Kunnanhallitus, kokous 17.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 156 Vastaanottopalvelujen tuottaminen / asuntojen varaaminen

MjuDno-2022-407

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Ukrainasta paenneet voivat saada majoituspalveluita kunnasta ilman, että kuntaan perustetaan vastaanottokeskusta. Maahanmuuttovirasto korvaa kunnille majoituksen kustannukset.
Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomessa on jätetty yli 35 000 tilapäisen suojelun hakemusta. Tilapäistä suojelua saavalla on oikeus vastaanottopalveluihin.

Kunta voi tehdä vastaanottokeskuksen kanssa sopimuksen siitä, että kunta tarjoaa tilapäistä suojelua saaville vastaanottolain mukaisia majoituspalveluita.
Kuntien ottaminen tiiviimmin mukaan vastaanottopalveluiden järjestämiseen on tarpeellista, koska Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen takia paenneiden määrän ennakoidaan edelleen kavavan Suomessa.
Järjestelmä mahdollistaa sen, että Ukrainasta paenneet  voivat asua niillä paikkakunnilla, joissa heillä on läheisiä, töitä tai muita siteitä.

Mäntyharjua lähinnä oleva vastaanottokeskus sijaitsee Mikkelissä.  Mikkelin Vok:n johtajan Otto Lepän kanssa on keskusteltu Mäntyharjun mahdollisuudesta toimia osapuolena vastaanottopalveluiden tuottamisessa. Liitteenä on sopimusmalli asiasta.
Sopimuksen mukaan kunta vastaa majoituspalveluista. Valtio maksaa kunnalle korvausta 8,99€ /vrk/ henkilö palvelun toteuttamisesta. Sopimus ei velvoita kuntaa vastaanottamaan tilapaisen suojen tarpeessa olevia vaan päätös on yksittäistapauksessa kunnan. Toisaalta sopimus edellyttää Vok:n hyväksyvän henkilön sijoittumisen kuntaan.

Sopimus tulee taannehtivasti voimaan 1.5.2022 lähtien ja on voimassa  30.9.2022 saakka. Migri on kuitenkin ilmoittanut, että se haluaa käyttää sopimukseen sisältyvää optiokautta. Tälläin sopimus on voimassa enimmillään 4.3.2023 saakka.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus,

  1. hyväksyy Mäntyharjun kunnan ja Mikkelin vastaanottokeskuksen, SPR Kaakkois-Suomen piirin, välisen liitteenä olevan sopimuksen vastaanottopalveluiden tuottamisesta;
  2. toteaa, että kunta on valmis osoittamaan majoituspalveluiden järjestämiseen 10 Koy Keskivälin omistamaa asuntoa;
  3. päättää, että kunta hyväksyy sopimukseen sisältyvän optiokauden käyttämisen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Tilapäistä suojelua tarvitseville ukrainalaisille on tällä hetkellä vuokrattu kahdeksan  Koy Keskivälin asuntoa. Mikkelin vastaanottokeskuksen taholta on viestitetty tarpeesta sijoittaa kuntiin lisää vok:n asukkaita.

Koy Keskivälin hallituksessa asiaa käsiteltiin 11.10.2022 ja todettiin, että yhtiöllä on valmius osoittaa lisää viisi asuntoa ko. käyttöön. Tämän jälkeen asuntojen kokonaismäärä kyseiseen käyttötarkoitukseen olisi 15 kpl.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus päättää, että kunta on valmis osoittamaan Mikkelin vok:n kanssa solmitun sopimuksen perusteella majoituspalveluiden järjestämiseen 15 Koy Keskivälin omistamaa asuntoa.

Päätös

Hyväksyttiin.