Sivistyslautakunta, kokous 23.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Varhaiskasvatuksen ostopalvelut

MjuDno-2023-185

Valmistelija

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi
  • Minna Mokkila-Halinen, varhaiskasvatuksen johtaja, minna.mokkila-halinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Varhaiskasvatuksen ostopalvelut

Varhaiskasvatuslain 6 §:n mukaan kunnalla on velvollisuus järjestää varhaiskasvatusta lapselle, jonka kotikuntalaissa (201/1994) tarkoitettu kotikunta kyseinen kunta on.

Kunnan on järjestettävä varhaiskasvatusta lapselle, joka asuu kunnassa huoltajiensa työn, opiskelun, sairauden tai vastaavien syiden vuoksi, vaikka lapsella ei ole Suomessa kotikuntaa tai lapsen kotikunta on kotikuntalain perusteella toinen kunta.

Kiireellisissä tapauksissa tai olosuhteiden muutoin niin vaatiessa kunnan on huolehdittava varhaiskasvatuksen järjestämisestä muullekin kunnassa oleskelevalle lapselle kuin kunnan asukkaalle.

Kunta voi järjestää varhaiskasvatusta toisessa kunnassa asuvalle lapselle myös muulloin kuin edellä kuvatuissa tapauksissa.

Mäntyharjun varhaiskasvatuspalvelut järjestetään mäntyharjulaisille lapsille päiväkoti Mustikkatassussa tai Mäntyharjun kunnan perhepäivähoitajilla.

Kunnalla ei ole velvoitetta ostaa asukkailleen toisen kunnan palveluja. Kuitenkin sellaisissa tapauksissa, joissa lapsen kotiosoite on lähellä kuntarajaa ja kuntarajan läheisyydessä on toisen kunnan tarjoama varhaiskasvatuspalvelu, voidaan mäntyharjulaiselle lapselle ostaa palvelu toisesta kunnasta. Tällaisessa tilanteessa toisen kunnan tarjoama varhaiskasvatuspalvelu on huomattavasti lähempänä kuin Mäntyharjun kunnan tarjoamat palvelut.

Jos edellä mainittu edellytys täyttyy, ennen maksusitoumuksen myöntämistä tarkastellaan varhaiskasvatuspalvelujen toteutumisen kokonaisuus Mäntyharjulla.

Vastaanottava kunta tekee päätöksen palvelun tarjoamisesta. Mäntyharjun kunta tekee vastaanottavalle kunnalle maksusitoumuksen varhaiskasvatuksen palveluista. Maksusitoumus tehdään yhdeksi toimintavuodeksi kerrallaan (1.8.–31.7.).

 

Periaatteet varhaiskasvatuksen ostopalvelun myöntämiseksi:

  1. Oman kunnan asukkaalla on etuoikeus varhaiskasvatuspaikkaan kotikunnassaan.
  2. Jos vastaanottavan kunnan varhaiskasvatuspalveluissa on tilaa toisen kunnan lapselle
    • Varhaiskasvatuspaikkoja määriteltäessä kunkin kunnan tulee ottaa huomioon varhaiskasvatuslain mukaiset ryhmäkoot ja suhdeluvut. Ryhmien kokoja ei voida ylittää maksusitoumuslasten sijoittamisella.
  3. Jos varhaiskasvatuspaikka myönnetään toisessa kunnassa asuvalle lapselle, myönnetään paikka enintään yhdeksi toimintavuodeksi kerrallaan.
  4. Asiakkaan ostopalvelusopimus tarkistetaan vuosittain.
  5. Mikäli Mäntyharjun kunnan varhaiskasvatuksessa on tilaa, on varhaiskasvatuspalvelua mahdollista myydä myös toiselle kunnalle.

 

Varhaiskasvatuspalvelun osto ja myynti edellyttää aina yhteydenottoa sopijakuntaan ja maksusitoumuksen tekemistä. Maksusitoumuksesta huolehtii varhaiskasvatusjohtaja tai sivistysjohtaja, ja maksusitoumus on aina harkinnanvarainen. Maksusitoumusta ei siis myönnetä automaattisesti, vaan päätöksenteon perustana on kunkin perheen yksilöllisen tilanteen kokonaisarviointi ja kunnan oman palvelutarpeen ja vapaiden varhaiskasvatuspaikkojen määrittäminen sekä se, onko myyvällä kunnalla vapaita paikkoja.

 

Kuntien välisen ostopalvelusopimuksen käytännöt:

  1. Ostava ja myyvä kunta neuvottelevat ostopalvelusopimuksen laadinnasta.
  2. Myyvä kunta toimittaa ostopalvelupyynnön lapsen kotikunnan viranomaiselle.
  3. Ostava kunta toimittaa hyväksytyn ostopalvelusopimuksen myyvän kunnan viranomaiselle.

