Kunnanhallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 176 Vaalijalan Sateenkaaren koulun tulevaisuuden järjestäminen

MjuDno-2021-853

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Vaalijalan jäsenkuntia on pyydetty antamaan alustava näkemys halukkuudesta liittyä Sateenkaaren koulun toiminnan jatkamiseksi perustettavaan uuteen kuntayhtymään 28.2.2022 mennessä. Jäsenkuntien kommenttien perusteella Pieksämäen kaupunki tekee yhdessä Vaalijalan kuntayhtymän kanssa asiakirjoihin tarvittavat muutokset 15.3.2022 mennessä. Tämän jälkeen kukin jäsenkunta käsittelee uuden kuntayhtymän perussopimuksen, jos päättää liittyä siihen, sekä Vaalijalan kuntayhtymän jakautumissopimuksen toimielimissään 30.4.2022 mennessä.

Vaalijalan kuntayhtymän Sateenkaaren koulu ei ole sosiaali- ja terveydenhuoltoa, eikä siten siirryhyvinvointialueille. Koulun toiminnan tulevaisuuden järjestelyvastuu on Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnilla (Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (616/2021 20 § 3 mom). Vaalijalaon tunnustellut jäsenkunniltaan mahdollisuutta perustaa uusi kuntayhtymä.

Vaalijalan kuntayhtymä lakkaa 31.12.2022 ja sen toiminta, varat, velat ja henkilöstö siirtyvät hyvinvointialueille. Vaalijalan kuntayhtymän hallitus on päättänyt esittää yhtymäkokoukselle leasingsopimuksen päättämistä.  

Uusi kuntayhtymä ryhtyy ylläpitämään Sateenkaaren koulun toimintaa. Osana jakautumista Vaalijalan kuntayhtymästä siirtyisi henkilöstöä liikkeenluovutuksella uuteen kuntayhtymään noin 30 henkilöä. Uusi kuntayhtymä aloittaisi toimintansa 1.8.2022.

Mäntyharjun kunnassa on ollut vuosittain joitakin vaativan erityisen tuen tarvitsijoita, mutta huolimatta määrällisesti pienestä tarpeesta, siihen vastaaminen on kuitenkin erittäin tärkeää. Näiden oppilaiden tarpeiden vaativuuden vuoksi opetushenkilöstöltäkin vaaditaan kohdennettua, erityistä asiantuntemusta ja osaamista, minkä vuoksi opiskelu ei onnistu vahvasti tuettunakaan kunnan omassa opetustoiminnassa, jolloin palvelu pitää saada muualta. Sateenkaaren koulun jatkaessa valtakunnallisena vaativan erityisen tuen kouluna, mäntyharjulaisille oppilaille on edelleen mahdollista ostaa tarvittavat palvelut.

Talousarvioluonnoksen (vuosi 2023) mukaan perustettavan kuntayhtymän toimintakulut olisivat noin 1,5 miljoonaa euroa ja tulot 1,8 miljoonaa euroa. Jäsenkuntalaskutukseen perustuviksi tuloiksi on budjetoitu 800 000 euroa. Vuosikate olisi noin 200 000 euroa ja poistot 150 000 euroa. 

Mäntyharju suhtautuu uuden kuntayhtymän perustamiseen varauksella ja ei ole tässä vaiheessa liittymässä uuteen kuntayhtymään. Vaikka annetussa esityksessä kerrotaan, että siirrosta uuteen kuntayhtymään ei seuraa välittömiä taloudellisia vaikutuksia jäsenkunnille, voi tilanne tulevina vuosina muuttua taloudellisesti raskaaksi jäsenkunnille. 

Alustavien kannanottojen pohjalta Pieksämäki, Suonenjoki, Juva (KH § 36/2022) ja Kangasniemi (KH § 47/2022) näkevät uuteen kuntayhtymään liittymisen mahdollisena. Puumala (KH § 27/2022), Mikkeli (KH § 79/2022) ja Hirvensalmi (KH § 23/2022) ovat päättäneet, etteivät ole liittymässä uuteen kuntayhtymään.

Oheismateriaaleina ovat Pieksämäen kaupungin saatekirje, perussopimus- ja hallintosääntöluonnos sekä budjettiluonnos.

Päätösehdotus

Esittelijä

Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle, että Mäntyharju ei liittyisi Sateenkaaren koulun toimintaa jatkavaan kuntayhtymään.

