Rakennuslautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Oikaisuvaatimus toimenpidelupaan 507-2022-63 / Lausunto Itä-Suomen hallinto-oikeudelle

MjuDno-2022-263

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Kiinteistölle ********* on haettu 13.3.2022 toimenpidelupa  aidan pystyttämiseksi. Hakijan mukaan aita on metallinen elementtiverkkoaita metalliportilla. Verkkoaita on n. 180 cm korkea ja koostuu n. 2-3 m. pitkistä aitaelementeistä. Hakemuksesta on suoritettu naapurin kuuleminen, johon ********* ja ********* ovat 21.3.2022 antaneet kirjallisen huomautuksen ilman valtakirjaa ********* ja ********* puolesta.

Rakennustarkastaja on myöntänyt 23.3.2022 § 86 toimenpideluvan  (507-2022-63). ********* ja *********ovat jättäneet 5.4.2022 oikaisuvaatimuksen 22.3.3022 § 86 myönnettyyn  toimenpidelupaan. Hakijalle on annettu mahdollisuus vastineeseen edellämainittuun oikaisuvaatimukseen, hän on antanut vastineen 6.4.2022 sekä täydentänyt sitä kahdella sähköpostilla 7.4.2022. Vastaineessa ja sähköposteissa on otettu kantaa oikaisuvaatimuksen tehneiden oikeuteen tehdä oikaisuvaatimus sekä kirjattu tarpeiden mukaiset (mm. eläinten koko ja käyttäytyminen sekä luonon olosuhteet) perusteet suunnitellulle aidalle sekä sen sijoittamiselle.

Oikaisuvaatimuksen jättäneillä ********* ja ********* ei ole naapurikiinteistön ********* lainuudon mukaan omistus ja/ tai hallintaoikeutta ko. kiinteistöön.

Päätösehdotus

Esittelijä

Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta hylkää ********* ja ********* 5.4.2022 jättämän oikaisuvaatimuksen 23.3.2022 § 86 myönnetystä toimenpideluvasta.

PERUSTEET:
Oikaisuvaatimuksen tehneillä ei ole maanmittauslaitoksen rekisterin mukaan omistus ja/ tai hallintaoikeutta naapurikiinteistöön *********, eikä siten oikeutta oikaisuvaatimuksen jättämiseen. Maankäyttö- ja rakennuslain 133 §:n mukaan naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa.

Rakennustarkastajan muutettu päätösehdotus:

Hakemuksen ja sen liitteiden mukainen aita, joka on luaharkinnassa määrätty tehtäväksi mustana tai tumman harmaana, ei ole oikeusvaikutteisen Vanosen rantaosayleiskaavan ja/ tai kunnan rakennusjärjestyksen määräysten vastainen. Joten *********n oikaisuvaatimus tulee perusteettomana hylätä.

Kiinteistön ********* omistajan tulee rakentaa ja kunnossa pitää aita.

PERUSTEET:

Lupaharkinnassa tulee varmistaa, että luvitettava hanke täyttää rakentamista koskevat määräykset eikä ole kaavan ja rakennusjärjestyksen vastainen. Lupamääräyksellä on varmistettu rakennusjärjestyksen määräyksen 3.5 AITAAMINEN/ ympäristöön soveltumisen toteutuminen, lupaehdolla värityksestä. Hakemuksessa on ilmoitettu, että aita on rakennettavissa sekä huollettavissa lupaa hakevan kiinteistöltä *********. Aidan ominaistarpeet (esim. korkeus) tietää parhaiten hankkeen suunnittelija/ hankkeeseen ryhtyvä, rakennusvalvonta ei toimi suunnittelijana.

Oikaisuvaatimuksen jättänyt on esityslistan julkaisun jälkeen toimittanut rakennusvalvontaan lahjakirjan, joka on päivätty 15.4.2014. Lahjakirjassa lahjoittajat ovat pidättäneet itsellään ja oikaisuvaatimuksen tehneellä henkilöllä elinikäisen hallinta- ja käyttöoikeuden lahjoitettuun kiinteistöön. Tämän asiakirjan mukaan ********* on oikeus tehdä oikaisuvaatimus koskien toimenpidelupaa 507-2022-63.

