Kunnanhallitus, kokous 12.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 121 Lausuntopyyntö Etelä-Savon TKI-tiekartan luonnoksesta

MjuDno-2023-349

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Etelä-Savon maakunnallista TKI-tiekarttaa 2030 on valmistelu samannimisessä, maakuntaliiton rahoittamassa hankkeessa kevään aikana. Valmistelun asiantuntijana on toiminut MDI Public Oy, ja järjestettyihin kolmeen työpajaan on osallistunut laajasti eri sidosryhmien edustajia.
Tiekartan avulla tavoitellaan maakunnan uudistumista ja yritysten kilpailukyvyn vauhdittamista, lisää panostamista tutkimukseen, kehittämiseen ja innovointiin sekä enemmän yhteistyötä yritysten ja tutkimuslaitosten välillä. Tiekartta valmistuu 30.6.2023 mennessä ja sen julkistus tapahtuu elokuussa.

Etelä-Savon maakuntahallitus pyytää lausuntoja liitteenä olevasta Etelä-Savon TKI-tiekartan luonnoksesta 13.6.2023 mennessä osoitteeseen kirjaamo@esavo.fi. 

Mäntyharjun kunnanhallitus toteaa lausunnossaan, että on erittäin hyvä ja tarpeellista, että Etelä-Savon maakuntaliitto on tarttunut siihen, miten alueen tutkimus,- kehittämis- ja innovaatiotoimintaa voidaan hyödyntää jatkossa entistä monipuolisemmin erityisesti elinkeinoelämän uudistumiseksi. Tämä edellyttää yritysten, korkeakoulujen, tutkimus- ja oppilaitosten sekä muiden sidosryhmien tiivistä ja yhteisiin strategisiin päämääriin suuntautuvaa yhteistyötä.

Kuten raportissa todetaan, maakunnan menestyksen turvaamiseksi jatkossa on yhä tärkeämpää tunnistaa alueen moninaisen yrityskentän TKI-toiminnan potentiaali ja mahdollisuudet. Yhdeksi keinoksi TKI-tiekartassa mainitaan maakunnan “TKI-iskuryhmän” ja pyöreän pöydän perustaminen, joka ottaisi näkyvämmin vastuun maakunnan TKI-toiminnan vahvistamisesta, koordinaatiosta ja viestinnästä. Toiminnan onnistumisen kannalta on tärkeää, että eri toimijat keskustelevat TKI-kartan tavoitteiden toimeenpanosta. On kuitenkin muistettava, että oleellisempaa on keskittyä itse toimintaan ja tulosten saavuttamiseen kuin uusien organisaatioiden luomiseen. Sama huomio koskee TKI-kartassa mainittua “Etelä-Savon takuu” -toimenpideohjelmaa ja ohjelmakoordinaattorin resurssointia.

TKI-toiminnan onnistumisen arvioinnissa on tärkeä kiinnittää huomiota seurantatiedon kokoamiseen, kuten TKI-tiekartan luonnoksessa korostetaan. Seurantatietoihin on kytkettävä erityisesti yritysten investointien edistäminen ja houkuttelu osana TKI-toiminnan ja hankkeiden onnistumisen arviointia. Tulevaisuuden mahdollisuutena ovat myös Etelä-Savossa esimerkiksi vihreään siirtymään liittyvät rahoitus- ja liiketoimintamahdollisuudet sekä niihin liittyvät investoinnit, kuten TKI-tiekartan luonnoksessa mainitaan.

Jatkossakin Etelä-Savossa tarvitaan osana TKI-toiminnan organisointia innovatiivisia kehitysalustoja sekä oppimis- ja tutkimusympäristöjä, jotka ovat kiinnittyneet strategisen kumppanuuden hengessä alueen yrityksiin, paikallisiin osaamisklustereihin sekä myös kansainvälisiin innovatiivisiin ekosysteemeihin. TKI-toiminnassa tarvitaan täten pitkälle aikavälille ulottuvaa strategista kehittämisotetta sekä selkeästi vastuutettua kumppanuutta. Lisäksi alueen kehitysalustojen suunnitteluun ja toteutukseen tulisi kytkeä paikalliset yritykset tiiviimmin mukaan. Raportissa mainitaankin, että kehitysalustat nähdään tällä hetkellä osin liian julkisvetoisina.

Kansainvälisen TKI-rahoituksen jalkauttamiseksi Etelä-Savoon tarvitaan väistämättä paitsi paikallisten korkeakoulujen yhteistyötä myös monipuolista ja laajaa yhteistyötä maakunnan ulkopuolella toimivien yliopistojen kanssa. Kansainvälisen hanketoiminnan ja osaamisen jalkauttamisessa ja TKI-rahoituksen saamisen turvaamisessa ei tulisi tukeutua vain maakunnan omaan TKI-toimintaan ja osaamiseen.

TKI-toiminta ja siihen liittyvä osaaminen tulee kiinnittää tulevaisuudessa tiiviimmin osaksi kuntien ja koko maakunnan elinkeinopalveluita ja elinkeinopolitiikkaa. Raportissa mainittu kv-osaajien rekrytoinnin ja  alueelle sijoittuminen tulee rakennetaan yhdessä kuntien, yritysten, järjestöjen ja koulutustoimijoiden kanssa “avaimet käteen” -paketti asumisesta ja peruspalveluista alkaen harrastuksista ja elämisen mahdollisuuksiksista Etelä-Savossa. Em. palvelua ei tule rajata kv-osaajiin vaan palvelu tulee ulottaa koskemaan myös suomalaisten osaajien houkuttelua maakuntaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus antaa Etelä-Savon TKI-tiekartan luonnoksesta edeltä ilmenevän lausunnon.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Etelä-Savon maakuntahallitus

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)