Päätös

Sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle, että alustavasti Mäntyharju liittyisi Sateenkaaren koulun toimintaa jatkavaan kuntayhtymään.

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana Heta Jukola ehdotti lautakunnan päätökseksi, että "Sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle, että alustavasti Mäntyharju liittyisi Sateenkaaren koulun toimintaa jatkavaan kuntayhtymään". Piia Mäkilä kannatti ehdotusta.

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että Heta Jukola on tehnyt esittelijän ehdotuksesta poikkeavan kannatetun ehdotuksen, joten asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän esitystä äänestävät "jaa" ja ne, jotka kannattavat Heta Jukolan esitystä äänestävät "ei". Selonteko keskustelusta ja äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin kaksi (2) "JAA"-ääntä (luettelo) ja kuusi (6) "EI"-ääntä (luettelo).

Puheenjohtaja totesi, että Heta Jukolan ehdotus on äänestetty lautakunnan päätökseksi.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus päättää, että Mäntyharjun kunta ei liity Sateenkaaren koulun toimintaa jatkavaan uuteen kuntayhtymään.

 

Keskusteltaessa Heta Jukola esitti, että Mäntyharjun kunta liittyy Sateenkaaren koulun uuteen kuntayhtymään.
Seppo Hujanen ja Piia Mäkilä kannattivat Jukolan esitystä.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja totesi, että on tehty kunnanjohtajan esityksestä poikkeava kannatettu päätösehdotus, joten on suoritettava äänestys.

Puheenjohtaja määräsi äänestyksen suoritettavaksi nimenhuudoin ja teki seuraavan äänestysesityksen, joka hyväksyttiin:
ne, jotka kannattavat kunnanjohtajan päätösehdotusta äänestävät JAA.
Heta Jukolan esitystä kannattavat äänestävät EI.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 9 ääntä, joista 2 JAA- ja 7 EI-ääntä, joten puheenjohtaja totesi kunnanhallituksen päätöksesi tulleen Heta Jukolan esityksen, että kunta liittyy Sateenkaaren koulun toimintaa jatkavaan uuteen kuntayhtymään.

JAA: Markku J. Lamponen, Jaana Partio.
EI: Seppo Hujanen, Tapio Hämäläinen, Heta Jukola, Matti Nykänen, Piia Mäkilä, Jani Paasonen, Jonna Pöysti.

Päätös

Mäntyharjun kunta liittyy Sateenkaaren koulun uuteen kuntayhtymään.


Jaana Partio jätti kirjallisen eriävän mielipiteen kunnanhallituksen päätöksestä
”En hyväksy kunnanjohtajan päätösesityksen hylkäämistä ja osallistumispäätöstä Sateenkaaren koulun kuntayhtymään.
Perusteluni ovat seuraavat:
. kunnan tarve ko. koulutukseen on vähäinen ja koulutus on ostettavissa ilman sitoutumista kuntayhtymän hallinto- ja kiinteistökuluihin
. koulutuksen järjestely on tarkasteltava joka tapauksessa lapsen parhaaksi ja valittava koulutuspaikka sen mukaisesti. Tärkeää on lapsen arjen elämä mahdollisimman lähellä perhettä (Mikkeli, Kouvola esim.)
. kunnanjohtajan esitys oli riittävän selkeästi perusteltu kunnan edun mukaisena.


Sivistysjohtaja Sari Aarniokoski oli saapuvilla asian käsittelyn ajan.

Valmistelija

Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Pieksämäen kaupunki on 15.3.2022 lähettänyt Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnille ja Sateenkaaren koulun palveluita käyttäville kunnille seuraavan toimenpidepyynnön:

Pieksämäen kaupungin aloitteesta Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnilta ja Sateenkaaren koulun palveluita käyttäviltä kunnilta on tiedusteltu heidän näkemystään Vaalijalan kuntayhtymän jakautumiseen ja uuden kuntayhtymän (Sateenkaaren koulun kuntayhtymän) perustamiseen sekä näihin toimenpiteisiin liittyviin asiakirjoihin ja päätöksentekojärjestykseen.
Saadun palautteen perusteella asiakirjoihin on tehty seuraavat muutokset:
1) Perustettavalla Sateenkaaren koulun kuntayhtymällä on viisi hallituksen jäsentä. Jäsenkuntien tulee neuvotella yhteisymmärrys hallituksen jäsenistä ja heidän varajäsenistään. Valtuustot päättävät tämän neuvottelutuloksen perusteella muodostetun esityksen hallituksen jäsenten valinnasta.
2) Jakautumissopimuksen vaikutus Vaalijalan kuntayhtymän perussopimukseen ja kirjanpidollinen käsittely: Jakautumissopimuksen kohtaan 4 on täsmennetty, että siirtyvät varat ja velat arvostetaan kirjanpitoarvoon. Jakautumisella ei ole vaikutusta Vaalijalan kuntayhtymän peruspääoman määrään tai perustamissopimukseen.