 

Ostopalvelun mukaisen varhaiskasvatuspaikan hakeminen:

  1. Huoltaja ottaa ensimmäiseksi yhteyttä lapsen kotikunnan varhaiskasvatuspalveluihin neuvotellakseen ostopalvelusopimuksen saamiseksi.
  2. Huoltaja hakee lapselle varhaiskasvatuspaikkaa toisesta kunnasta vastaan ottavan kunnan (myyvän kunnan) hakuohjeistuksen mukaisesti.
  3. Myyvä kunta tekee lapselle sijoitus- ja maksupäätöksen. Huoltajalle tiedotetaan varhaiskasvatuspaikasta paikan myöntävän kunnan toimesta kunnan käytännön mukaisesti.

 

Varhaiskasvatuksen asiakaslaskutus:

Lapsen huoltaja maksaa varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetun lain ja asiakasmaksupäätöksen mukaisen maksun sille kunnalle, jossa lapsi on varhaiskasvatuksessa.

 

Korvauksen periminen asiakasperheen kotikunnalta:

Varhaiskasvatuspalvelun myyvä kunta perii korvauksen palvelun ostavalta kotikunnalta lapsen varhaiskasvatuksen alkamisajasta lukien maksusitoumuksen päättymiseen tai asiakassuhteen kirjalliseen irtisanomispäivään asti.

Varhaiskasvatuspalveluita ostava kunta maksaa palveluita myyvälle kunnalle palvelutarpeeseen perustuvan korvauksen. Laskutus tapahtuu pääsääntöisesti käytettyjen päivien tai hoitotuntien mukaan ja se laskutetaan lapsen kotikunnalta kuukausittain.

Asiakasperheen maksama varhaiskasvatuksen asiakasmaksu vähennetään maksusitoumuksen mukaisesta kuukausihinnasta lapsen kotikunnalta perittävästä korvauksesta.

Maksusitoumuksissa on suuria vaihteluja kuntien kesken. Osassa kuntia hinnoittelussa perusteena on tuntiperustainen hinta, toisissa päiväkohtainen hinta.

Mäntyharjulla on käytössä hoitoaikaperustainen hoito, jolloin perhe valitsee tuntirajan. Kuitenkin maksusitoumushinta on päiväkohtainen.

Mäntyharju, Hirvensalmi ja Pertunmaa yhdessä ovat laatineet yhteisen varhaiskasvatuksen maksusitoumushinnoittelun. Mäntyharjulla ja seutukunnilla on vielä toistaiseksi voimassa päiväkohtainen hinta (osa- ja kokopäivähoidolle eri hinta), jotka tällä hetkellä ovat 84,56 € / kokoaikainen (yli 5 tuntia päivässä) varhaiskasvatuspäivä ja 50,73 € /osa-aikainen (enintään 5 tuntia päivässä) varhaiskasvatuspäivä (sivistyslautakunnan päätös §43 /24.5.2016).

 

Päätöksen vaikutusten ennakkoarviointi

Strategiavaikutukset: Tukee kuntastrategian tavoitetta elinkeinojen menestyksen tukemisesta. Joustavilla varhaiskasvatuspalveluilla tuetaan työvoiman vapaata liikkuvuutta.

Talousvaikutus: Voi lisätä hieman kustannuksia, riippuen ostettujen ja myytyjen varhaiskasvatuspalveujen määrän suhteesta. Varhaiskasvatuspalvelun ostaminen toiselta kunnalta on kalliimpaa kuin palvelun järjestäminen omassa kunnassa. 

Yritysvaikutukset: Varhaiskasvatusyhteistyö lähialueen kuntien kanssa saattaa helpottaa työvoiman saatavuutta sekä mäntyharjulaisten työllistymistä. Mäntyharjussa ei ole yksityisiä varhaiskasvatuspalveluja tarjoavia yrityksiä.

Lapsivaikutukset: Päätöksen myönteinen vaikutus on perheen mahdollisuus hakea lapsen varhaiskasvatuspaikkaa sen kunnan alueelta, joka esimerkiksi huoltajan työpaikan sijainnin vuoksi on perheen edun mukaista. Koska ennen lapsen varhaiskasvatuspaikan myöntämistä käytetään yksilökohtaista tarveharkintaa, osto- ja myyntisopimusten periaatteista päättämisen kielteiset vaikutukset ovat vähäiset. Varhaiskasvatuksen palvelutarjonta Mäntyharjussa tavoittaa lähes kaikki tarvitsijat.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Lautakunta päättää varhaiskasvatuksen ostopalveluiden periaatteista esityksen mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Varhaiskasvatuksen johtaja Minna Mokkila-Halinen oli saapuvilla asian käsittelyn ajan klo 17.53-17.58.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun sivistyslautakunta.

Postiosoite: PL 76, 52700 Mäntyharju
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Puhelinnumero: 044 7707 210
Kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjantaihin klo 9-12 ja 13-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.
Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.