Tekninen lautakunta, kokous 4.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Mäkelän ranta-asemakaavan muutos

MjuDno-2023-237

Valmistelija

  • Markku Lamponen, maankäyttökoordinaattori, markku.lamponen@mantyharju.fi

Kuvaus

Karttaako Oy on toimittanut kuntaan 27.2.2023 päivätyt kaava-asiakirjat koskien Mäkelän ranta-asemakaavan muutosta.

Suunnittelualue sijaitsee Iso-Salasjärven rannalla Mäntyharjun kunnan luoteis-/ pohjoisosassa lähellä kunnan rajaa. Alueelta on linnuntietä reilu 20 km matka Mäntyharjun keskustaajamaan. Suunnittelualue muodostuu yksittäisestä tilasta 507-419-6-40, jonka pinta-ala on noin 9,7 ha. Aloite Mäkelän ranta-asemakaavan muutokseen on tullut maanomistajalta.

Alueella on toimiva metsätila (elinkeinona metsänhoito), jonka tukikohtana maatilan olemassa olevan pihapiirin rakennukset toimivat. Metsienhoidolliseen tilakokonaisuuteen kuuluu tila Salas I, noin 9,8 ha, jonka-alueelle ranta-asemakaava sijoittuu ja jota hallinnoi Kiinteistö oy Salas. Lisäksi tilan alueelta operoidaan metsätilojen 507-419-6-32 Kopakko I, (Mäntyharju 30,8 ha) ja 97-423-4-34 Sissinkorpi, (Hirvensalmi 44,2 ha) alueita. Viimeksi mainittuja metsätiloja hallinnoi Salas Metsä Oy. Yhtiöt kuuluvat samaan yritysryppääseen. Tavoitteena on kasvattaa yhtiön metsäpinta-alaa edelleen, eli Kiinteistö Oy Salaksen alueella oleva maa- ja metsätalouden tukikohta ja maatilakokonaisuus tulee jatkossa toimimaan yhä suuremman metsäomaisuuden operoimisessa. Sen kehittäminen koetaan toiminnan kannalta välttämättömänä. Nykyinen ranta-asemakaava ei vastaa tähän tavoitteeseen.

Tavoitteena on muuttaa ranta-asemakaavaa siten, että koko tila ja siihen kuuluva nykyinen RA-1-alue muuttuvat AM-alueeksi eli maatilojen talouskeskusten korttelialueeksi tilan nykyistä käyttöä vastaamaan. Lisäksi nykyiset M-1-merkinnät muutetaan tavanomaisiksi M-merkinnöiksi eli maa- ja metsätalousalueiksi. Rakennusoikeuden määrittämisessä AM-alueella siirrytään merkintätapaan, jossa kaavassa osoitetaan tehokkuus (e = kerrosalan suhde rakennuspaikan pinta-alaan) neliömetrien sijaan.

Kaavassa on osoitettu korttelialueelle kaksi rakennusalaa. Toinen maatilakeskuksen alueelle rannan taustalle, jonne suurin rakennusmassa sijoittuu ja toinen rantaan.

Ranta-asemakaavan tarkoituksena on edistää tavoiteasettelussa tarkemmin avattua maatilakeskuksen alueen pääelinkeinon kehittämistä, eli metsätaloutta ja siksi rakennusoikeus on keskitetty tilakeskuksen liepeille ja määrätty tehokkuudella e= 0,1 rakennusalasta. Rannalle ei ole tarpeen tehdä rakennusoikeuksiin muutoksia ja siellä pysyy samat rakennusoikeudet kuin voimassa olevassa ranta-asemakaavassa (80 + t40). Muilta osin tilan alue osoitetaan tavanomaiseksi maa- ja metsätalousalueeksi nykyisen käytön mukaan.

Seuraavaksi kaavaluonnos tulisi asettaa julkisesti nähtäville ja pyytää siitä tarvittavat lausunnot viranomaisilta. Kaavan valmisteluvaiheen nähtävilläolosta tulee tiedottaa julkisella kuulutuksella.  Alueen maanomistajia ja lähimpiä naapureita voidaan lisäksi tiedottaa kaavan kumoamisesta kirjeitse.

Päätöksen vaikutusten ennakkoarviointi

Kaavoituksen valmistelussa vaikutusten arviointi on lakisääteinen toimenpide. Siksi ei erikseen arvioida pykälän yhteydessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta

  1. hyväksyy laaditut kaava-asiakirjat,
  2. asettaa kaavan kumoamista koskevat asiakirjat MRL 62 ja 63 §:n mukaisesti julkisesti nähtäville ja
  3. pyytää lausunnot viranomaisilta ja järjestää osallisille tiedottamisen sekä
  4. perii ranta-asemakaavan käsittelystä kaavoitus- ja paikkatietopalvelujen taksan (1.4.2018) 4 §:n mukaiset kulut 8 §:n mukaisesti.

Päätös

Tekninen lautakunta

  1. hyväksyy laaditut kaava-asiakirjat,
  2. asettaa kaavan kumoamista koskevat asiakirjat MRL 62 ja 63 §:n mukaisesti julkisesti nähtäville ja
  3. pyytää lausunnot viranomaisilta ja järjestää osallisille tiedottamisen sekä
  4. perii ranta-asemakaavan käsittelystä kaavoitus- ja paikkatietopalvelujen taksan (1.4.2018) 4 §:n mukaiset kulut 8 §:n mukaisesti.