Kuntia pyydetään käsittelemään ja päättämään asiakokonaisuudesta päivitettyjen liitteenä olevien asiakirjojen mukaisesti 29.4.2022 mennessä.

Asian tausta: Kuntayhtymän jakautuminen
Vaalijalan kuntayhtymän Sateenkaaren koulu ei ole sosiaali- ja terveydenhuoltoa eikä siirry siten hyvinvointialueille. Koulun toiminnan tulevaisuuden järjestelyvastuu on Vaalijalan kuntayhtymän
jäsenkunnilla (Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta, 616/2021, 20 § 3 mom).
Vaalijala on tunnustellut jäsenkunniltaan mahdollisuutta perustaa uusi kuntayhtymä. Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perustaminen edellyttää mukaan lähteviltä kunnilta sen perussopimuksen hyväksymistä. Kun uusi kuntayhtymä on perustettu, nykyisestä Vaalijalan kuntayhtymästä irrotetaan kuntalain 62 b:n mukaisella jakautumisella Sateenkaaren koulun toiminta, ja siihen liittyvä henkilöstö ja varat. Vaalijalan kuntayhtymä harjoittaisi edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa ja sillä olisi siihen liittyvät varat, velat ja henkilöstö. Uuden kuntayhtymän perussopimuksen lisäksi kunnille esitetään Vaalijalan kuntayhtymän jakautumissuunnitelma, josta ilmenevät perustettavan kuntayhtymän siirtyvä tase ja henkilöstö. Vaalijalan kuntayhtymä lakkaa 31.12.2022 ja sen toiminta, varat, velat ja henkilöstö siirtyvät hyvinvointialueille. Vaalijalan kuntayhtymän hallitus on päättänyt esittää yhtymäkokoukselle leasingsopimuksen päättämistä. Uusi kuntayhtymä ryhtyy ylläpitämään Sateenkaaren koulun toimintaa. Osana jakautumista Vaalijalan kuntayhtymästä siirtyisi henkilöstöä liikkeenluovutuksella uuteen kuntayhtymään noin 30 henkilöä.

Sateenkaaren koulun irrottaminen osittaisjakautumisella on jäsenkuntien päätöksentekoon kuuluva järjestely, ja jäsenkunnilla on velvollisuus päättää vaadittavista toimenpiteistä, joilla Sateenkaaren koulun toiminta irrotetaan Vaalijalan kuntayhtymästä edellä viitatun sote-voimaanpanolain mukaisen velvollisuuden täyttämiseksi. Mikäli Sateenkaaren koulun toimintaa ei olla eriytetty Vaalijalan kuntayhtymästä, Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnat laiminlyövät velvollisuutensa laissa säädetyn toimenpiteen toteuttamisesta.

Järjestelystä ja toiminnan siirrosta uuteen kuntayhtymään ei seuraa välittömiä taloudellisia vaikutuksia Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnille, koska hyvinvointialueuudistuksessa Vaalijalan kuntayhtymän toiminta siirtyy varoineen ja velkoineen hyvinvointialueelle.

Uuteen kuntayhtymään voi liittyä myös muita kuin Vaalijalan jäsenkuntia ja kaikkien jäsenkuntien ei tarvitse kuntayhtymään liittyä. Kuntayhtymä tarjoaa palveluja jäsenkuntiensa lisäksi myös muille kunnille sovittavin hinnoin.

Perussopimusluonnos lähtee siitä, että kuntayhtymässä on vain yhtymähallitus. Kuntalain mukaan silloin jäsenkunnat päättävät hallituksen jäsenten valinnasta, tarkastuslautakunnan jäsenten valinnasta ja vastuuvapaudesta tilivelvollisille yhtäpitävin päätöksin. Muu yleishallinnollinen päätöksenteko kuuluu hallitukselle. Hallituksessa on viisi jäsentä.

