Rakennuslautakunta, kokous 3.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Hallintosääntöuudistus 2023 / Rakennuslautakunnan lausunto

MjuDno-2022-699

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnan hallintosääntö on tehty Kuntaliiton hallintosääntömallin mukaisesti.

Hallintosääntö on kunnan hallinnon ja toiminnan keskeinen ohjausväline, jokaisessa kunnassa ja kuntayhtymässä on oltava hallintosääntö, jonka sisällön määrittelee kuntalaki.

Kuntalin 14 §:n mukaan kunnanvaltuusto päättää hallintosännöstä.

Valtuustoryhmiltä on pyydetty näkemyksiä hallintosäännöstä. Kunnanhallitus on käsitellyt hallintosääntöluonnosta iltakoulussa. Käsittelyn jälkeen luonnosta on täsmennetty käydyn keskustelun pohjalta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus

  1. lähettää hallintosääntöuudistuksen sivistys-, tekninen- ja rakennuslautakunnalle lausuntoa varten;
  2. toteaa, että lausunnot tulee antaa tammikuun 2023 aikana.

 

Keskusteltaessa esitti Piia Mäkilä hallintosäännön pykäliin seuraavat muutokset

- § 85 Sähköinen kokoskutsu: ei rajata vain kotimaahan
- § 119 Toimielinten päätöksentekotavat: 4 mom. poistetaan viimeinen lause Sähköiseen kokoukseen osallistuminen on mahdollista ainoastaan Suomessa.
- § 124 Sähköinen kokouskutsu: poistetaaan viimeinen sana kotimaassa.
Muutosesitystä ei kannatettu, joten esitys raukesi kannattamattomana.

Päätös

Kunnanhallitus

  1. lähettää hallintosääntöuudistuksen sivistys-, tekninen- ja rakennuslautakunnalle lausuntoa varten;
  2. toteaa, että lausunnot tulee antaa tammikuun 2023 aikana.

Valmistelija

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus on kokouksessaan 7.12.2022 § 175 päättänyt lähettää hallintosääntöuudistuksen sivistys-, tekninen- ja rakennuslautakunnalle lausuntoa varten sekä todennut, että lausunnot tulee antaa tammikuun 2023 aikana.

Rakennuslautakunnan lausunto hallintosäännöstä 1-2023

Hallintosäännössä tulee palauttaa rakennuslautakunnan ratkaistaviksi asioiksi, seuraavin perustein:

1.       Rakennusjärjestyksen valmistelu (MRL 14 ja 15 §:t), joka on Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) mukaan kunnan tehtävä. Valmistellun rakennusjärjestyksen hyväksyy kunnanvaltuusto kunnanhallituksen esityksestä.

2.       Rakennusluvan erityiset edellytykset sekä alueellinen päätös rakennusluvan erityisistä edellytyksistä suunnittelutarvealueella (MRL 137 ja 137 a §:t), joista päättäminen on MRL:n mukaan muutoin kunnan tehtävä.

3.       Veden johtaminen ja ojittaminen asemakaava-alueella (MRL 161 a §), jonka ratkaisee kunnan määräämä viranomainen.

4.       Ympäristönhoito (MRL 167 §) jonka tarkoitus on valvoa, että rakennettu ympäristö pidetään rakennusluvan mukaisessa käytössä ja siistissä kunnossa. Lisäksi Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunnan määräämä viranomainen osaltaan valvoo, että liikenneväylät, kadut, torit ja katuaukiot sekä puistot ja oleskeluun tarkoitetut ulkotilat täyttävät hyvän kaupunkikuvan ja viihtyisyyden vaatimukset. Kevyen liikenteen väylät tulee säilyttää liikkumiselle esteettöminä ja turvallisina.

Lisäksi annetaan tiedoksi, että tämän asian valmistelun aikaan ympäristövaliokunnan käsittelyssä oleva Rakentamisen laki tuo eduskunnan mahdollisen hyväksynnän jälkeen tarpeen päivittää kunnan hallintosääntö uudestaan vuoden 2023 aikana vähintään kunnanhallituksen ja/ tai rakennusvalvonnan osalta niin, että uuden lain mukaiset ratkaisuvallan päätökset ovat voimassa 1.1.2024.

Tässä tilanteessa myös rakennusvalvonnan taksa maksuperusteineen on uusittava niin, että uusi taksa on lainvoimainen 1.1.2024. Myös rakennusjärjestys tulee uudistaa tuleva rakentamislain mukaiseksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle hallintosääntöön kirjattaviksi rakennuslautakunnan ratkaistaviksi päivitettävän seuraavan listan:

1.       Rakennusjärjestyksen (MRL 14 ja 15 §:t) valmistelu, valtuustokäsittelyyn saakka

2.       Käsittelee rakennusluvan erityiset edellytykset sekä alueelliset päätökset rakennusluvan erityisistä edellytyksistä suunnittelutarvealueella (MRL 137 ja 137 a §:t)

3.       Veden johtaminen ja ojittaminen asemakaava-alueella (MRL 161 a §)

4.       Ympäristönhoito (MRL 167 §)

5.       Poikkeamistoimivalta ja alueellinen poikkeaminen (MRL 171 ja 172 §:t)

Muilta osin hallintosäännön luonnoksessa olevat rakennusvalvontaan koskevat tekstiosat ovat ajantasaiset, sekä tulee pitää ennallaan.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kunnanhallitus