Sivistyslautakunta, kokous 23.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Ulkoilu- ja liikuntapalvelut 2023

MjuDno-2023-6

Valmistelija

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Kunnan tehtävä on luoda paikallistasolla yleiset edellytykset liikunnalle. Yleisten edellytysten luomisella tarkoitetaan liikuntapalvelujen sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan järjestämistä, kansalais- ja seuratoiminnan tukemista sekä liikuntapaikkojen rakentamista ja ylläpitämistä. (Liikuntalaki 390/2015, 5 §)

Liikunta- ja vapaa-aikapalveluissa merkittävin kohderyhmä on opetus ja varhaiskasvatus. Tämän lisäksi tulee huomioida palvelut lapsiperheille, ikäihmisille ja erityisryhmille. Oman tärkeän kokonaisuutensa muodostavat myös matkailijoiden ja vapaa-ajan asukkaiden käytössä olevat liikunta- ja vapaa-aikapalvelut.

Liikunta- ja vapaa-aikapalveluita voivat järjestää ja ylläpitää myös yksityiset tahot tai esimerkiksi kyläyhdistykset jne.

Mäntyharjun kunnan 1.8.2021 voimaan tulleen hallintosäännön mukaan kunnan liikuntapalveluiden järjestämisestä päättää sivistyslautakunta, liikuntapalveluiden tasosta päättää sivistysjohtaja ja liikuntapaikkojen ylläpidosta päättää tekninen johtaja (Hallintosääntö 24§, 27d§, 27e§). Hallintosäännön 25§:n mukaan liikuntapaikoista päättää tekninen lautakunta.

Liikuntapalvelujen järjestäminen

Kunnan liikuntapalvelujen järjestämisvastuulla tarkoitetaan päättämistä liikuntatoiminnan ja -lajien valikoimasta. Liikuntapalveluiden järjestämisestä päättää sivistyslautakunta. Liikuntapalveluiden valikoima voidaan toteuttaa Mäntyharjun liikuntapaikkojen lisäksi tarvittaessa myös toisessa kunnassa. Sivistyslautakunnan päättämä laji- ja toimintavalikoima vaikuttaa liikuntatoiminnan toteuttamisen ja tukemisen osalta sivistystoimen talousarvioon ja liikuntapaikkojen ylläpidon osalta teknisen toimen talousarvioon.

Liikuntapalveluiden taso

Liikuntapalveluiden tasosta päättäminen on liikuntapalveluiden laajuuden operatiivista johtamista huomioiden kustannus- ja energiatehokkuuden toteutuminen. Liikuntapalveluiden tasosta päättää sivistysjohtaja. Muuttuvissa olosuhteissa (esim. talviliikuntapaikkojen kausittainen ylläpito) sivistysjohtaja ja tekninen johtaja tekevät yhteistyötä edellä mainittujen periaatteiden toteuttamiseksi.

Liikuntapaikat

Tekninen lautakunta päättää edellä mainittujen liikuntapalveluiden järjestämis- ja palvelutasopäätösten pohjalta liikuntapaikat.

Liikuntapaikkojen ylläpito

Edellä mainittujen liikuntapalveluiden järjestämis- ja palvelutaso- sekä liikuntapaikkapäätösten pohjalta suunnitellaan ja toteutetaan operatiivinen liikuntapaikkojen ylläpito ja hoito. Liikuntapaikkojen ylläpidosta päättää tekninen johtaja. Muuttuvissa olosuhteissa (esim. talviliikuntapaikkojen kausittainen ylläpito) sivistysjohtaja ja tekninen johtaja tekevät yhteistyötä edellä mainittujen periaatteiden toteuttamiseksi.

 

Liikuntapalveluiden kokonaisuus tuotetaan sivistystoimen ja teknisen toimen tehtävien jaon perusteella; sivistystoimi vastaa palvelujen järjestämisestä ja tasosta, tekninen toimi vastaa liikuntapaikoista ja niiden ylläpidosta. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta päättää liikuntalajivalikoiman liitteen 1 mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin yksimielisesti sivistysjohtajan muutettu päätösesitys asian palauttamisesta valmisteluun kunnes uusi hallintosääntö tulee voimaan, tämän jälkeen asia tuodaan uudelleen lautakunnalle.

Kokouskäsittely

Keskustelun aluksi puheenjohtaja Juhani Lyytikäinen esitti, että asia palautetaan valmisteluun ja tuodaan lautakunnalle uuden hallintosäännön valmistumisen jälkeen.

Sivistysjohtaja Sari Aarniokoski muutti päätösesitystään siten, että asia palautetaan valmisteluun kunnes uusi hallintosääntö tulee voimaan, tämän jälkeen asia tuodaan uudelleen lautakunnalle. 

Tiedoksi

 tekninen lautakunta

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun sivistyslautakunta.

Postiosoite: PL 76, 52700 Mäntyharju
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Puhelinnumero: 044 7707 210
Kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjantaihin klo 9-12 ja 13-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.
Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.