Uuden kuntayhtymän kunnilta kannettava peruspääoma tulee olemaan pieni, 1000 euroa per jäsenkunta. Uuden kuntayhtymän taloudellista tilannetta ja kantokykyä kuvaa liitteet 3A ja 3B.

Kunnilta vaadittavat päätökset ja suunnitellun järjestelyn pääasialliset vaiheet
- Kuntalain mukaisesti uuden kuntayhtymän jäsenkuntien tulee valtuustoissaan hyväksyä uuden kuntayhtymän perustamissopimus (liitteessä 1) sekä jakautumissopimus (luonnos liitteenä 2). Uuden kuntayhtymän jäsenkunnat voivat siten samassa valtuuston kokouksessa päättää:
1) Uuden kuntayhtymän perussopimuksen hyväksymisestä ja kunnanjohtajan valtuudesta allekirjoittaa lopullinen perussopimus (sopimukseen päivitetään kuntien hyväksynnän jälkeen jäsenkunnat),
2) Jakautumissopimuksen hyväksymisestä Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä. Valtuustot valtuuttavat sekä Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän yhtymähallitukset viimeistelemään ja allekirjoittamaan jakautumissopimuksen, kun uusi kuntayhtymä on perustettu.
- Niiden Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkuntien, jotka eivät tule uuden kuntayhtymän jäseniksi, tulee valtuustossa päättää jakautumissopimuksen hyväksymisestä Vaalijalan kuntayhtymän osalta.
- Uuden kuntayhtymän osalta perussopimus hyväksytään yksimielisesti siihen jäseniksi tulevien kuntien toimesta. Mikäli kunta on tehnyt jo päätöksen olla osallistumatta perustettavaan kuntayhtymään, ei uutta päätöstä siitä asiasta tarvita.
- Jakautumissopimuksen hyväksyminen edellyttää, että vähintään kaksi kolmannesta jäsenkunnista sitä kannattaa ja niiden asukasluku on vähintään puolet kaikkien jäsenkuntien yhteenlasketusta asukasluvusta.

Järjestelyn vaiheet
1) Jäsenkuntien hallitukset päättävät esittää valtuustolle (3–4/2022):
a. Uuden kuntayhtymän perussopimuksen hyväksymistä, ja/tai;
b. Jakautumissopimuksen hyväksymistä uuden kuntayhtymän osalta, sekä
c. Valtuutuksesta uuden kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus sekä allekirjoittaa jakautumissopimus Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä, kun uusi kuntayhtymä on perustettu.
d. Uuden kuntayhtymän jäsenkunnan hallituksen jäsenet sekä heidän henkilökohtaisen varaedustajan nimeäminen. Yhden toimielimen kuntayhtymässä toimielimeen ei sovelleta poliittisen suhteellisuuden vaatimusta. Tasa-arvolakia noudatetaan.
sekä
e. Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkuntana jakautumissopimuksen hyväksymistä.
f. Valtuutuksesta Vaalijalan kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus
sekä allekirjoittaa jakautumissopimus Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden
kuntayhtymän välillä, kun uusi kuntayhtymä on perustettu.
2) Jäsenkuntien valtuustot päättävät edellä mainituista asiakokonaisuuksista jäsenkuntien hallitusten esitysten pohjalta (3–4/2022).
3) Jäsenkunnat ilmoittavat Pieksämäen kaupungille päätösten sisällön (4/2022).
4) Jäsenkunnat ilmoittavat päätösten lainvoimaisuustiedot (4–5/2022).
5) Uusi kuntayhtymä perustettu ja y-tunnus saatu (5/2022).
6) Vaalijalan kuntayhtymä ja uuden kuntayhtymän hallitukset viimeistelevät
jakautumissopimuksen ja Vaalijalan kuntayhtymän käy tarkemmat yhteistoimintamenettelyt
siirtyvän henkilöstön osalta (5–6/2022).
7) Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän hallitukset päättävät lopullisesta jakautumissopimuksesta ja jakautumissopimus allekirjoitetaan (5–6/2022).
8) Jakautumisen täytäntöönpano 1.8.2022.
9) Uusi kuntayhtymä informoi siirtyneelle henkilöstölle työsuhteen ehdot (8/2022).
10) uuden kuntayhtymän hallitus hyväksyy hallintosäännön (8–9/2022).

