Sivistyslautakunta, kokous 15.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Yritysvauhdittamo - nuorten yrittäjyydestä osallisuutta ja elinvoimaa (VAUHDITTAMO) -hanke

MjuDno-2023-331

Valmistelija

  • Jari Hautamäki, kansalaisopiston rehtori-kirjastotoimen johtaja, jari.hautamaki@mantyharju.fi

Kuvaus

Hankkeessa nuorisotyötä yhdistetään yrittäjyyteen ja elinvoiman kasvattamiseen. Vauhdittamo on nuorten ja paikallisten yrittäjien kohtaamisympäristö, mikä perustetaan koulujen ja nuorisopalveluiden yhteyteen. Vauhdittamossa paikalliset yritykset ja nuorten harjoitusyritykset voivat verkostoitua, kehittää yhteistyötä ja vauhdittaa liiketoimintaa.

Hankkeessa nuorten yrittäjyys nostetaan yhdeksi tärkeäksi kunnan pitovoimaa ja elinvoimaa edistäväksi toimintamuodoksi. Siinä kehitetään nuorisotyöhön uutta toimintamuotoa. Toimintaa edistetään etsivän nuorisotyön keinoin. Yrittäjyyttä integroidaan nuorten opiskeluun ja vapaa-aikaan. Nuoret itse toimivat aktiivisina nuorten yrittäjyyden toimijoina ja lähettiläinä ja tekevät omia tarinoitaan näkyväksi digitaalisin keinoin ja sosiaalista media hyödyntäen.

Nuoret muodostavat toiminnalle yhteistoimintarakenteen (esim. osuuskunta), mikä tarjoaa yritysten perustamista ja toimintaa tukevaa tietoa, neuvontaa, ohjausta ja valmennusta. Valmennusta ja ohjausta toteutetaan nuorille sopivalla tavalla (esim. liikeideakilpailut, bootcampit, pop-up-tapahtumat, Nuori yrittäjyys -opinnot). Hankkeen aikana nuorten yrittäjyys saatetaan osaksi koulujen ja nuorisopalvelujen toiminta- ja työsuunnitelmia.

Hankkeen tavoitteita ovat:

1. Luoda yrittäjyyttä edistävä ja inspiroiva verkosto ja ympäristö yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten ja paikallisten yritysten kohtaamiseen ja verkostoitumisen.

2. Kokeilla, kehittää ja kuvata uutta yrittäjyyttä synnyttävä kohtaamispaikka sekä sen nuorille tarjoamat matalan kynnyksen palvelut. 

3. Tuottaa nuorille kohdennettua valmennusta, sparrausta, omakohtaista kokemusta ja osallistavaa tapahtumatuotantoa, joka kannustaa ja voimaannuttaa nuoria yritystoiminnan kokeilemiseen ja kehittämiseen.

Hankkeen aikana Vauhdittamo verkostoituu Etelä-Savon alueen kehitysyhtiöiden, oppilaitosten ja korkeakoulujen sekä valtakunnallisten nuorten yrittäjyyden asiantuntijaorganisaatioiden kanssa. Hankkeessa käytetään nykyaikaiselle nuorisotyölle ominaisia työtapoja ja käytäntöjä kuten leiritystä, benchmarkingia sekä ohjaamo- ja työpajatoimintaa. Lisäksi kannustetaan nuoria omaehtoisen toimintaan sekä digitaalisten palvelujen ja sosiaalisen median uudenlaiseen hyödyntämiseen.

Hankkeen rahoittaja on Etelä-Savon ELY-keskus. Sen toiminta-aika on 1.8.2023-31.1.2026. Hankkeen laajuus on yhteensä 221 936 €, josta ELY-keskus rahoittaa 177 547 € (80 %). Hankkeen omarahoitusosuus on 44 389 € (20 %). Hanke on suunniteltu siten, että tehtävät täytetään sisäisesti. Kunnanhallitus on 2.5.2023 (§ 86) hyväksynyt hankkeen käynnistämisen ja tarvittavien tehtävien täyttämisen sisäisesti. Hankkeessa on kaksi osa-aikaista työtekijää: projektipäällikkö (50 %) ja Vauhdittamon koordinaattori (80 %). Hanketta hallinnoi ja koordinoi kansalaisopisto ja sitä toteutetaan sivistyspalveluiden eri yksiköiden välisessä yhteistyössä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta merkitsee asian tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Kansalaisopiston rehtori ja kirjastotoimen johtaja Jari Hautamäki oli saapuvilla asian käsittelyn ajan.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)