SOVELLETUT OIKEUSOHJEET:
Maankäyttö- ja rakennuslaki 126 §, 133 §, 138 § ja 187 §
Vanosen rantaosayleiskaava

Päätös

Hyväksyttiin

Valmistelija

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Itä-Suomen hallinto-oikeus on pyytänyt rakennuslautakunnan lausuntoa rakennuslautakunnan päätökseen 7.6.2022 toimenpidelupaa 507-2022-63 koskevassa oikaisuvaatimusasiassa. Rakennuslautakunta on hylännyt aidan rakentamiseen jätetyn oikaisuvaatimuksen.  
Lausuntoa on pyydetty 1.9.2022. Itä-Suomen hallinto-oikeus antanut jatkoaikaa lausunnon toimittamiseen 9.9.2022 saakka. Lisäksi Itä-Suomen hallinto-oikeus on pyytänyt toimittamaan kaikki valituksenalaisen päätöksen perusteena olleet asiakirjat ja muu tarvittava selvitys sekä laatimaan numeroidun luettelon lausunnon liitteenä toimitetuista asiakirjoista.

Valituksen tekijä on valituksessaan vaatinut, että kiinteistölle ********* rakennettava aita, mikä on toisen kiinteistön ja valittajan hallitseman kiinteistön ********* rajalla, saa olla enintään 1,2 metriä korkea. Rakennuslautakunta on oikaisuvaatimusta käsitelleessään todennut, ettei aita ole oikeusvaikutteisen Vanosen rantaosayleiskaavan ja/tai kunnan rakennusjärjestyksen määräysten vastainen. Perusteluissaan rakennuslautakunta on sanonut, että "Lupaharkinnassa tulee varmistaa, että luvitettava hanke täyttää rakentamista koskevat määräykset eikä ole kaavan ja rakennusjärjestyksen vastainen. Lupamääräyksellä on varmistettu rakennusjärjestyksen määräyksen 3.5 AITAAMINEN/ ympäristöön soveltumisen toteutuminen, lupaehdolla värityksestä. Hakemuksessa on ilmoitettu, että aita on rakennettavissa sekä huollettavissa lupaa hakevan kiinteistöltä *********. Aidan ominaistarpeet (esim. korkeus) tietää parhaiten hankkeen suunnittelija/ hankkeeseen ryhtyvä, rakennusvalvonta ei toimi suunnittelijana."

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta esittää, että *********n valitus koskien Mäntyharjun rakennuslautakunnan päätöstä 7.6.2022 § 20 Oikaisuvaatimus toimenpidelupaan 507-2022-63 tulee aiheettomana jättää huomioimatta.

Rakennuslautakunnan lausunto ja perustelut:

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennusvalvonta arvioi suunnittelijan kelpoisuuden ja pääpiirustuksista täyttävätkö suunnitelmat kaavan ja rakennusjärjestyksen määräykset, lähtötietojen määrittämisestä ja teknisistä ratkaisuista päättää rakennushankkeeseen ryhtyvät ja suunnittelija. Suunnittelija laatii asiakirjat, joiden perusteella ilmoitus tai lupa käsitellään.

Rakennusjärjestys määrää, että Mäntyharjun kunnassa yleiskaava-alueella saa rakentaa korkeintaan 1,2 m korkean kiinteän aidan ilman toimenpideilmoitusta tai lupamenettelyä (kohdan 3.5 AITAAMINEN määräykset tulee huomioida). Tätä korkeammasta aidasta tulee tehdä toimenpideilmoitus, johon edellytetään liitteeksi asemapiirustus ja havainnepiirros tai -kuva. Asemapiirustuksessa hakemuksen mukainen aita on suunniteltu hakijakiinteistöä rasittavan tieoikeuden (oikeutettu *********) viereen, joten rakennustarkastaja on MRL 129 §:n perusteella (Kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tulee ilmoituksen sijasta edellyttää rakennus- tai toimenpideluvan hakemista, jos se yleisen edun tai naapurien oikeusturvan kannalta on tarpeen) muuttanut asian käsittelyn toimenpideluvaksi ja siksi asiaan on lisätty naapurin kuuleminen.

Lupaharkinnan aikana hankkeeseen ryhtyvä on esittänyt perustelut suunnitellulle aidalle, Vanosen rantaosayleiskaava tai rakennusjärjestys eivät kiellä suunnitelman mukaisen aidan luvittamista. Lupaharkinnassa on todettu suunnitellun aidan soveltuvan jo rakennettuun ympäristöön hankkeeseen ryhtyvän maalle niin, että se on hankkeeseen ryhtyvän rakennettavissa ja kunnossa pidettävissä. Lupaa on määrätty ehdot sijoituksesta ja väristä, jotta se soveltuu olemassa olevaan rakennettuun ympäristöön.

Päätös

Hyväksyttiin


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)