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että Mäntyharjun kunta

  1.  liittyy perustettavaan Sateenkaaren koulun kuntayhtymään;
  2. hyväksyy uuden kuntayhtymän perussopimuksen;
  3. hyväksyy liitteenä olevan jakautumissopimuksen uuden kuntayhtymän osalta;
  4. antaa valtuutuksen uuden kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus sekä allekirjoittaa jakautumissopimus Vaalijaalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä, kun uusi kuntayhtymä on perustettu;
  5. hyväksyy Vaalijalan jäsenkuntana jakautumissopimuksen;
  6. antaa valtuutuksen Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkuntana Vaalijalan kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus sekä allekirjoittaa jakautumissopimus  Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä.

 

Keskusteltaessa esitti Jaana Partio, että Mäntyharjun kunta ei liity Sateenkaaren koulun kuntayhtymään.
Esitys raukesi kannattamattomana.

Päätös

Hyväksyttiin kunnanjohtajan päätösehdotus.

Päätösehdotus

Kunnanvaltuusto päättää, että Mäntyharjun kunta

  1.  liittyy perustettavaan Sateenkaaren koulun kuntayhtymään;
  2. hyväksyy uuden kuntayhtymän perussopimuksen;
  3. hyväksyy liitteenä olevan jakautumissopimuksen uuden kuntayhtymän osalta;
  4. antaa valtuutuksen uuden kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus sekä allekirjoittaa jakautumissopimus Vaalijaalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä, kun uusi kuntayhtymä on perustettu;
  5. hyväksyy Vaalijalan jäsenkuntana jakautumissopimuksen;
  6. antaa valtuutuksen Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkuntana Vaalijalan kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus sekä allekirjoittaa jakautumissopimus  Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä.

 

Keskusteltaessa esitti valtuutettu Jaana Partio, että asia palauetaan uudelleen valmisteltavaksi.
Valtuutettu Sari Lantta kannatti Partion esitystä.

Puheenjohtaja totesi, että seuraavat puheenvuorot koskeat vain pöydällepanoa / uudelleen valmistelua palautusta.

Kun pyydettyjä puheenvuoroja ei ollut puheenjohtaja totesi, että on tehty kannatettu esitys asian uudelleen valmistelemiseksi, joten on suoritettava äänestys.
Puheenjohtaja teki seuraava äänestysesityksen: ne, jotka kannattavat asian käsittelyä tässä kokouksessa äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Jaana Partion esitystä pöydällepanosta äänestävät EI.
Äänestysehdotus hyväksyttiin.
Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä annettiin 27 ääntä, joista
JAA-ääniä 17 (Anne Häkkänen, Markku Häkkänen, Tapio Hämäläinen, Heta Jukola, Timo Kuoksa, Juhani Lyytikäinen, Tiina Maczulskij, Toni Maczulskij, Christian Malm, Kari Mouhu, Antti Mustonen, Piia Mäkilä, Matti Nykänen, Ulla Sohlman, Jaana Lopperi, Markku Huovinen, Liisa Torniainen;  ja
EI-ääniä 10 (Ari Hartonen, Eero Kantola, Ari Kokkola, Markku J. Lamponen, Sari Lantta, Raimo Leppäkumpu, Jaana Partio, Leena Pekkanen, Mikko Turkki, Marko Siiriäinen), 
joten puheenjohtaja totesi asian käsittelyn jatkuvan tässä kokouksessa.


Keskusteltaessa Jaana Partio esitti, että kunnanvaltuusto ei hyväksy kunnanhallituksen esitystä eli Mäntyharjun kunta ei liity Sateenkaaren koulun kuntayhtymään.
Sari Lantta kannatti Partion esitystä.

Puheenjohtaja totesi keskustelun päättyneen ja että keskustelun kuluessa on tehty kunnanhallituksen esityksestä poikkeava kannatettu esitys.
Valtuusto hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat kunnanhallituksen esityksen kannalla äänetävät0 JAAja ne, jotka ovat Partion esityksen kannalla vastaavat E!
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 27 ääntä, joista
JAA-ääniä 16 (Anne Häkkänen, Markku Häkkänen, Tapio Hämäläinen, Heta Jukola, Juhani Lyytikäinen, Tiina Maczulskij, Toni Maczulskij, Christian Malm, Kari Mouhu, Antti Mustonen, Piia Mäkilä, Matti Nykänen, Ulla Sohlman, Jaana Lopperi, Markku Huovinen ja Liisa Torniainen) ja
EI -ääniä 11 (Ari Hartonen, Eero Kantola, Ari Kokkola, Timo Kuoksa, Markku J. Lamponen, Sari Lantta, Raimo Leppäkumpu, Jaana Partio, Leena Pekkanen, Mikko Turkki, Marko Siiriäinen).

