Rakennuslautakunta, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Rakennusrekisterin ylläpitäminen rakennusvalvonnassa

MjuDno-2022-453

Valmistelija

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnan rakennusrekisteri ylläpidetään rakennusvalvonnassa LOUHI kuntapalvelimen kautta, rakentamisen lupahakemusten käsittelyn kautta. Luvattomassa rakentamisessa rakennus ja sen tiedot viedään rekisteriin luvan kautta, josta poikkeuksena on ennen vuotta 1980 rakennetut ja/ tai laajennetut ja/ tai käyttötarkoitukseltaan muutetut rakennukset (kevennys yleisestä linjasta, jossa rajana on vuosi 1958 eli rakennuslain valmistuminen) jotka lisätään ilman luvitusta haltijan kirjallisesti toimittamien tietojen perusteella. Tällä toimintatavalla on varmistettu ja varmistetaan kiinteistöjen ja/ tai rakennusten omistajien tasapuolinen kohtelu, sekä tietojen oikeellisuus.

Purkamisluvat ja -ilmoitukset käsitellään hakemustietoihin perustuen rakennusvalvonnassa LOUHI kuntapalvelimen kautta, jolloin niiden dokumentointi (mm. purkujätteet ja rekisteristä poistot) hoituu yhdellä dokumentoidulla käsittelyllä.

Mikäli rakennukselta ja/ tai sen huoneistolta puuttuu pysyvä rakennus- tai huoneistotunnus haetaan se/ ne Digi- ja väestöviraston järjestelmästä (oikeudet rakennustarkastajalla ja palvelusihteerillä) ja lopullinen tietojen päivitys tehdään lupamenettelyllä tai ennen vuotta 1980 rakennettujen osalta LOUHI kuntapalvelimen rakennusrekisterisovelluksella.

Maankäyttö- ja rakennuslain 147 § velvoittaa lupamenettelyn (rakentaminen, korjaaminen/ muuttaminen tai purkaminen) yhteydessä hakijaa liittämään hakemukseen tarvittavat tiedot, jotka lupakäsittelyn aikana siirretään LOUHI kuntapalvelimella Digi- ja väestöviraston (VRK) järjestelmään. Uusien rakennushankkeiden (luvitus) tiedot siirtyvät edelleen verottajalle, muiden korjausten tiedot eivät suoraan välity verottajalle (kunta voi erikseen pyytää poimimaan näitä tietoja).

Kiinteistön omistajan oikeusturva virheellisten tietojen (pinta-alat, tilavuus ja liittymät sekä varusteet) oikeellisuudesta on rakennuksen omistajalla/ haltijalla, jonka tulee tarkastaa kiinteistöveropäätös. Verotietojen osalta hänellä on velvollisuus tehdä korjaukset OMAVERO -palvelun kautta, rakennuksen tietojen osalta korjaukset tehdään rakennusvalvonnan kautta edellä kirjatuin menetelmin. Olemassa olevien rakennusten perusparannuksista (arvoa korottavat) on verovelvollisella lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa verottajalle (esim. OMAVERO -palvelun kautta).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta päättää esittelytekstin mukaisen toimintatavan käytettäväksi Mäntyharjun kunnan rakennusrekisterin ylläpidossa.

Päätös

Hyväksyttiin


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)