Kunnanhallitus, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 239 Etelä-Savon 4. vaihemaakuntakaava / osallistumis- ja arviointisuunnitelma / lausunto luonnoksesta ja valmisteluaineistosta

MjuDno-2023-468

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Etelä-Savon maakuntahallitus päätti 21.8.2023 käynnistää 4. vaihemaakuntakaavan laadinnan ja kuuluttaa sen vireilletulosta. Maakuntahallitus hyväksyi osallistumis- ja arviointisuunnitelman kokouksessaan 21.8.2023 ja asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää lausunnot osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Vaihemaakuntakaavassa päivitetään 1. vaihemaakuntakaavan tuulivoima-alueita ja etsitään uusia teollisen kokoluokan tuulivoima-alueita sekä osoitetaan uudet tiedossa olevat suurjännitevoimalinjat. Niinimäen tuulipuiston osalta poistetaan vaihtoehtoinen voimajohtokäytävän varaus.

Lausunto pyydetään toimittamaan 29.9.2023 klo 16 mennessä osoitteeseen: Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, 50100 Mikkeli tai sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo@esavo.fi.

Nyt laadittava vaihekaava täydentää voimassa olevia maakuntakaavoja ja muilta osin voimassa olevat maakuntakaavat jäävät voimaan sellaisenaan. Kaavan sisällöllinen laajuus muotoutuu kaavaprosessin kuluessa vuorovaikutteisen suunnittelun kautta. 

Kaavan merkittävimmiksi päivitystarpeiksi on todettu tuulivoimatuotantoalueiden osoittaminen siten, että huomioidaan jo kehitteillä olevat hankkeet lähinnä Kangasniemen sekä Pieksämäen alueilla. Tuulivoimaan liittyy keskeisesti sähkönsiirto ja kaavassa osoitetaan myös tarvittavat uudet sähkönsiirtoyhteydet (110, 220 ja 400 kV:n osalta), siltä osin, kun sidosryhmiltä niiden sijainnit ovat tiedossa.

Nyt laadittavan 4. vaihemaakuntakaavan tavoitteet on maakuntaliiton aineistossa tiivistetty seuraavasti:

- vahvistaa edellytyksiä kestävälle energiantuotannolle maakunnan alueella osoittamalla uusia tuulivoimatuotannon alueita ja huomioida kehitteillä olevat tuulivoimahankkeet
- osoittaa uudet, jo tiedossa olevat suurjännitevoimajohtojen yhteystarpeet sekä päivittää / poistaa Niinimäen tuulipuiston osalta vaihtoehtoinen sähkönsiirronlinja
- päivittää 1.vaihemaakuntakaavan mukainen tuulivoimatuotannon yleismääräys
- tukea Etelä-Savon maakuntastrategian toteutumista ja ilmastonmuutokseen sopeutumista ja hillintää
​​​​​​- huoltovarmuuden vahvistaminen.

Mäntyharjun kunnan alueella teollisen kokoluokan tuulivoiman suhteen ei ole vireillä merkittäviä hankkeita. Huomattavaa on, että maakuntakaavaan tullaan osoittamaan hankkeet ja alueet, jotka ovat maakunnallisesti merkittäviä. Tällä hetkellä voimassa olevan 1. vaihemaakuntakaavan (tuulivoimakaavan) aineistossa on todettu, että tuota kaavaa varten selvityksissä on tarkasteltu 3 MW:n voimalakokoa, jonka napakorkeus on 120 m ja kokonaiskorkeus n. 180 m. Yleisesti teollisen kokoluokan voimalaksi on määritelty yli 1 MW:n voimalat.

1. vaihemaakuntakaavassa on seudullisesti merkittävän tuulivoimaloiden alueen kooksi määritelty seitsemän suurvoimalan muodostama kokonaisuus. Tätä pienemmät voimala-alueet eivät ole edellyttäneet maakuntakaavamerkintää, ts. kunnat ovat voineet yleiskaavalla tutkia ja osoittaa tätä pienempiä tuulivoima-alueita myös maakuntakaavaratkaisusta poiketen, kunhan kaavaratkaisu ei ole ollut ristiriidassa maakuntakaavamerkintöjen kanssa. Tätä seudullisen merkittävyyden tasoa on nyt nähtävillä olevan osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaan tarkoitus nostaa aiemmin määritellystä seitsemästä jopa kymmeneen suurvoimalaan. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että myös Mäntyharjun kunnassa voisi tutkia enintään kymmenen kappaleen teollisen kokoluokan voimalakokonaisuuksien sijoittumista yleiskaavoituksen avulla.

