Kunnanhallitus, kokous 17.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 154 Hallintosääntöuudistus 1.1.2023

MjuDno-2022-560

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Hallintosääntö on kunnan hallinnon tärkein säännös. Jokaisessa kunnassa on oltava hallintosääntö, jonka sisältö on määritelty kuntalain (410/2015) 90 §:ssä. Hallintosäännön määräysten sisältö on valtuuston harkinnassa, mutta hallintosääntömääräys ei kuitenkaan saa olla lainvastainen. Hallintosäännössä tulee antaa tarpeelliset määräykset ainakin niistä asioista, jotka kuntalain 90 §:ssä luetellaan. Hallintosäännössä voidaan antaa myös muita kuin em. säännöksessä mainittuja määräyksiä.

Hallintosääntö on kunnan hallinnon ja toiminnan keskeisin ohjausväline. Hallintosäännön ohella muita kunnan toiminnan keskeisiä ohjausvälineitä ovat kuntastrategia, talousarvio ja taloussuunnitelma sekä muut valtuuston päätökset.
Kunnan ylintä päätösvaltaa käyttää valtuusto. Valtuusto vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta, käyttää kunnan päätösvaltaa ja siirtää toimivaltaansa hallintosäännön määräyksillä. Valtuusto tekee toimivallan siirtoa koskevat päätökset aina hallintosäännöllä. Toimivaltaa ei voida siirtää erillisellä valtuuston päätöksellä. Päättäessään hallintosäännöstä valtuusto samalla määrittelee oman asemansa kunnan päätösvallan käyttäjänä, päättää toimielinten ja viranhaltijoiden välisestä työnjaosta ja ratkaisee, annetaanko kunnan viranomaiselle valta omalla päätöksellään siirtää toimivaltaansa edelleen.

Kuntalain 14 §:n mukaan kunnanvaltuusto päättää hallintosäännöstä.

Hallintosäännössä on kysymys kunnan sisäisen hallinnon ja toiminnan järjestämisestä. Tästä syystä on vakiintuneesti katsottu, että hallintosääntöä voidaan soveltaa heti kun se tai sen muutos on hyväksytty. 

Mäntyharjun kunnan nyt voimassa oleva hallintosääntö on hyväksytty  kunnanvaltuustossa 10.5.2021 ja otettu käyttöön 1.8.2021. Niin nykyisen kuin uusitun hallintosäännön taustalla on pitkälti Kuntaliiton mallisääntö. 
Nyt käsittelyssä oleva hallintosääntöluonnos on laadittu aiemman säännön kokemusten pohjalta. Prosessissa on kuultu valtuustoryhmiä hallintosäännön sisällöstä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että valtuusto

  1. hyväksyy liitteenä olevan hallintosäännön ja
  2. päättää, että se tulee voimaan 1.1.2023.

Päätös

Kunnanhallitus palautti hallintosäännön valmisteltavaksi.