Puheenjohtaja totesi, että kunnanhallituksen esitys on tullut valtuuston päätökseksi.
 

Päätös

Kunnanvaltuusto päätti, että Mäntyharjun kunta

  1.  liittyy perustettavaan Sateenkaaren koulun kuntayhtymään;
  2. hyväksyy uuden kuntayhtymän perussopimuksen;
  3. hyväksyy liitteenä olevan jakautumissopimuksen uuden kuntayhtymän osalta;
  4. antaa valtuutuksen uuden kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus sekä allekirjoittaa jakautumissopimus Vaalijaalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä, kun uusi kuntayhtymä on perustettu;
  5. hyväksyy Vaalijalan jäsenkuntana jakautumissopimuksen;
  6. antaa valtuutuksen Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkuntana Vaalijalan kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus sekä allekirjoittaa jakautumissopimus  Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä.

 

Valtuutettu Seppo Hujanen poistui kokouksesta esteen ilmoittaen.
Varavaltuutettu Liisa Torniainen saapui kokoukseen klo 18.20

Valtuutettu Seppo Hujanen saapui kokoukseen päätöksenteon jälkeen klo 18.36.
Valtuutettu Liisa Torniainen poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen klo 18.36.

Kuvaus

Kunnanvaltuusto on 2.5.2022 § 26 päättänyt, että Mäntyharjun kunta

  1.  liittyy perustettavaan Sateenkaaren koulun kuntayhtymään;
  2. hyväksyy uuden kuntayhtymän perussopimuksen;
  3. hyväksyy liitteenä olevan jakautumissopimuksen uuden kuntayhtymän osalta;
  4. antaa valtuutuksen uuden kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus sekä allekirjoittaa jakautumissopimus Vaalijaalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä, kun uusi kuntayhtymä on perustettu;
  5. hyväksyy Vaalijalan jäsenkuntana jakautumissopimuksen;
  6. antaa valtuutuksen Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkuntana Vaalijalan kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus sekä allekirjoittaa jakautumissopimus Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä.

Päätösehdotus

Tarkastuslautakunta keskustelee asiasta.

Päätös

Tarkastuslautakunta toteaa, että kunnanhallitus ei ole vienyt eteenpäin valtuuston päätöstä. Kehotamme kunnanhallitusta käsittelemään asian.

Valmistelija

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kuvaus

Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perustamisen käsittely ei ole edennyt Vaalijalan jäsenkunnissa toivotulla tavalla. Mäntyharjussa 2.5.2022 pidetyn kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen on ilmennyt tarve tuoda Sateenkaaren koulun kuntayhtymää koskeva päätös uudelleen päätöskäsittelyyn. Valtuuston päätöksen mukaisesti kuntayhtymä ei synny ja siksi asiassa tarvitaan uusi päätös.

Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perustamisesta on neuvoteltu useita kertoja. Pulmaksi on muodostunut osittaisjakosopimusluonnos. Sillä on vaikutusta mm. Sateenkaaren koulun perustamiseen, etenkin aloittavan kuntayhtymän taseeseen. Useat kunnat vastustavat, että perustettava kuntayhtymä saisi Sateenkaaren koulun rakennukset ja tästä syystä osittaisjakosopimus ei saanut taakseen riittävää jäsenkuntien määräenemmistöä.

