumaan osallistuvilta torikauppiailta, joilla on jo sopimus torimyyntipaikasta kunnan kanssa. Toripaikan vuokrannut ei voi vaatia torin ylläpitäjää rajoittamaan tämän torisäännön mukaista toimintaa vuokraamansa alueen ulkopuolella."

Tarve kyseiselle toiminnan rajoitukselle on erittäin epätodennäköinen, mutta on hyvä olla torisäännössä valmiina silloin, jos todellinen tarve torin käytölle tulee.

Päätösehdotus

Esittelijä

Tapio Montonen, tekninen johtaja, tapio.montonen@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta

  1. hyväksyy torisäännön otettavaksi käyttöön 15.4.2018 alkaen
  2. päättää, että tekninen johtaja voi tehdä säännöstä poiketen torin käyttöön liittyen vähäisiä muutoksia. 

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Kuvaus

Torisäännön päivittäminen vähemmän tulkinnan varaa sisältäväksi ja paremmin käytäntöä palvelevaksi on ollut toiveena sekä torikauppiaiden että torin asiakkaiden kuin myös kunnan työntekijöiden puolelta. Säännön päivitystä on valmisteltu pitkään ja kuunneltu eri tahojen toiveita valmistelun pohjaksi. Valtuuston hyväksymien maksuperusteiden saatua lainvoiman asia saadaan käsittelyyn hyvissä ajoin ennen uuden torimyyntikauden aloitusta. Samalla vaihdamme käyttäjäpalautteen perusteella toripaikkojen varausjärjestelmän visuaalisempaan alustaan, jonka toivotaan helpottavan paikkojen varaamista.

Hallintosäännön 23§ 2. kohdan mukaan lautakunta päättää (toimialaansa kuuluvista) maksuista, taksoista ja tilavuokrista. Lautakunta käy keskustelun liitteenä olevan torisääntöluonnoksen pohjalta ja ehdottaa tarvittaessa muutoksia. Liitteenä myös uusi paremmin käytäntöä palveleva toripaikkojen sijoittelu. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy liitteenä olevan uuden torisäännön sekä toripaikkojen hinnaston. Lautakunta merkitsee myös tiedokseen uuden toripaikkojen sijoittelun ja numeroinnin.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyy liitteenä olevan uuden torisäännön sekä toripaikkojen hinnaston seuraavin muutoksin:
Torisääntö
2.1 myyntiaika touko- syyskuussa klo 6-21, muulloin klo 8-21,
2.2.2 hakemuksesta vuokrattavan paikan saaminen: sopimus voimassa 3 vuotta + 2 optiovuotta, tarjouksille määrätään pohjahinta, vuokra sidotaan indeksiin.
Lautakunta merkitsee myös tiedokseen uuden toripaikkojen sijoittelun ja numeroinnin.

Hakemuksesta vuokrattavien paikkojen kilpailutus tuodaan seuraavaan lautakunnan kokoukseen käsiteltäväksi.

Tiina Maczulskij ilmoitti olevansa jäävi ja poistui pykälän käsittelyn ajaksi. Varajäsen Anne-Maria Lustig oli pykälän käsittelyn ajan läsnä Teams-yhteydellä.