Tekninen lautakunta, kokous 29.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Vesihuoltolaitos / varautumissuunnitelman päivitys

MjuDno-2015-1031

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ali Tiimonen, vesihuoltomestari, ali.tiimonen@mantyharju.fi

Kuvaus

Vesihuoltolain vuonna 2015 vaoimaantulleessa uudistuksessa on määrätty, että kaikkien vesilaitosten, joilla on vahvistettu toimita-alue, tulee varautua häiriötilanteisiin laatimalla varautumissuunnitelma häiriötilanteiden varalle. Varautumissuunnitelmaan tulee sisältyä riskiarvio, riskiarvioissa esiin tulleiden riskien hallintamenetelmät, sekä toimintaohjeet ja viestintäsuunnitelma häiriötilanteissa. Varautumissuunnitelman tulee olla valmis vuoden 2016 loppuun mennessä.

Mäntyharjun kunnan vesihuoltolaitos on toteuttanut kokonaisvaltaisen riskiarvioinnin vesihuollon kaikista osa-alueista yhdessä Savo-Karjalan Vesi- ja ympäristösuunnittelu Oy:n kanssa. Riskiarviossa on käsitelty yksityiskohtaisesti vedentuotanto käsittelyineen, veden jakelu ja säilytys, sekä jäteveden viemäröinti ja käsittely. Riskiarviossa ovat olleet mukana myös ympäristönsuojelun ja terveydensuojelun viranomaiset sekä pelastuslaitos. Riskiarvion perusteella on laadittu luettelo riskinhallinnan toimenpiteistä sekä laadittu toimintaohjeet häiriötilanteissa ja viestintäsuunnitelma. Yhdessä jo olemassa olevien häiriötilannesuunnitelman (Mäntyharjun vesihuoltolaitoksen erityistilannesuunitelma 28.5.201) sekä vesihuollon kehittämissuunitelman (Mäntyharjun kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelma 2014) kanssa ne muodostavat vesihuollon varautumissuunnitelman.

Riskinarvioinnissa havaittiin, että Mäntyharjun vesihuoltolaitoksessa on enimmäkseen jo varauduttu merkittävimpiin riskitekijöihin ja että henkilökunnalla on osaaminen sekä taito toimia myös häiriötilanteissa. Yhteydet viranomaisiin ovat hyvät. Pieniä parannuskohteita kuitenkin havaittiin. Liitteenä olevissa taulukoissa on vedetty lyhyesti yhteen riskinarvioinnissa havaittuja Mäntyharjun vesihuoltolaitoksen riskejä. Mäntyharjun veishuoltolaitos on jo ryhtynyt toimenpiteisiin havaittujen riskien pienentämiseksi ja jatkaa toimintansa parantamista edelleen.

Vesihuollon varautumissuunnittelu on prosessi, jolla parannetaan toimitettavan veden ja jätevedenkäsittelyn laatua ja lisätään veden toimitusvarmuutta kuntalaisille. Varautumissuunnitelmaa päivitetään säännöllisesti. Myös riskit tulee arvioida uudestaan, mikäli toiminnat tai olosuhteet muuttuvat.

Päätösehdotus

Esittelijä

Tapio Montonen, tekninen johtaja, tapio.montonen@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta merkitsee Mäntyharjun vesihuollon varautumissuunnittelun tietoonsa.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Vesihuoltomestari Ali Tiimonen oli kokouksessa läsnä tämän asian käsittelyn ajan.

Valmistelija

  • Ali Tiimonen, vesihuoltomestari, ali.tiimonen@mantyharju.fi

Kuvaus

Vesihuoltolaissa on määrätty, että kaikkien vesilaitosten, joilla on vahvistettu toimita-alue, tulee varautua häiriötilanteisiin laatimalla varautumissuunnitelma häiriötilanteiden varalle.

Vesihuollon varautumissuunnittelu on prosessi, jolla parannetaan toimitettavan veden ja jätevedenkäsittelyn laatua ja lisätään veden toimitusvarmuutta kuntalaisille. Varautumissuunnitelmaa päivitetään säännöllisesti. Myös riskit tulee arvioida uudestaan, mikäli toiminnat tai olosuhteet muuttuvat.

Mäntyharjun kunnan vesihuoltolaitoksen varautumissuunnitelma on päivitetty 2023.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta merkitsee vesihuoltolaitoksen päivitetyn varautumissuunnitelman tiedokseen.

Päätös

Tekninen lautakunta merkitsi vesihuoltolaitoksen päivitetyn varautumissuunnitelman tiedokseen.