Vaalijala kuntayhtymä on ryhtynyt edistämään Sateenkaaren koulun kuntayhtymän tulevaisuutta niillä keinoilla, jotka sillä on käytettävissä voimaanpanolain 20 § 3 mom. järjestelyvastuun toteuttamiseksi. Kuntayhtymän johtaja Ilkka Fritius kutsui informaatio- ja keskustelutilaisuuteen 12.9.2022 kuntayhtymän perustamiseen myönteisesti vastanneet 13 kuntaa: Enonkoski, Hankasalmi, Joroinen, Joutsa, Juva, Kangasniemi, Konnevesi, Mäntyharju, Pieksämäki, Rantasalmi, Savonlinna, Sulkava ja Varkaus. Keskustelua on herättänyt vastuiden jakautuminen uudessa kuntayhtymässä. Esille tuli ehdotus, jossa vastuut jaettaisiin kunnan väestöpohjan mukaan. Lisäksi tuleva hallinto on pyritty keventämään, eli yhtymähallitukseen kuuluu 5 jäsentä sekä kullekin varajäsenet.

Pieksämäen kaupunki on lähettänyt kunnille 20.9.2022 kirjatun toimenpidepyynnön: Vaalijalan kuntayhtymän Sateenkaaren koulu ei ole sosiaali- ja terveydenhuoltoa eikä siirry siten hyvinvointialueille. Koulun toiminnan tulevaisuuden järjestelyvastuu on Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnilla (Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta, 616/2021, 20 § 3 mom.). Vaalijala on tunnustellut jäsenkunniltaan mahdollisuutta perustaa uusi kuntayhtymä. Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perustaminen edellyttää mukaan lähteviltä kunnilta sen perussopimuksen hyväksymistä. Kun uusi kuntayhtymä on perustettu, nykyisestä Vaalijalan kuntayhtymästä irrotetaan erillisellä liikkeenluovutuksella Sateenkaaren koulun toiminta, ja siihen liittyvä henkilöstö ja varat. Uusi kuntayhtymä tulisi vuokraamaan koulukiinteistön hyvinvointialueelta. Osana liikkeenluovutusta Vaalijalan kuntayhtymästä siirtyisi henkilöstöä liikkeenluovutuksella uuteen kuntayhtymään noin 30 henkilöä. Mikäli Sateenkaaren koulun toimintaa ei olla eriytetty Vaalijalan kuntayhtymästä, Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnat laiminlyövät velvollisuutensa laissa säädetyn toimenpiteen toteuttamisesta. Järjestelystä ja toiminnan siirrosta uuteen kuntayhtymään ei seuraa välittömiä taloudellisia vaikutuksia Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnille, koska hyvinvointialueuudistuksessa Vaalijalan kuntayhtymän toiminta siirtyy varoineen ja velkoineen hyvinvointialueelle. Uuteen kuntayhtymään voi liittyä myös muita kuin Vaalijalan jäsenkuntia ja kaikkien jäsenkuntien ei tarvitse kuntayhtymään liittyä. Kuntayhtymä tarjoaa palveluja jäsenkuntiensa lisäksi myös muille kunnille sovittavin hinnoin.

Sateenkaaren koulu irtaantuu Vaalijalan kuntayhtymästä 31.12.2022. Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perussopimus allekirjoitettiin 18.10.2022. Perustajakuntia olivat Enonkoski, Hankasalmi ja Pieksämäki. Sen jälkeen perussopimuksen ovat hyväksyneet Konnevesi, Joutsa ja Kangasniemi ja Juva, eli yhteensä seitsemän kuntaa. Joroinen, Varkaus ovat päättäneet, että ne eivät liity uuteen kuntayhtymään. Savonlinnan kaupunginjohtaja esitti kaupunginhallitukselle 7.12. pidetyssä kokouksessa, että Savonlinna ei lähde mukaan uuteen kuntayhtymään. Kaupunginhallitus päätti palauttaa asian uudelleenvalmisteluun. Rantasalmi ja Sulkava eivät ole asiaa vielä kunnanhallituksissa käsitelleet.

 

Vaalijalan kuntayhtymä lahjoittaa perustettavalle kuntayhtymälle alkukäyttöpääoman 375000 euroa, joka maksetaan Sateenkaaren koulun toiminnasta Vaalijalan kuntayhtymään kertyneistä ylijäämistä. Ylijäämät tulee käyttää vain perusopetukseen. Uuden kuntayhtymän kunnilta kannettava peruspääoma tulee olemaan pieni, 1000 euroa per jäsenkunta. Vastuu kuntayhtymän veloista määräytyy kuitenkin jäsenkuntien asukasmäärien mukaisessa suhteessa.