4. vaihekaavan tausta-aineistona olevan tuulivoimaselvityksen yhteenvedon mukaan potentiaalisia maakunnallisen kokoluokan tuulivoimala-alueita olisi tällä hetkellä lähinnä Kangasniemen ja Pieksämäen pohjoisosissa, joten vaihemaakuntakaavassa ei näyttäisi tällä hetkellä olevan tarpeita osoittaa tuulivoimala-alueita Mäntyharjun alueelle.

Kaavan tavoiteaikataulu on esitetty osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa ja sen mukaan laavaluonnoksen valmisteluvaiheen nähtävilläolo sijoittuisi vuoden 2023 loppuun. Valmisteluvaiheesta on tarkoitus pyytää lausunnot osallisilta. Tavoiteaikataulun mukaan kaava tulisi hyväksymisvaiheeseen vuoden 2024 lopulla.

Päätösehdotus

Esittelijä

Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus toteaa, että Mäntyharjun kunnalla ei ole huomautettavaa osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan, mutta kunta pitää hyvänä asetettua tavoitetta nostaa maakunnallisesti merkittäväksi katsotun voimalakokonaisuuden rajaa. Ratkaisu antaa kunnille huomattavasti enemmän suunnitteluvaraa tuulivoimaan liittyvään yleiskaavoitukseen maakunnallisesti merkittävien alueiden ulkopuolella.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Etelä-Savon maakuntahallitus päätti 16. lokakuuta 2023 Etelä-Savon 4. vaihemaakuntakaavan valmisteluvaiheen kuulemisesta. 4. vaihemaakuntakaavassa käsitellään teollisen mittakaavan tuulivoimaa ja sitä varten tarvittavia voimajohtoja. Kaavan suunnittelualueena koko Etelä-Savon maakunta, johon kuuluvat seuraavat kunnat: Enonkoski, Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala, Rantasalmi, Savonlinna ja Sulkava.

Lausunto pyydetään toimittamaan 5.1.2024 mennessä.

Lausunnossa pyydetään esittämään kuntien näkemyksiä seuraaviin teemoihin:

Seudullisen tuulivoimala-alueen määrittely. Luonnoksessa seudullisen merkittävyyden rajaksi on esitetty vähintään seitsemän (7) teollisen mittaluokan tuulivoimalaa käsittävä tuulivoimala-alue. Onko raja oikein asetettu?

Tuulivoiman suunnittelua koskeva yleismääräys. Huomioiko yleismääräys riittävässä määrin Etelä-Savon erityispiirteet ja lähtökohdat tuulivoiman suunnittelulle?

1. vaihemaakuntakaavan tuulivoima-alueet. Ovatko 1. vaihemaakuntakaavan tuulivoima-alueet yhä ajankohtaisia vai tulisiko ne kumota kaavasta?

Kaavaluonnos Mäntyharjun kunnan näkökulmasta

Kaavaluonnoksessa tuulivoima-alueet sijoittuvat maakunnan pohjoisosiin, Pieksämäen ja Kangasniemen alueille. Osoitettavat tuulivoima-alueet jäävät hyvin kauas Mäntyharjun kunnan alueista. Mäntyharjun osalta tuulivoima-alueiden osoittamista rajoittavat ainakin tuuliolosuhteet, kuin myös maanpuolustustoimintojen läheisyys.

Tuulivoima-alueiden seudullisen merkittävyyden raja on kaavaluonnoksessa esitetty seitsemän voimalan käsittäväksi kokonaisuudeksi, kuten se on tähänkin saakka ollut. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa yhdeksi tavoitteeksi nostettiin seudullisen rajan nostamisen tutkimista. Seudullisen rajan nostaminen voisi mahdollisesti muodostaa kannattavamman kokonaisuuden myös hankeen kehittäjien näkökulmasta ja kannustaisi myös yleiskaavapohjaiseen tuulivoimatuotannon suunnitteluun.

Mäntyharjun alueella ei ole 1. vaihemaakuntakaavassa osoitettu tuulivoima-alueita, joten mahdollinen kumoamistarve jo osoitettujen alueiden osalta ei kosketa Mäntyharjun alueita.

Mäntyharjun kunnan alueella teollisen kokoluokan tuulivoiman suhteen ei ole vireillä olevia hankkeita. Huomattavaa on, että maakuntakaavaan tullaan osoittamaan hankkeet ja alueet, jotka ovat maakunnallisesti merkittäviä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus toteaa, että Mäntyharjun kunnan näkökulmasta tuulivoima-alueiden seudullisen merkittävyyden rajaa voisi harkita nostettavaksi nykyisestä seitsemästä ylöspäin, koska se antaisi jatkossa enemmän liikkumavaraa kuntien yleiskaavoitukseen.
Kunnan näkökulmasta muilta osin yleismääräys huomioi riittävissä määrin Etelä-Savon yleispiirteet ja lähtökohdat.

Päätös

Hyväksyttiin.