Perussopimusluonnos lähtee siitä, että kuntayhtymässä on vain yhtymähallitus. Kuntalain mukaan silloin jäsenkunnat päättävät hallituksen jäsenten valinnasta, tarkastuslautakunnan jäsenten valinnasta ja vastuuvapaudesta tilivelvollisille yhtäpitävin päätöksin. Muu yleishallinnollinen päätöksenteko kuuluu hallitukselle. Hallituksessa on viisi jäsentä. Tällä hetkellä Sateenkaaren koulun kuntayhtymällä on väliaikaishallitus, jossa paikat on jakaantuneet seuraavasti: Pieksämäki 1 paikka, Enonkoski 1 paikka ja Hankasalmi 3 paikkaa. Lopullinen hallitus määräytyy, kun on tiedossa kaikki ne kunnat, jotka lähtevät Sateenkaaren koulun kuntayhtymään mukaan. Aikaa liittymiseen on 31.12.2022 saakka.  Sen jälkeen mukaan liittyminen onnistuu aina seuraavan alkavan vuoden alusta. Tarkoituksena on, että viimeinen väliaikainen hallitus kokoontuu tammikuussa, jonka jälkeen helmikuussa kokoontuu jo lopullinen hallitus. Joulukuun hallituksessa hyväksytään vuoden 2023 hinnoittelu, joka on kaksiportainen. Jäsenkuntien hinnat ovat hieman edullisempia kuin ulkokuntien, mutta ulkokunnan ja jäsenkunnan kustannus ero ei kuitenkaan ole niin merkittävä, että kunnan tulisi tästä syystä liittyä perustettavaan Sateenkaaren koulun kuntayhtymään huomioiden mahdolliset tulevat taloudelliset vastuut ja riskit. Oppilaaksi ottotilanteissa ja konsultaatiopalveluissa jäsenkunnat ovat kuitenkin etusijalla.

Sateenkaaren erityiskoulun palveluiden käyttäminen ei edellytä kunnan olevan kuntayhtymän osakkaana. Viimekädessä kunta on kuitenkin velvollinen järjestämään erityisopetuksen kaikille kunnan alueella asuville oppilaille. Kuntayhtymä ja kunta voivat sopia erikseen palvelun ostamisesta. Lisäksi opetusta voidaan hankkia myös muualla.

Muutoksena aiempaan päätöskäsittelyyn parannuksena siis on, että vastuut jaetaan kunnan väestöpohjan mukaan aiemman tasajaon sijasta. Heikennyksenä sen sijaan on, että osittaisjakosopimuksesta ei päästy yksimielisyyteen ja syntyi heikennyksiä taseeseen, mikä kasvattaa taloudellista riskiä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kunnanvaltuusto

1) hyväksyy Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perussopimuksen
2) valtuuttaa kunnanjohtajan ja sivistysjohtajan allekirjoittamaan perussopimuksen
3) valtuuttaa kunnanjohtajan neuvottelemaan kunnan mahdollisiista edustajista Sateenkaaren koulun hallitukseen ja tarkastuslautakuntaan kuntayhtymän muiden kuniten kanssa.

Keskusteltaessa esitti Jaana Partio, että asia jätetään pöydälle.
Esitystä kannatti kunnanhallituksen pj. Markku J. Lamponen.
Puheenjohtaja rajasi keskustelun koskevan asian pöydälle panoa.

Puheenjohtaja määräsi äänestyksen suoritettavaksi nimenhuudoin. Ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista 
äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat asian jättämistä pöydälle äänestävät EI.
Suoritetussa nimenhuudossa annettiin 8 ääntä, joista 6 JAA- ja 2 EI-ääntä

JAA: Hujanen Seppo, Hämäläinen Tapio, Jukola Heta, Nykänen Matti, Sohlman Ulla ja Mäkilä Piia.
EI: Lamponen Markku J., Partio Jaana

Puheenjohtaja totesi, asian käsittelyn jatkuvan tässä kokouksessa.

Kun muita esityksiä ei tullut puheenjohtaja totesi, kunnanjohtajan esityksen tulleen kunnanhallituksen päätökseksi.

Päätös

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kunnanvaltuusto

1) hyväksyy Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perussopimuksen
2) valtuuttaa kunnanjohtajan ja sivistysjohtajan allekirjoittamaan perussopimuksen
3) valtuuttaa kunnanjohtajan neuvottelemaan kunnan mahdollisiista edustajista Sateenkaaren koulun hallitukseen ja tarkastuslautakuntaan kuntayhtymän muiden kuniten kanssa.